Proč se říká o dně, že je nemocí králů? Její výskyt totiž bývá spojován s nadměrnou konzumací alkoholu a masitých jídel. Ty jsou bohaté na puriny, které při nedostatečném odbourání v organismu způsobují nadměrnou tvorbu kyseliny močové. Ta se následně ukládá na kloubech a způsobuje zánětlivé bolestivé reakce. Riziko vzniku tohoto onemocnění zvyšuje obezita, nesprávná výživa a nedostatečný příjem tekutin.

Dna napadá klouby

Dna spadá mezi revmatická onemocnění s metabolickým původem. Jiné označení pro tuto nemoc je také pakostnice nebo podagra. Dna také postihuje třikrát častěji muže než ženy. Typický pacient trpící dnou je obézní muž kolem 40 let. Vliv na výskyt onemocnění má i dědičnost.

Závažným projevem tohoto onemocnění je dnavý záchvat. Provází ho silná bolest v některém z kloubů - nejčastěji v palci u nohy. Postižený kloub je velmi citlivý, dochází k napuchnutí a kůže reaguje zarudnutím. Ukládání krystalků kyseliny močové (tofů) v okolí kloubu může vést až k poškození tkání, to má za důsledek zhoršenou hybnost kloubů a také jejich viditelnou deformaci.

Dieta při dně - dodržujte pitný režim a jezte čerstvou zeleninu a ovoce

Výběr potravin při dietě je dán především obsahem solí kyseliny močové - purinů. Velmi podstatné je také dodržovat pitný režim. Denně se doporučuje vypít kolem tří litrů vody, čaje nebo čerstvých neslazených džusů.
Základ jídleníčku tvoří zelenina, ovoce, mléko, mléčné výrobky, sýry, vejce a obiloviny. Maso se zařazuje jen v malém množství a doporučený způsob přípravy je vaření či dušení ve větším množství tekutiny.

Potraviny Vhodné   Nevhodné
maso malé porce, vařené, dušené - libové hovězí a vepřové maso
omezeně sladkovodní ryby bez kůže (kapr, pstruh, štika), tuňák, losos, občas drůbež
všechny vnitřnosti (a výrobky z nich) - játra, ledvinky, mozeček aj.
zvěřina, smažená masa, bifteky, mladá masa - čím mladší, tím větší obsah
purinů (jehněčí, telecí...)
mořské ryby, úhoř, humr
uzeniny v klidovém období občas šunka všechny druhy - salámy, paštiky, uzené
tuky olej, máslo, rostlinné tuky, smetana živočišné tuky, slanina, tučné pokrmy

 

mléko a mléčné výrobky                                                  

mléko sladké i zakysané, tvaroh, jogurty, sýry tavené i tvrdé při záchvatu zrající a plísňové sýry
ovoce a zelenina čerstvé, saláty, kompoty
datle, čerstvý kokos, avokádo
zelenina dušená, zapečená, občas smažená
rebarbora, fíky
špenát, chřest, hrášek, růžičková kapusta, červená řepa
luštěniny - čočka, hrách, fazole
polévky nejlépe zeleninové, obilninové masové vývary, vývar s játrovými knedlíčky, sáčkové polévky, luštěninové
příkrmy brambory, pečené brambory,
bramb.kaše, bramb.knedlíky, rýže,
těstoviny, pohanka, jáhly
pečivo bílé i tmavé
smažené hranolky omezeně
celozrnné výrobky
moučníky a sladká jídla piškotová, kynutá, třená těsta
tvarohové, ovocné moučníky
ovocné knedlíky a nákypy
čokoláda, marcipán
smažené druhy omezeně
nápoje

čaj - černý, zelený, ovocný, bylinkový
stolní a minerální vody (hlavně alkalické),voda, voda s citronovou šťávou, ovocné šťávy, džusy

silné kakao, čokoláda, silný černý čaj, zrnková káva, alkoholické nápoje
koření

zelené druhy koření - pažitka,
petrželka, kopr, bazalka, saturejka, libeček, tymián, oregano, šalvěj, majoránka, kmín, cibulová nať,
kořenová zelenina, rajčatový protlak, v období bez záchvatu i cibule a česnek

masové extrakty, masox, polévkové koření
ostré koření - kari, chilli, pepř,sojová omáčka, worcester, hořčice, křen,
sardelová pasta
houby