Fotografie: Martina Matičková |
Nori řasa nejen na sushi
Mořskou řasu Nori známe nejčastěji z japonského sushi, ale dá se využít i do jiných pokrmů. Tento sušený plátek mořské řasy vyniká svou chutí a nejvyšším obsahem bílkovin mezi řasami a celou řadou zdraví prospěšných látek. Ve 100 g mořské řasy je obsaženo až kolem 40 g bílkovin a 30 g vlákniny. Dále řasa obsahuje vysoké množství vápníku, železa, hořčíku, jódu, vitamínu A a C. Jednotlivé plátky se buď na sucho opečou na pánvi a pak rozdrtí jako koření, nebo nůžkami nastříhají na jednotlivé plátky, které namočíme nejdříve do vody a pak uvaříme buď zvlášť, nebo s pokrmem. Nori řasu lze koupit i v podobě vloček, které se již nemusí předem namáčet ani vařit a můžeme je rovnou přisypat do jakéhokoli jídla. Plátky můžete také plnit libovolnou zeleninou či rýží a zapékat jako závitky. Já si oblíbila vaječnou omeletu plněnou Nori řasou, kterou můžete mít k snídani, jako předkrm nebo i do krabičky k obědu či svačině. Stačí Vám jen vejce, sůl, pepř, lžička tuku a plátek řasy. Usmívá se Mgr. Zuzana Douchová, odborná garantka a nutriční terapeutka.
SUROVINY:
máslo | 10 g |
vejce 4ks | 200 g |
sůl | 1 g |
pepř | 1 g |
Nori řasa 1 plátek | 3 g |
POSTUP:
Plátek řasy Nori si na sucho opražíme na pánvi z obou stran, stačí jen pár sekund. Vejce v misce důkladně rozšleháme, osolíme a opepříme. Na pánev dáme rozehřát máslo a vlijeme rozšlehaná vejce. Stáhneme plamen a necháme zatuhnout. Poté na vrch omelety položíme plátek mořské řasy a opatrně zarolujeme a přendáme na talíř. Necháme chvíli odležet a pak pokrájíme na kolečka. Podáváme se sójovou, chilli nebo rajčatovou omáčku.
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.
Výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | Kritéria Vím, co jím | |
1porce | hlavní jídlo | ||||
energetická hodnota (kcal] | kcal | 363 | 169 | 363 | max 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 26 | 12 | 25,6 | - |
sacharidy | g | 2 | 1,1 | 2,4 | - |
z toho cukry | g | 0 | 0 | 0 | - |
tuky | g | 28 | 13 | 28 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SAFA) | g | 11 | 4,3 | 11,4 | ≤1,1 g/100 g nebo ≤ 13% energetické hodnoty |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,1 g/100 g nebo ≤ 1,3% energetické hodnoty |
vláknina | g | 0 | 0,1 | 0,3 | |
sodík | mg | 1 | 0,311 | 0,669 | ≤ 2,2 mg/kcal |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 2,5 g/100g nebo 13% energetické hodnoty |
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog