Dýně Hokkaido

Dýně neboli tykev patří mezi podzimní zeleninu, která má široké uplatnění v kuchyni a také velmi pozitivně působí na naše zdraví. Existuje několik různých druhů dýní, ale oranžová dýně Hokkaido vyniká od ostatních svou chutí, konzistencí a hlavně se nemusí loupat. Hodí se na vaření, pečení, grilování, na slano i na sladko. Dýně Hokkaido obsahuje značné množství vlákniny a je tak pomocníkem při zvýšeném cholesterolu, zažívacích potížích či zvýšeném krevním tlaku. Jasně oranžová barva značí vysoký obsah betakarotenu. Dále dýně obsahuje vitamíny A, C, B a z minerálních látek je převážně zastoupen draslík, fosfor a vápník. Dýni Hokkaido konzumujeme i se slupkou, kde se ukrývá nejvíce cenných látek. Před použitím pouze odstraníme semínka, ale ty konzumujeme také, protože jsou plná nenasycených mastných kyselin, bílkovin, vitamínů a minerálů (hlavně zinek a železo).

Dýňový cheesecake

Z dýně Hokkaido se nejčastěji připravují krémové polévky či pyré, ale díky přirozeně nasládlé lehce oříškové chuti se hodí také do sladkých pokrmů. Do cheesecaku používám nejraději dýni pečenou, ale můžete ji i podusit do změknutí. Také je možné do receptu použít i jiné druhy dýně, například máslovou či muškátovou. Aby recept splnil přísná a zdraví prospěšná kritéria, použila jsem nízkotučný krémový sýr i tvaroh a na korpus kvalitní žitné čokoládové sušenky. Vše bez přidání másla a cukru. Dýňový cheesecake je proto úžasně lehký, nízkotučný a vhodný i při redukci hmotnosti. Díky tvarohu a čerstvému sýru je také koláč zdrojem kvalitních bílkovin.

RECEPT: DÝŇOVÝ CHEESECAKE

INGREDIENCE na 20 porcí:

Sušenky žitné čokoládové (Rej) 240 g

Mléko polotučné 100 ml

Dýně Hokkaido, zbavená semínek 300 g

Sůl špetka

Skořice mletá 1 čajová lžička

Šťáva z citrónu 2 lžičky + trocha kůry

Vejce 2 ks

Med 50 g

Tvaroh měkký odtučněný 250 g

Nízkotučný sýr Linessa Cream cheese 5 % 300 g

POSTUP:

Předehřejeme si troubu na 180 ° C a nejdříve si upečeme dýni. Na pečící papír poklademe pokrájenou dýni i se slupkou a necháme cca 30 min péct do změknutí. Mezitím si připravíme korpus. Sušenky rozdrtíme (válečkem či v mixéru) a zalijeme mlékem. Důkladně rukou promícháme a rozprostřeme na dno dortové formy, kterou vyložíme pečícím papírem. Korpus dáme do trouby předpéct na 10 minut. V míse smícháme tvaroh, sýr, vejce, med a přidáme špetku soli, skořici a citrónovou šťávu i trochu nastrouhané kůry. Upečenou dýni rozmixujeme do hladka na pyré a smícháme s tvarohovou směsí. Vlijeme na sušenkový korpus a dáme do trouby na cca 45-60 min až povrch zezlátne a náplň ztuhne.

Energetická hodnota 1 porce: 392 kJ, 11 g sacharidů, 5 g bílkovin, 3 g tuků

Autor článku: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog

Fotografie: Tomáš Martínez

Zdroje: www.czfcdb.cz