Nádivka se dá připravit i zdravě

Nádivka je někdy nazývaná také hlavička nebo svítek. Nejčastěji se připravuje z vajec, bílého pečiva, uzeného masa a zelených bylinek. Variant receptů nádivky je celá řada, někdo přidává kuřecí či králičí maso nebo jen houby. Do nádivky se jako symbol jara přidávají čerstvá zelená zelenina - kopřivy, jarní špenát či petržel. Chutná je také kombinace libečku nebo bazalky. Protože klasická nádivka obsahuje vysoké množství tuku a bílé mouky, připravila jsem pro vás zdravější alternativu z kukuřičné polenty, libové šunky, petrželky (kombinace kudrnky a hladkolisté), celozrnného pečiva a to vše bez přidaného tuku a vajec, kterých máte po Velikonocích užito už asi stejně dost.

Petrželka nejen na ozdobu

Petrželová nať se nejčastěji používá na ozdobu do salátů, polévek či pomazánek. K běžnému dostání jsou dvě odrůdy – petržel kadeřavá (kudrnka) a hladkolistá, která má výraznější chuť a aroma. Kromě dekorativních účelů má však petrželka léčivé a preventivní účinky a proto bychom ji měli přidávat do jídel co nejčastěji. Petrželové listy obsahují silice a flavoidy, které působí močopudně, antioxidačně a antibakteriálně. V léčitelství se proto používá petrželka k léčbě řady onemocnění, nejčastěji při zánětech močového ústrojí či dýchacích cest. Petrželka je hlavně zdrojem vitamínu C, A, E a draslíku, hořčíku, vápníku a fosforu. Zelené listy obsahují také významné množství kyseliny listové.

RECEPT: POLENTOVÁ NÁDIVKA

 recept, nádivka

SUROVINY na 2 porce:

polenta 200 g

chléb toastový celozrnný 70 g

cibule 50 g

česnek 15 g

olej řepkový 10 g

šunka dušená 180 g

petrželová nať 200 g

pepř 2 g

sůl 2 g

oříšek muškátový 2 g

POSTUP:

Předehřejeme si troubu na 180 ° C. Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli a česnek. Pak přidáme šunku pokrájenou na kousky a krátce opečeme. Směs necháme vychladnout. Toastový chléb pokrájíme na kostičky. Polentu vysypeme do mísy a zalijeme cca 0,5 litrem vody a důkladně rozmícháme. Smícháme polentu s chlebem a šunkovou směsí a přidáme nadrobno pokrájenou petržel a na závěr okořeníme. Vše důkladně spojíme. Pokud je těsto příliš suché, tak přidáme postupně další vodu. Těsto vlijeme do formy vyložené pečícím papírem a dáme péct do trouby na cca 60 minut. Nádivku necháme alespoň přes noc v lednici ztuhnout a uležet.

Nutriční složení 1 porce:

 energie

651,2 kcal

  bílkoviny

29,6 g

  sacharidy

18,2 g

    z toho cukry

  3,2 g

  tuky

10,3 g

    SFA

  1,9 g

    TFA

  0 g

  sodík

1,395 g

  vláknina

8,2 g

  přidaný cukr

0 g

 
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez
Zdroje: www.nutridatabaze.cz