Fotografie: Martina Matičková |
Česnek je známý pro své široké spektrum léčivých látek, silic, vitamínů a minerálů
Má antibakteriální a antimykotické účinky, podporuje imunitní systém, vykašlávání, pocení a také snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Příznivě ovlivňuje zažívání, střevní mikroflóru a pomáhá při chřipkových onemocnění. Česnek obsahuje vitamíny skupiny B, A, C a z minerálů převážně draslík, vápník, fosfor, síru, hořčík, jód a selen. Vysvětluje Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog.
Česnečka s vůní tvarůžků
Když už česnečka, tak i s olomouckými tvarůžky! Tuhle kombinaci jsem si letos v zimě velmi oblíbila a doporučuji při nachlazení a posílení vyčerpaného organismu. Olomoucké tvarůžky jsou výborným zdrojem bílkovin s minimem tuků a cibulí také nešetřete, ať je těch zdraví prospěšných látek a vůní v této polévce co nejvíce. Pro silnější účinky polévky použijte vývar drůbeží, nebo hovězí. Pro bezmasou variantu lze nahradit vývarem zeleninovým a povařenou zeleninu přidat do polévky.
SUROVINY :
Cibule | 150 g |
Drůbeží vývar | 500 g |
Brambory | 300 g |
Česnek | 50 g |
Kmín | 5 g |
Sůl | 0 g |
Pepř | 1 g |
Olomoucké tvarůžky | 50 g |
Petrželová nať | 5 g |
Řepkový olej | 20 g |
Majoránka | 5 g |
POSTUP:
Na rozpáleném oleji v hrnci orestujeme nejdříve na plátky pokrájenou cibuli a restujeme dozlatova. Pak přidáme na kostičky pokrájené brambory, zalijeme vývarem a povaříme do změknutí brambor. Dochutíme majoránkou, pepřem a kmínem. Na závěr prolisujeme česnek a ihned podáváme, nebo jen krátce povaříme. Tvarůžky pokrájíme na kostky a dáme na dno hlubokého talíře či misky a zalijeme polévkou. Ozdobíme čerstvou petrželkou.
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.
živové údaje | na porci | na 100g | celkem | Kritéria Vím, co jím | |
|
polévka | ||||
energetická hodnota (kcal] | kcal | 74 | 806,4 | max 400 - 700 kcal/porci | |
bílkoviny | g | 3,6 | 39 | - | |
sacharidy | g | 9 | 97,4 | - | |
z toho cukry | g | 1,2 | 13,3 | - | |
tuky | g | 2,3 | 2,8 | - | |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SAFA) | g | 0,3 | 2,8 | ≤ 1.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty | |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | ≤ 0.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty | |
vláknina | g | 1,2 | 13,1 | ||
sodík | mg | 0,244 | 2,651 | ≤ 350 mg / 100 g | |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | ≤ 2,5 g / 100 g |