O zdraví 19. 3. 2024 | Mgr. Eva KloučkováMgr. Eva Kloučková

Ftaláty: 5 tipů, jak si je držet od těla

Už jsme se „smířili“ s tím, že chemické látky znečišťují naše okolí, dostávají se do organizmu a škodí zdraví. Patří mezi ně i ftaláty. Najít je můžeme v běžných potravinách, kosmetice i vybavení bytu. Státy jejich používání legislativně omezují a v některých případech dokonce zakazují, nicméně je na každém z nás, aby se snažil množství těchto všudypřítomných chemikálií ve svém životě snížit.

Stock photos: Prostock-studio/Shutterstock.com

Ftaláty jsou průmyslové chemické látky (estery kyseliny ftalové), které se používají při zpracování plastů. Právě díky nim jsou plasty ohebné a vydrží. Používají se zejména ke změkčování PVC (polyvinylchloridového plastu). Ftaláty přitom nejsou ve výrobcích pevně chemicky vázáné. Mohou se z nich tedy lehce uvolnit a kontaminovat okolní prostředí. Vodu, půdu i vzduch.

Ftaláty máte blíž, než si myslíte

Pravděpodobnost, že se ftaláty nacházejí i u vás doma, je velmi vysoká. Obaly potravin, které jsou v souvislosti s nimi často diskutovaným tématem, to pouze začíná. Kde všude na nás mohou ftaláty „číhat“?

  • Obalový materiál (včetně potravin)
  • Potraviny
  • Hygiena (mýdla, šampony, parfémy, laky na vlasy a na nehty) a čisticí prostředky
  • Vinylové podlahové krytiny, obklady, čalouněný nábytek
  • Obuv a oblečení
  • Sportovní vybavení z měkkého plastu
  • Plastové hračky
  • Potahové vrstvy léčivých přípravků a výživových doplňků
  • Zdravotnické prostředky a další výrobky z měkčeného PVC

Jak se ftaláty dostávají do těla a proč je to problém?

Ftaláty se vyskytují v moči až u 75 % z nás. To je důkaz toho, že žijí spolu s námi, i když se nám to nelíbí. Způsoby, jak se do našeho organizmu dostávají, mohou být přitom různé.

  1. Konzumace potravin a nápojů – ftaláty se do potravin dostávají nejen z obalů, ale i z přírody. To ale neznamená, že se v přírodě vyskytují přirozeně. Do těchto surovin se dostávají z kontaminované půdy a vody během jejich růstu.
  2. Vdechování – výrobky obsahující ftaláty se vyskytují všude kolem nás. Najdete je v obuvi (nejen u holínek), oblečení s plastovým potiskem, plastových ubrusech, podlahové krytině, interiérech některých automobilů a mnoha dalších výrobcích, v nichž je použití plastů více či méně patrné. Vdechováním prachu a částeček z nich se pak dostávají do krve.
  3. Kůže a sliznice – kosmetika a přípravky osobní hygieny jsou dalším z běžných zdrojů ftalátů. A kůže a sliznice cestou do našeho organizmu.

ftalátyFtaláty jsou toxické a mohou přispívat k mnoha chronickým onemocněním. Větší míra ftalátu v okolí může být spojená s vyšším rizikem rozvoje nádorových onemocnění, obezitou, astmatem i inzulinovou rezistencí. Vliv mají také na plodnost, mohou ovlivnit zárodečné buňky plodu a přenést tak poškození na další generace, být příčinou předčasného porodu i pozdější větší feminizace chlapců.

V České republice probíhá od roku 2024 do roku 2026 studie zaměřující se na množství ftalátů v organizmu dětí i dospělých. V rámci zkoumání se vědci zaměří nejen na množství ftalátů, ale také bisfenolů, pesticidů a těžkých kovů v moči a vlasech.

Jak snížit množství ftalátů v domácnosti?

Použití prokazatelně nebezpečných ftalátů (např. DEHP, BBD, DIBP, DBP) je v rámci Evropské unie u některých kategorií omezováno, případně zcela zakázáno. Jedná se například o dětské hračky, předměty určené pro dětskou péči nebo plastové obaly potravin. Ne všechno zboží, které si v České republice můžeme koupit, ale pochází z EU. Při výrobě tak může podléhat mírnější regulaci a obsahovat ftaláty, které jsou v EU zakázané. Navíc starších výrobků se omezení ftalátů netýkalo. I v nich se tak skrývá nebezpečí. Co tedy můžete udělat hned teď?

1. Zaměřte se nejen na obsah výrobku, ale i na jeho obal

Také se každý týden děsíte, kolik plastů v domácnosti vytřídíte? Plast je běžným obalovým materiálem, protože má mnoho výhod: je lehký, levný a znovu recyklovatelný. Na druhou stranu s sebou ale nese i riziko uvolňování ftalátů do potravin. A pozor! Ftaláty mohou být skryté i tam, kde byste to na první pohled nečekali. Například v plastových víčcích použitích na skleněných lahvích.

2. Dejte přednost čerstvým potravinám

Ftaláty se mohou do potravin dostat nejen před nákupem, ale i u vás v lednici. Neskladujte proto potraviny v měkkých plastových obalech, které k tomu nejsou primárně určené. Větší kontaminace hrozí u olejů, tuků a potravin s vyšším obsahem těchto látek.

3. Udělejte jarní úklid

chlapec hrající si s dřevěným letadýlkemVýhodou plastových věcí je často jejich finanční dostupnost. Ale jak se říká: „Nejsme tak bohatí, abychom mohli kupovat levné věci.“ Kvalitní výrobky vám vydrží déle a jsou ze zdravotního hlediska vhodnější než plastové. Skvělou alternativou plastu je například dřevo – a to jak u nábytku, tak dětských hraček. Nezapomeňte ani na probrání skříně s oblečením, u kterého je také jednoduché najít vhodnější varianty bez plastového potisku.

4. Proberte poličky v koupelně

V posledních letech došlo k výraznému rozvoji trhu s přírodní kosmetikou. Šampony, mýdla, krémy i dekorativní kosmetiku si nyní můžete pořídit ve variantě, která je pro vás i přírodu šetrnější. A to nejen z pohledu ftalátů.

5. Myslete na budoucnost

Zatímco některé výrobky patří k věcem denní spotřeby a za den, týden nebo měsíc z vaší domácnosti zmizí, jiné s vámi budou léta. I při dlouhodobých investicích se zaměřte na to, abyste snížili riziko uvolňování ftalátů ve vašem okolí. Před plánovanou stavbou nebo rekonstrukcí konzultujte s odborníky vhodné podlahové povrchy, obklady, dveře a okna. Již nyní ale můžete například vyměnit sprchový závěs za variantu z přírodních vláken.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
https://szu.cz/wp-content/uploads/2023/05/FTALATY.pdf
https://www.prolekare.cz/casopisy/casopis-lekaru-ceskych/2016-3/download
https://arnika.org/novinky/kontaminace-potravin-ftalaty-z-obalu




Mohlo by vás také zajímat: