O výživě 3. 5. 2024 | Monika PoledníkováMonika Poledníková

Vyzkoušejte domácí mléko, sýr nebo tvaroh. Zn. vegan friendly

Mnoho lidí se snaží ve svém jídelníčku eliminovat mléčné produkty. Důvodů je mnoho. Od zdravotních, přes etické až po environmentální. Nicméně abyste rostlinné nemléčné produkty vyzkoušeli a zpestřili si tak svůj jídelníček, žádný důvod k tomu nepotřebujete. Chutnají totiž skvěle!

Stock photos: Pixel-Shot/Shutterstock.com

Mléčné výrobky nejsou pro každého

Důvodů, proč vyzkoušet náhradu za mléčné výrobky, je mnoho. Mezi ty nejčastější patří alergie na mléko nebo intolerance laktózy. Ta může způsobovat nadýmání, plynatost, průjem nebo bolesti břicha. Ostatně více si o nich můžete přečíst v našem nedávném článku.

Důvodem může být ale i to, že se chcete stravovat výhradně rostlinně, ale máte problém vzdát se mléčných výrobků. U rostlinných alternativ rozhodně nebudete litovat a tradiční mléčné výrobky vám chybět nebudou.

A pak je tu ještě skupina těch, kteří nechtějí konzumovat mléčné výrobky kvůli potencionálnímu riziku možných kontaminací. Může jít o hormony, pesticidy či antibiotika. Naštěstí existuje možnost, jak se klasickým mléčným výrobkům vyhnout a přesto si na mléku, sýru nebo tvarohu pochutnat.

Rostlinná mléka

rostlinná mlékaBudeme-li slovíčkařit, pak bychom měli použít spíše označený „rostlinné nápoje“. Běžně si je dnes už můžete koupit v každém obchodě, ale také snadno vyrobit doma. Prakticky z čehokoliv: z ořechů, luštěnin, obilovin nebo ze semínek. Všechna mléka jsou skvělá například do kaší nebo do vaření, ovšem ne každé rostlinné mléko se hodí do kávy či čaje. Sami musíte postupně vyzkoušet, které vám bude chutnat nejvíce. Mezi nejoblíbenější rostlinné nápoje patří sójový, ovesný, mandlový, makový nebo lískooříškový. Oproti klasickému mléku mají rostlinná mléka vyšší obsah hořčíku, fosforu, zinku a selenu. Jsou tedy blahodárná i pro zdraví.

Recept: Domácí rostlinné mléko

Ingredience: 100 g výchozí suroviny, 1 l vody, volitelně (není nutné): 2 ks datlí, špetka soli

Postup: Vybranou ingredienci zalijte litrem vody a nechte alespoň čtyři hodiny stát. Je to z toho důvodu, aby se semena či ořechy aktivovaly a byly ve výsledku pro lidské tělo výživnější a hodnotnější. Následně nalijte do mixéru, můžete přidat i datle a špetku soli. Mixujte zhruba jednu až dvě minuty. Hotové rostlinné mléko ihned přeceďte, nalijte do uzavíratelné nádoby a uložte do lednice. Zde můžete uchovávat po dobu maximálně tří dnů. Budete-li chtít mléko ze soji, hrachu nebo rýže, je nutné tyto ingredience nejprve uvařit.

Recept: Domácí rostlinné kondenzované mléko

vegan kondenzované mlékoIngredience: 1 plechovka kokosového mléka (400 ml), 100 ml sirupu či sladidla dle dietních preferencí (vhodný je datlový sirup, javorový sirup, ale i med).

Postup: Smíchejte kokosové mléko se sladidlem v nižším hrnci. Míchejte metličkou, aby se obě části dobře propojily a přiveďte směs k varu. Poté teplotu stáhněte na minimum a míchejte dokud se nevytvoří hustá směs, která ztratí přibližně polovinu svého objemu (konzistencí bude podobná tekutému medu). Celý proces trvá přibližně 30 minut. Dejte si pozor, aby se mléko nikde nepřipálilo, jinak zhořkne. Hotové kondenzované kokosové mléko je nutné uchovávat v ledničce.

