Napadne vás ještě další podobné propojení? Co třeba jablka a vlašské ořechy často doplněné sušenými hrozny, hrozinkami, v závinu či žemlovce? A zkusili jste někdy upéct třený koláč s hruškami a lískovými ořechy?
Snoubení máku a švestek. Nutričně prospěšné spojení
Snoubení chutí – v moderní gastronomii sousloví nejčastěji používané pro propojení pokrmů s vínem, kdy se šéfkuchaři výběrem nápoje a jídla snaží nechat vyniknout jejich jedinečnou chuť. Přestože se může zdát, že jde o novinku, stačí zapátrat v receptech našich babiček a zjistíme, že ony obvykle nekombinovaly potraviny s lahodným mokem, ale sázely na prolnutí chutí jednotlivých surovin.
Jde o chuť i nutriční prospěšnost
V konkrétním výsledném pokrmu je snoubení chutí velmi důležité, jídlo nám přeci musí chutnat. Kromě prolnutí dvou potravin například v případě máku, který má tužší konzistenci – hůře se polyká, a švestek, které dodají sladkost a zároveň kyselost, čímž zvýší tvorbu slin a usnadní polknutí, je potřeba si uvědomit, že propojení surovin je důležité i z nutričního hlediska. Například mák obsahuje tuk, který je důležitý například pro využitelnost vitamínů ve švestkách, které jsou rozpustné v tucích.
V minulosti, se používalo pro přípravu koláčů z kynutého těsta sádlo, případně jiné živočišné tuky. Ty obsahují nasycené mastné kyseliny, které by měly tvořit jen třetinu denního množství tuků. V případě máku jde ve především o nenasycené mastné kyseliny, omega 6 a většině Čechů nedostatkové omega 3. Docházelo tedy i k vybalancování poměru přijatých tuků.
Proč zrovna mák?
Kromě zdraví prospěšných tuků obsahuje mák velké množství bílkovin. „V semenech jich najdeme přibližně 20 gramů na sto gramů,“ uvádí nutriční terapeutka Zuzana Douchová. O tmavě modrých „kuličkách“ můžeme dokonce mluvit jako o superpotravině. „Obsahují 1620 miligramů vápníku na 100 gramů. Zatímco stejné váhové množství sýru mezi 600 až 900 gramy,“ popisuje další jeho pozitivum nutriční terapeutka. Z minerálních látek jsou bohaté na hořčík, draslík a fosfor, z vitamínů je nejvíce zastoupen vitamín E a ty ze skupiny B.
„Před konzumací je vždy dobré mák semlít, pokud nemáte mlýnek, poslouží i mixér. Jestli si dáte nemletá semena, projdou zažívacím traktem bez většího efektu,“ vysvětluje Zuzana Douchová.
A jak jsou na tom švestky?
Spojení mák a švestky je super duo pro vegetariány a vegany. Mák dodá velké množství bílkovin a švestky přidají i vitamín, který obvykle získáváme z masa. „Švestky jsou velmi dobrým zdrojem vitamínu C, dále vitamínů skupiny B. Dokonce obsahují i B12 který je důležitý pro správnou krvetvorbu. Nedostává se ho obvykle lidem omezujícím maso a seniorům,“ potvrzuje nutriční terapeutka Zuzana Douchová.
V plodech babího léta najdeme i řadu dalších prospěšných látek. „Zejména ženy ocení biotin, který dodává zdraví a krásu pokožce a vlasům. Získáme z nich vitamín E působící antioxidačně. Obsahují i celou řadu minerálních látek, například draslík, fosfor, železo, hořčík či vápník,“ říká Douchová a připomíná ještě jednu důležitou látku. „Jde o zeaxantin. Jedná se o antioxidant, který pomáhá udržovat dobrou funkci zraku,“ uvádí odbornice na výživu s tím, že je prevencí onemocnění makulární degenerace, která nevratně krade zrak ve vyšším věku. Pro jeho snazší vstřebávání v organismu je třeba současná konzumace s tuky, a ty, jak jsme si již řekli, dodá právě mák.