O výživě 25. 4. 2024 | redakce Vím, co jímredakce Vím, co jím

Test potravin: Jaké hodnocení si vysloužily kečupy?

Kečupy patří mezi oblíbené potraviny, a to nejen u dětí. Přesto na ně často hledíme tak trochu „skrz prsty“ jako na průmyslově zpracované potraviny, které kromě rajčat obsahují množství přídatných látek. Proto jsme se kečupům podívali na zoubek v našem testu. A jak to dopadlo? Dobrou zprávou je, že některé výrobky splňovaly i kritéria pro udělení loga Vím, co jím.

Test kečupů
Ilustrační foto: LookerStudio/Shutterstock.com

Hodí se k masu, těstovinám, může být součástí omáček a dipů. Naservírovat si ho můžeme k pečené zelenině jako jsou hranolky z brambor či batátů, anebo ke kukuřičným nachos. A tak není divu, že se kečup trvale těší velké oblibě napříč generacemi. Proto jsme se na kečupy zaměřili a podrobili je srovnávací analýze. Jak to dnes s kvalitou kečupů vypadá? Jaký podíl rajčat obsahují a co dalšího lze ve složení najít?

Co jsme testovali?

Do testu jsme zařadili celkem 12 kečupů. Volili jsme výrobky větších objemů v plastových obalech. Hmotnosti všech výrobků se tak pohybovaly v rozmezí 900 a 1000 gramů, až na jednu výjimku, kde byl objem pouze 560 g.

--> TEST KEČUPŮ

Jak probíhalo hodnocení?

Základem hodnocení byla senzorická zkouška, která proběhla v akreditované laboratoři. Kečupy posoudilo 14 nezávislých hodnotitelů. Kromě senzoriky se na výsledné známce podílely ještě další 4 parametry, a sice složení, kde hrál velkou roli obsah rajčat ve výrobku, dále výživové údaje, značení v souladu s legislativou a cena.

Celkové pořadí v rámci testu nejvíce ovlivnilo senzorické hodnocení a obsah rajčatové složky. Další parametry pak již vedly jen k určitým korekcím v celkovém pořadí. Polepšit si mohly kečupy například s nižším obsahem soli a energie, bez přídatných látek a bez vad ve značení.

A jak to celé dopadlo? Na to se můžete podívat v našem testu.

--> VÝSLEDKY TESTU KEČUPŮ

Kečupy

Zdroj obrázků v textu: ilustrační - Shutterstock.com, produktové - Vím, co jím





Mohlo by vás také zajímat: