Zdroj: Supermarket z Shutterstock

Nemusíte být expert na výživu, stačí vědět, že tzv. rizikové živiny do vašeho jídelníčku v nadměrném množství nepatří. Sůl, trans mastné kyseliny, nasycené mastné kyseliny a přidané cukry jsou pro vaše zdraví rizikové, jelikož v nadměrném množství způsobují rozvoj civilizačních onemocnění – nadváhu, obezitu, nemoci srdce a cév, diabetes II. typu a další.

Zájem o správné a zdravé stravování roste

Češi mají zájem o své zdraví a chtějí vědět, co si kupují a co jedí. Uvádí to 72,5 % respondentů. Tyto snahy ale často převálcuje zdánlivě zdlouhavý proces výběru nejvhodnějších potravin. Pouze necelá třetina Čechů (28,6 %) čte pravidelně výživové údaje na potravinách. Češi, kteří údaje na potravinách čtou zřídka nebo vůbec (39,5 %) jako hlavní důvody uvádí, že při nákupu nemají čas sledovat výživové údaje na obalech (34,7 %) a pokud už si čas najdou, mají v uváděných hodnotách zmatek (22,5 %).

Pomoci s výběrem nutričně hodnotných potravin a ušetřit čas v obchodě může logo Vím, co jím. Jak ukázal průzkum, téměř 70 % Čechů vítá značku kvality, která jim pomůže vybrat produkty vhodné pro zdravý životní styl.

Chyby, které ohrožují zdraví

„Z průzkumu dále vyplývá, že téměř polovina dotázaných ze svých jídelníčků vyřazuje nenasycené mastné kyseliny. Ale jsou to právě nenasycené tuky, které jsou zdraví prospěšné - pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi a snižují riziko onemocnění srdce. Také podporují správný růst a vývoj dětí,“ uvádí prof. Jana Dostálová, předsedkyně Českého vědeckého výboru při Vím, co jím a piju. Dobré tuky můžeme najít převážně v rostlinných olejích a výrobcích z nich vyrobených, ale i přesto si to mnoho lidí neuvědomuje. Přes 60 % dotázaných právě konzumaci olejů omezuje. 

 

5 tipů, jak vybrat zdravější potraviny

  • Čtěte etikety, zejména tabulku nutričního složení.
  • Pozornost věnujte nejen složení potravin, ale také datu trvanlivost.
  • Omezujte příjem rizikových živin, mezi které patří trans mastné kyseliny, nasycené mastné kyseliny, sůl a přidaný cukr.
  • Upřednostňujte při nákupu dobré tuky – rostlinné oleje (řepkový, olivový, slunečnicový) a kvalitní margaríny z nich vyrobené.
  • Orientaci vám usnadní logo Vím, co jím, díky kterému na první pohled víte, že daný výrobek neobsahuje kritické množství rizikových živin.
 

Průzkum „Rizikové živiny v potravinách“ realizovala iniciativa Vím, co jím a piju, o. p. s., ve spolupráci se společností SANEP. Průzkum byl proveden v lednu 2016 metodou CAWI. Zúčastnilo se ho 3 943 respondentů z celé ČR ve věku 20–60 let, kteří jsou zodpovědní za nákup potravin do domácnosti.