Fotografie: Martina Matičková |
Zdravá tučná makrela
Makrela patří mezi tučné mořské ryby, které jsou významným zdrojem omega 3 mastných kyselin. Díky těmto esenciálním mastným kyselinám je makrela výborným pomocníkem v prevenci a léčbě srdečně-cévních onemocnění a metabolických poruch, pozitivně podporuje činnost mozku a naší psychiky. Makrela je také zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, jódu, vitamínu A, D a E. Díky své tučnosti se skvěle hodí do pomazánek. Vyzkoušejte pomazánku s nízkotučnou ricottou, čerstvým koprem a jarní cibulkou. Usmívá se Mgr. Zuzana Douchová, odborná garantka a nutriční terapeutka.
SUROVINY:
makrela uzená | 200 g |
ricotta | 200 g |
cibule jarní | 50 g |
citronová šťáva | 20 g |
hořčice dijonská | 15 g |
kopr nať | 15 g |
sůl | 2 g |
pepř | 1 g |
POSTUP:
Makrelu vykostíme a kousky masa utřeme s ricottou. Přidáme nadrobno pokrájenou jarní cibulku, zamícháme a dochutíme dijonskou hořčicí, solí, pepřem a citrónovou šťávou. Na závěr vmícháme nasekaný čerstvý kopr. Podáváme s celozrnným pečivem a zeleninou dle chuti.