Kozí mléko, sýry a jogurty lidé buď milují, nebo naopak nesnáší, a to zejména kvůli jejich specifickému pachu. Jelikož se ale tyto produkty těší u veřejnosti pověsti téměř přírodního léku a rovněž možné alternativy při alergii na mléčné bílkoviny nebo při intoleranci na kravské mléko, leckterý strávník se zapře a i když mu nejde „pod vousy“, pustí se do nich. Jaká je ale realita? Jedná se skutečně o nutriční zázrak nebo jen reklamní tlak?
Kozí mléko zpestří jídelníček. Je vhodné i pro alergiky?
Kozí mléko se kdysi pilo v každé chalupě, a to i v té chudé. Kravské bylo již pochoutkou bohatších vrstev. Dnes je tomu naopak. Za mléko od koz a výrobky z něj si dnes připlácíme jako za lahůdku. Řada lidí v něm také spatřuje elixír zdraví a krásy.
Rozdíl je malý
Dietoložka Karolína Hlavatá velký rozdíl mezi kozím a kravským mlékem a výrobky z nich nespatřuje. „Složení kozího mléka je podobné kravskému. Má nepatrně více tuků než kravské. Obsahuje více bílkovin, vápníku, hořčíku, draslíku a vitamínu C a A,“ bilancuje dietoložka. Méně má naopak vitamínu B12 a kyseliny listové.
Alergici nejásejte
Fanoušci kozích mléčných produktů v jejich prospěch argumentují nejčastěji tím, že kozí mléko je vhodné i pro lidi alergické na bílkovinu kravského mléka. „Mléko savců obsahuje velké množství druhů bílkovin. Alergie bývá nejčastěji na α-s1 kasein a beta laktoglobulin. Záleží na tom, na kterou bílkovinu je dotyčný alergický a kterou toleruje. Hlavní problém je ale v tom, že spousta alergií je zkřížená. Jinými slovy, pokud je někdo alergický na kravské mléko, má šedesáti procentní šanci, že bude alergický i na kozí,“ varuje Karolína Hlavatá. Jsou dokonce případy, kdy člověk snáší mléko kravské a kozí ne.
To, do jaké míry nám bude mléko vyhovovat či nikoliv, neovlivňuje jen skutečnost, zda je kozí či kravské, ale také další okolnosti. „Skladba mlék záleží i na druhu kozy či krávy, na ročním období, kdy se dojí a tak dále. Například v zimě je obsah bílkoviny a tuku vyšší než v létě,“ říká dietoložka. Z výše uvedených důvodů imunologové a alergologové doporučují při alergii nekonzumovat mléko a mléčné výrobky žádné. Pokud trpíte alergií na mléčné bílkoviny kravského mléka, než se pustíte do experimentu s kozím, raději se nechte vyšetřit imunologem. Ten spolehlivě zjistí, zda máte alergii i na bílkovinu kozího mléka, či nikoli.
Žádoucí zpestření
I když kozí mléko zázraky nedělá, pro zdravého člověka však může být žádoucím zpestřením jídelníčku. „Mléko a mléčné výrobky obecně, ať už kozí či kravské, jsou důležitou součástí racionální stravy a měly bychom si je dopřát denně,“ doporučuje Karolína Hlavatá.
Srovnání mléka kozího s kravským na 100 gramů produktu
kozí | kravské | |
Energie | 289 kJ | 251 kJ |
Sacharidy | 4,5 g | 5,3 g |
Laktóza | 4,4 g | 4,8 g |
Bílkoviny | 3,6 g | 3,2 g |
Tuky | 4,1 g | 3,3 g |
Tuky nasycené | 2,7 g | 1,9 g |
Tuky mononenasycené | 1,1 g | 0,8 g |
Tuky polynenasycené | 0,1 g | 0,2 g |
Vápník | 134 mg | 113 mg |
Hořčík | 14 mg | 10 mg |
Fosfor | 111 mg | 91 mg |
Draslík | 204 mg | 143 mg |
Selen | 1,4 ug | 3,7 ug |
Vitamín A | 198 UI | 102 UI |
Beta karoten | 7 ug | 5 ug |
Vitamín C | 1,3 mg | 0,8 mg |
Vitamín B12 | 0,1 ug | 0,4 ug |
Kyselina listová | 1 ug | 5 ug |