Proč se říká o dně, že je nemocí králů? Její výskyt totiž bývá spojován s nadměrnou konzumací alkoholu a masitých jídel. Ty jsou bohaté na puriny, které při nedostatečném odbourání v organismu způsobují nadměrnou tvorbu kyseliny močové. Ta se následně ukládá na kloubech a způsobuje zánětlivé bolestivé reakce. Riziko vzniku tohoto onemocnění zvyšuje obezita, nesprávná výživa a nedostatečný příjem tekutin.
Dna napadá klouby
Dna spadá mezi revmatická onemocnění s metabolickým původem. Jiné označení pro tuto nemoc je také pakostnice nebo podagra. Dna také postihuje třikrát častěji muže než ženy. Typický pacient trpící dnou je obézní muž kolem 40 let. Vliv na výskyt onemocnění má i dědičnost.
Závažným projevem tohoto onemocnění je dnavý záchvat. Provází ho silná bolest v některém z kloubů - nejčastěji v palci u nohy. Postižený kloub je velmi citlivý, dochází k napuchnutí a kůže reaguje zarudnutím. Ukládání krystalků kyseliny močové (tofů) v okolí kloubu může vést až k poškození tkání, to má za důsledek zhoršenou hybnost kloubů a také jejich viditelnou deformaci.
Dieta při dně - dodržujte pitný režim a jezte čerstvou zeleninu a ovoce
Výběr potravin při dietě je dán především obsahem solí kyseliny močové - purinů. Velmi podstatné je také dodržovat pitný režim. Denně se doporučuje vypít kolem tří litrů vody, čaje nebo čerstvých neslazených džusů.
Základ jídleníčku tvoří zelenina, ovoce, mléko, mléčné výrobky, sýry, vejce a obiloviny. Maso se zařazuje jen v malém množství a doporučený způsob přípravy je vaření či dušení ve větším množství tekutiny.
Potraviny | Vhodné | Nevhodné |
maso | malé porce, vařené, dušené - libové hovězí a vepřové maso omezeně sladkovodní ryby bez kůže (kapr, pstruh, štika), tuňák, losos, občas drůbež |
všechny vnitřnosti (a výrobky z nich) - játra, ledvinky, mozeček aj. zvěřina, smažená masa, bifteky, mladá masa - čím mladší, tím větší obsah purinů (jehněčí, telecí...) mořské ryby, úhoř, humr |
uzeniny | v klidovém období občas šunka | všechny druhy - salámy, paštiky, uzené |
tuky | olej, máslo, rostlinné tuky, smetana | živočišné tuky, slanina, tučné pokrmy |
mléko a mléčné výrobky |
mléko sladké i zakysané, tvaroh, jogurty, sýry tavené i tvrdé | při záchvatu zrající a plísňové sýry |
ovoce a zelenina | čerstvé, saláty, kompoty datle, čerstvý kokos, avokádo zelenina dušená, zapečená, občas smažená |
rebarbora, fíky špenát, chřest, hrášek, růžičková kapusta, červená řepa luštěniny - čočka, hrách, fazole |
polévky | nejlépe zeleninové, obilninové | masové vývary, vývar s játrovými knedlíčky, sáčkové polévky, luštěninové |
příkrmy | brambory, pečené brambory, bramb.kaše, bramb.knedlíky, rýže, těstoviny, pohanka, jáhly pečivo bílé i tmavé |
smažené hranolky omezeně celozrnné výrobky |
moučníky a sladká jídla | piškotová, kynutá, třená těsta tvarohové, ovocné moučníky ovocné knedlíky a nákypy |
čokoláda, marcipán smažené druhy omezeně |
nápoje |
čaj - černý, zelený, ovocný, bylinkový |
silné kakao, čokoláda, silný černý čaj, zrnková káva, alkoholické nápoje |
koření |
zelené druhy koření - pažitka, |
masové extrakty, masox, polévkové koření ostré koření - kari, chilli, pepř,sojová omáčka, worcester, hořčice, křen, sardelová pasta houby |