Co je quinoa

Quinoa neboli merlík chilský patří mezi pseudoobiloviny. Jedná se o rostlinu z čeledi laskavcovitých a pochází z jižní Ameriky. Jde o prastarou posvátnou plodinu Inků, která se dodnes běžně používá jako ostatní obiloviny. Quinoa má ve srovnání s ostatními obilovinami vyváženější podíl bílkovin, tuků, sacharidů, vlákniny a řady minerálů a vitamínů. Celá zralá zrna se používají na výrobu mouky nebo se připravují jako běžné obiloviny. Hodí se jako příloha k masu či luštěninovým pokrmům místo rýže, na sladké i slané kaše, k zahušťování polévek, karbanátků či výrobu cereálií. Vaří se obdobně jako rýže v poměru 1:2 ve vroucí vodě cca 20 minut. Před úpravou je důležité quinou proprat ve vodě, aby se zbavila hořkosti.

Proč jíst quinou

Quinoa má nejen celkově vyšší obsah bílkovin, ale také vyváženější aminokyselinové složení. Je tak vhodná pro vegany a vegetariány. Tuky quinoy jsou bohaté na esenciální mastné kyseliny, které pomáhají snižovat cholesterol. Díky vyššímu podílu zdravých tuků se tak quinoa hodí i na výrobu kvalitních olejů. Quinoa je zdrojem řady vitamínů, minerálů a antioxidantů. Obsahuje převážně kyselinu listovou, betakaroten, vitamíny skupiny B, vápník, železo, fosfor, mangan a zinek. Díky vysokému obsahu vlákniny a bílkovinám má quinoa velmi nízký glykemický index. Pomáhá tak přecházet výraznějším výkyvům glykemie a je vhodná pro diabetiky. Navíc je bezlepková a proto se hodí pro celiaky. Quinoa celkově snižuju riziko mnoha různých onemocnění a pozitivně ovlivňuje naše zdraví a imunitní systém.

Quinoové muffiny

Quinoové muffiny jsou odlehčeným zpestřením hlavního jídla či svačiny. Hodí se do krabičky do práce, dětem do školy nebo na cesty či výlety. Obsahují více bílkoviny díky samotné quinoe, sýru cottage a vejcím. Cottage cheese však můžete nahradit i kozím sýrem či tofu a cuketu jinou zeleninou dle chuti. Doporučuji k muffinům salát z čerstvé zeleniny a nějaké dobrý dip, například z bílého jogurtu a česneku nebo rajčatovou salsu. Tyto muffiny můžete také připravit i z kuskusu, jáhel či jiných obilovin.

RECEPT: QUINOOVÉ MUFFINY

recept, muffiny

SUROVINY na 3 porce:

quinoa syrová 250g

olej olivový 20g

sušená rajčata 50g

vejce 2 ks 100g

sýr Cottage 300g

sůl 2g

prášek do pečiva 5g

česnek 10g

cuketa 200 g

petržel čerstvá 20g

POSTUP:

Quinou nejdříve propláchneme horkou vodou a pak dáme vařit podle návodu na cca 20 minut. Mezitím si pokrájíme na menší kousky sušená rajčata a cuketu. Všechny suroviny smícháme s vychladlou quinou a pomocí lžíce rozdělíme do papírových formiček a následně do pečící formy na muffiny. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 30-40 min.

     1 porce  
     energetická hodnota    577,4 kJ

     sacharidy

          z toho cukry

   64,8 g

        4,5 g

     bílkoviny    30 g

     tuky

          SAFA

          TFA

   22,7 g

        6,2 g

        0 g

     sodík    0,81 g
     vláknina    7,7 g

 

Autor článku: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez
Zdroje: www.whfoods.com