Makrelová pomazánka
Fotografie: Martina Matičková

Zdravá tučná makrela

Makrela patří mezi tučné mořské ryby, které jsou významným zdrojem omega 3 mastných kyselin. Díky těmto esenciálním mastným kyselinám je makrela výborným pomocníkem v prevenci a léčbě srdečně-cévních onemocnění a metabolických poruch, pozitivně podporuje činnost mozku a naší psychiky. Makrela je také zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, jódu, vitamínu A, D a E. Díky své tučnosti se skvěle hodí do pomazánek. Vyzkoušejte pomazánku s nízkotučnou ricottou, čerstvým koprem a jarní cibulkou. Usmívá se Mgr. Zuzana Douchová, odborná garantka a nutriční terapeutka.

SUROVINY:

makrela uzená 200 g
ricotta  200 g
cibule jarní 50 g
citronová šťáva 20 g
hořčice dijonská 15 g
kopr nať 15 g
sůl 2 g
pepř 1 g

POSTUP:

Makrelu vykostíme a kousky masa utřeme s ricottou. Přidáme nadrobno pokrájenou jarní cibulku, zamícháme a dochutíme dijonskou hořčicí, solí, pepřem a citrónovou šťávou. Na závěr vmícháme nasekaný čerstvý kopr. Podáváme s celozrnným pečivem a zeleninou dle chuti.