„Cibuli používejte nejen tradičně pod maso, ale přidávejte ji i do polévek, pomazánek, bílá a červená cibule je skvělá v salátech, výborná je i grilovaná cibule. Jediné, co cibuli nesvědčí, je smažení, kvůli kterému se ze zdravé potraviny stává energetická bomba,“ uvádí dietoložka Karolína Hlavatá.
Neobyčejné účinky obyčejné cibule
Vypadá obyčejně, ale ... Cibule je bez nadsázky doslova elixírem pro léčbu neduhů. A to, že je jí všude dostatek, není drahá a při dobrém uskladnění vydrží, je jen její další velké plus. Chcete-li si ušetřit trápení s odřeným nosem, bolestmi v krku, dusivým kašlem a teplotami, zakousněte se s chutí do cibule nejlépe každý den.
Tip: Když děláte základ pod maso a cibulku necháte zezlátnout na tuku, pomocí lžíce přebytečný tuk odstraňte, snížíte tak energetickou hodnotu pokrmu, ale zůstane mu skvělá chuť.
Je přírodní antibiotikum
Největším „nábojem“ cibule proti bakteriím a virům je allicin, látka, kterou obsahuje také česnek a má na svědomí štiplavé aroma. Pro někoho nepříjemné pálení a zápach mnohonásobně vyváží její blahodárný účinek na zdraví. Funguje jako silné atibiiotikum. „Proto je cibule ideálním přírodním lékem při zánětu horních cest dýchacích. Už prababičky „ordinovaly“ na kašel a rýmu cibulový čaj nebo šťávu z cibule smíchanou s medem. Pacient pak snáze vykašlává, lépe se mu dýchá,“ říká Karolína Hlavatá.
Je zdrojem vitamínů a minerálních látek
Cibule obsahuje velké množství vody, vitamíny C, D, E, B6, B12, karoten, thiamin, riboflavin, niacin. Je také zdrojem železa, zinku, síry, fosforu hořčíku, draslíku, vápníku, sodíku, mědi, jódu a manganu.
- Chrání nervový a kardiovaskulární systém
- Snižuje hladinu špatného cholesterolu a zvyšuje hladinu „hodného“ (HDL)
- Zamezuje kornatění cév a přispívá k udržení správného krevního tlaku
- Je prevencí proti infarktu a mrtvici
- Je i prevencí proti osteoporóze, jelikož pozitivně ovlivňuje hustotu kostí
- Prospívá také šlachám, vazům a chrupavkám
- Protože obsahuje chrom a další látky, které pomáhají vstřebávání tuků a cukrů, je dobrou prevencí i proti cukrovce a nepřímo může ovlivnit boj s nadváhou
- Díky silnému antioxidantu quercetinu se popisují její preventivní účinky proti mnoha druhům rakoviny, především střev, hrtanu a vaječníků
- Působí příznivě na činnost a mikroflóru žaludku a střev
- Přikládání čerstvé cibule na bodnutí hmyzem můžeme zabránit otokům a svědění
Jaký je v nich rozdíl?
Cibule není jen jedna a rozhodně se od sebe jednotlivé druhy liší.
- Cibule žlutá - Nejčastěji většina hospodyněk v kuchyni používá cibuli žlutou. Chuťově je nejvyváženější a vařením sládne
- Bílá cibule - Bílá cibule má tenčí slupky, ostřejší chuť i vůni než žlutá a je křehčí. Užívat ji lze stejně jako žlutou do studené kuchyně i pro tepelné zpracování
- Šalotka - Cibule šalotka je mnohem menší a jemnější. Je sladká. Nejčastěji se nakládá a dává do salátů, sendvičů a podobně
- Červená cibule - Červená cibule je masitá a chuťově méně výrazná. Pod maso ji sice dát můžete, ale mnohem více její jemnost a zbarvení oceníte v salátu, salse a podobných jídlech. Vařením svou červenou barvu ztrácí
Skladování nepodceňujte
Abyste měli cibuli stále při ruce plnou všech „zázračných“ sil, které v sobě skrývá, je třeba ji správně skladovat. Jak na to?
- Jarní cibulku je nejlepší dát do ledničky
- Klasická kuchyňská cibule vydrží 3 až 4 týdny, uložíte-li ji při pokojové teplotě, nejlépe v jedné vrstvě a to na suchém, tmavém a dobře větraném místě
- Sladká cibule vydrží při pokojové teplotě jen 2 týdny, v chladu ale přečká až měsíc
- Zbude-li vám již oloupaná nebo nakrájená cibule, zabalte ji do potravinové fólie a spotřebujte do tří dnů