Sůl je často i významným zdrojem jódu, kterého bývá v běžné stravě jinak nedostatek. To ovšem neznamená, že bychom měli solit bez omezení.

Sodík pomáhá udržovat správnou rovnováhu mezi tekutinami a jeho hladina je regulována ledvinami,

Základní informace o sodíku:
• podílí se na přenosu nervových impulsů
• ovlivňuje fungování svalů
• hraje úlohu v transportu látek přes buněčnou membránu (glukóza, aminokyseliny, K, Ca, Mg)

Příliš soli a vysoký krevní talk

Nadměrný příjem soli má negativní vliv na krevní tlak a výskyt kardiovaskulárních onemocnění. O tom, že máte vysoký krevní tlak možná ani nevíte. Vysoký krevní není bolestivé onemocnění, a zřejmě proto se vysokému tlaku také přezdívá tichý zabiják.

Výše krevního tlaku stoupá s věkem. Čtvrtina úmrtí u lidí starších čtyřiceti let je způsobena právě zvýšeným krevním tlakem. Mezi lidmi nad 60 let trpí zvýšeným krevním tlakem polovina mužů a až 60 % žen. Co jim hrozí? Například srdeční onemocnění jako infarkt nebo především mrtvice neboli mozková příhoda.

Mezi důsledky dlouhodobého nadbytečného příjmu sodíku (soli) patří:

  • hypertenze
  • srdečně cévní onemocnění („infarkt“, „mrtvice“)
  • osteoporóza
  • otoky
  • rakovina žaludku
  • ledvinové kameny
  • astma
  • obezita

Kolik gramů soli za den je v pořádku?

„Denně bychom měli přijmout cca 5 g kuchyňské soli - cca 2 g sodíku. Samozřejmě počítejte i se solí obsaženou v potravinách. Nadbytek soli zvyšuje krevní tlak, zadržuje vodu v těle, zvyšuje i chuť k jídlu. Nadbytek soli ve stravě tak přispívá i k vzestupu hmotnosti," uvádí dietoložka Hlavatá.

Denní příjem u hypertoniků je tak nižší 1,2 g Na = 3 g soli a protože většina dospělé populace má hypertenzi, je vhodné prosazovat snížení na 3 g soli u všech.

Kávová lžička soli obsahuje cca 8 g soli, což představuje 160 % denního maximálního doporučeného příjmu!

Snižte příjem soli přirozeně

Spotřebu soli snížíte tím, že budete omezovat solení již při kuchyňské přípravě a hotová jídla již nebudete dosolovat. Pozor si také dávejte na potraviny, které jsou na sůl bohaté:

  • slané pečivo
  • slané uzeniny, sýry, krekry
  • solené oříšky
  • některé minerální vody s vyšším obsahem sodíku
  • značné množství soli obsahují také instantní pokrmy, bujóny a nakládaná zelenina

K ochucení pokrmů se namísto soli používá zelených natí (zelená petrželka, pažitka, pórek, libeček, atd.), koření, bylin a zeleniny (cibule, česnek, kořenová zelenina, papriky, rajčata, atd.).

Češi to se solí přehání

V porovnání s ostatními zeměmi, patří obyvatelé České republiky mezi ty, kterří soli konzumují nejvíce. Jednou z priorit Státního zdravotního ústavu pro následující období je proto snížení příjmu soli u české populace. Doporučenou denní dávku totiž překračujeme několikanásobně.

 

Přečtěte si, kolik soli si kupujete

Na většině obalů potravin můžete zjistit, kolik obsahují kterých živin, a tedy i soli. Výrobci zpravidla uvádějí množství sodíku. Kolik je to soli? Údaj o sodíku vynásobte 2,5x.

Jak se rychle orientovat

Nemáte-li příliš času studovat obaly jednotlivých potravin, můžete množství soli ve stravě hlídat spolu s logem Vím, co jím. V Česku se jedná o jediné logo, které se věnuje právě výživovému složení potravin. Nezávislá laboratorní analýza sleduje tyto živiny:

  • nasycené mastné kyseliny
  • trans mastné kyseliny
  • přidaný cukr
  • sůl, resp. sodík
  • vláknina
  • energie

 

Zdroje: 

Zásady správného stravování se zaměřením na sůl [online cit. 13.12. 2013] Dostupné z: http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/seminare/2013/zasady_stravovani_sul.pdf

Survey on members state implementattion of EU Salt Reduction Framework