Co je quinoa
Quinoa neboli merlík chilský patří mezi pseudoobiloviny. Jedná se o rostlinu z čeledi laskavcovitých a pochází z jižní Ameriky. Jde o prastarou posvátnou plodinu Inků, která se dodnes běžně používá jako ostatní obiloviny. Quinoa má ve srovnání s ostatními obilovinami vyváženější podíl bílkovin, tuků, sacharidů, vlákniny a řady minerálů a vitamínů. Celá zralá zrna se používají na výrobu mouky nebo se připravují jako běžné obiloviny. Hodí se jako příloha k masu či luštěninovým pokrmům místo rýže, na sladké i slané kaše, k zahušťování polévek, karbanátků či výrobu cereálií. Vaří se obdobně jako rýže v poměru 1:2 ve vroucí vodě cca 20 minut. Před úpravou je důležité quinou proprat ve vodě, aby se zbavila hořkosti.
Proč jíst quinou
Quinoa má nejen celkově vyšší obsah bílkovin, ale také vyváženější aminokyselinové složení. Je tak vhodná pro vegany a vegetariány. Tuky quinoy jsou bohaté na esenciální mastné kyseliny, které pomáhají snižovat cholesterol. Díky vyššímu podílu zdravých tuků se tak quinoa hodí i na výrobu kvalitních olejů. Quinoa je zdrojem řady vitamínů, minerálů a antioxidantů. Obsahuje převážně kyselinu listovou, betakaroten, vitamíny skupiny B, vápník, železo, fosfor, mangan a zinek. Díky vysokému obsahu vlákniny a bílkovinám má quinoa velmi nízký glykemický index. Pomáhá tak přecházet výraznějším výkyvům glykemie a je vhodná pro diabetiky. Navíc je bezlepková a proto se hodí pro celiaky. Quinoa celkově snižuju riziko mnoha různých onemocnění a pozitivně ovlivňuje naše zdraví a imunitní systém.
Quinoové muffiny
Quinoové muffiny jsou odlehčeným zpestřením hlavního jídla či svačiny. Hodí se do krabičky do práce, dětem do školy nebo na cesty či výlety. Obsahují více bílkoviny díky samotné quinoe, sýru cottage a vejcím. Cottage cheese však můžete nahradit i kozím sýrem či tofu a cuketu jinou zeleninou dle chuti. Doporučuji k muffinům salát z čerstvé zeleniny a nějaké dobrý dip, například z bílého jogurtu a česneku nebo rajčatovou salsu. Tyto muffiny můžete také připravit i z kuskusu, jáhel či jiných obilovin.
RECEPT: QUINOOVÉ MUFFINY
SUROVINY na 3 porce:
quinoa syrová 250g
olej olivový 20g
sušená rajčata 50g
vejce 2 ks 100g
sýr Cottage 300g
sůl 2g
prášek do pečiva 5g
česnek 10g
cuketa 200 g
petržel čerstvá 20g
POSTUP:
Quinou nejdříve propláchneme horkou vodou a pak dáme vařit podle návodu na cca 20 minut. Mezitím si pokrájíme na menší kousky sušená rajčata a cuketu. Všechny suroviny smícháme s vychladlou quinou a pomocí lžíce rozdělíme do papírových formiček a následně do pečící formy na muffiny. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 30-40 min.
1 porce | |
energetická hodnota | 577,4 kJ |
sacharidy z toho cukry |
64,8 g 4,5 g |
bílkoviny | 30 g |
tuky SAFA TFA |
22,7 g 6,2 g 0 g |
sodík | 0,81 g |
vláknina | 7,7 g |
Autor článku: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psychologFotografie: Tomáš MartínezZdroje: www.whfoods.com