Veganské alternativy sýrů

Je snazší vyrobit měkký sýr, výroba tvrdého sýra je náročnější a neobejdete se bez veganského syřidla. Na trhu jsou rostlinné sýry vyrobené na bázi sóji a ořechů nebo sýry vyrobené ze směsi rostlinných olejů, tapiokového škrobu a hrachového proteinu. Domácí sýr si snadno vyrobíte také z kešu, makadamiových či para ořechů nebo z mandlí. Z tofu pak můžete připravit sýr typu cottage nebo ricotta.

Recept: Domácí kešu sýr

Ingredience: 60 g kešu, 1 lžička bazalky, 1 lžička oregána, ½ lžičky soli, 1 ½ lžičky kukuřičného škrobu, ½ lžičky česnekového prášku, 1 lžíce citrónové šťávy nebo jablečného octa, 3 lžíce lahůdkového droždí, umeocet na dochucení, 4 lžíce domácího rostlinného mléka, 1 ½ lžičky agarového prášku

Postup: Kešu namočte přes noc do vody a dejte do lednice. Druhý den slijte, propláchněte a nechte okapat. Vše kromě agaru dejte do mixéru a rozmixujte dohladka. Ochutnejte. Slanost a kyselost upravte umeoctem. V kastrůlku smíchejte agarový prášek s 50 ml vody. Přimíchejte kešu pastu a přiveďte k varu. Za stálého míchání povařte 1-2 minuty. Přelijte do mističky, 2 hodiny či lépe přes noc chlaďte v lednici, a poté vyklopte a pochutnejte si. Pokud vynecháte agar a var a přidáte bylinky, získáte skvělý čerstvý pomazánkový „sýr“.

Recept: Snadný tofu tvaroh

tofu tvarohIngredience: 350 g silken tofu, 3 lžíce kešu oříšků namočených ve vodě alespoň na 2 hodiny, 3 lžíce mandlového mléka, 1 čajová lžička jablečného octa, 1 čajová lžička lahůdkového sušeného droždí, ¼ lžičky soli

Postup: Hedvábné (silken) tofu rozdrobte prsty nebo vidličkou, dokud nebudou hrudky dostatečně malé, poté dejte stranou. Kešu ořechy rozmixujte s mandlovým mlékem, jablečným octem, lahůdkovým droždím a solí dohladka. Rozmixovanou směs jemně smíchejte s tofu. Tento tvaroh můžete použít jako náplň do buchet nebo ho posypte čerstvými bylinkami a podávejte se zeleninou, ovocem či namazaný na chlebu. V zavřené nádobě vydrží tvaroh v lednici přibližně 4 dny.

Netradiční máslo bez mléka a smetany

Veganskou alternativu klasického másla dnes seženete snadno. Avšak ne všechny druhy mají to správné složení, které bychom toužili konzumovat. Většina nemléčných alternativ másla se vyrábí buď z rostlinných olejů nebo z kokosu. Vynikající jsou však másla vyrobená z ořechů a ta už jen tak neseženete. Nejlepší jsou například z mandlí, kešu nebo ze slunečnicových semínek. A vyrobit si je můžete i sami doma.

Vyrobit domácí máslo z ořechů není žádná věda. Použít k tomu můžete jakékoliv ořechy nebo semínka, co vás napadnou. Nejvíce se však hodí takové druhy, které obsahují vysoké procento tuku. Co třeba zkusit kešu, arašídy nebo sezam?

Recept: Univerzální rostlinné máslo

Ingredience: 200 ml kokosového oleje, 25 ml olivového oleje, 25 ml slunečnicového oleje, 20 ml ovesné smetany, ½ lžičky soli, ¼ lžičky kurkumy, miska ledu

Postup: Ve vodní lázni rozehřejte kokosový olej, pak přelijte do mixéru. Vložte i všechny ostatní ingredience, kromě ledu. Led dejte do mísy, která je větší než miska na máslo. Do ledu pak misku na máslo vložte a vlijte do ní umixovanou směs. Míchejte metličkou tak dlouho, dokud směs nezačne tuhnout. Jakmile je máslo téměř tuhé, vložte jej do mrazáku. Po úplném ztuhnutí máslo přendejte do lednice. Spotřebovat byste jej měli do měsíce.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
Monika Poledníková, Spektrumzdravi.cz
Michaela Levíčková, Bozskyjezbozskyzij.cz
Proveg International




Mohlo by vás také zajímat: