O dětech 9. 8. 2024 | Mgr. Jitka Tomešová, DiS.Mgr. Jitka Tomešová, DiS.

Ano, voda stačí. I dětem

Předchozí článek o nevhodnosti podávání alkoholických nápojů a ochucených piv dětem rozpoutal mezi čtenáři skutečně bouřlivou diskusi. Ano, někteří by se pod článek podepsali všema deseti, ale jiní ho viděli jako jednostranný, bez kontaktu s realitou, možná až puritánský. Pojďme si teď proto rozvést celý pitný režim dětí.

Stock photos: Andrii Spy_k/Shutterstock.com

Voda skutečně stačí

Kdysi se na mě obrátila babička malého chlapce. Že už je to velký kluk, půjde do školy a že neví, co by mu měli dávat na pití. Že už je přece na vodu velký a měl být pít něco jiného.

Ne, neměl! Pokud dítě není nějak nemocné, nemá horečku, průjem nebo nezvrací, nebo nesportuje ve velmi horkém prostředí, pak mu skutečně stačí obyčejná voda. To, co naše tělo používá na ředění tělních tekutin, především krve, na ochlazování svalů při práci nebo jako transportní prostředí pro přesun látek odněkud někam, není cukr z limonády, stimulanty z energeťáků ani alkohol z ochuceného piva, ale voda.

Jaká voda?

Zapomeňte pochopitelně na destilovanou, ta je nám opravdu k ničemu. Ale zda to bude kohoutková, stolní, pramenitá, případně kojenecká pro malé děti, převařená nebo přemražená, to už je zcela na vás a vaší chuti.

Kdy voda nestačí?

Pokud je ovšem horko, nebo je dítě nemocné, hodně se potí, zvrací nebo má průjem, kromě vody ztrácí také minerální látky a ano – potom už obyčejná voda nestačí. Vypitím čisté vody by se v těle minerální látky naředily a to tělu neprospívá ještě více než současný nedostatek obojího.

sportující dětiZvolte tedy nápoj, která obsahuje obojí – vodu i minerálie – minerální vodu. Pokud ke ztrátě vody a minerálních látek dochází při sportu, potom s klidným svědomím můžete sáhnout po minerálce ochucené, nebo si ji sami ochutit džusem nebo ovocným sirupem.

Kolik vody tělo vypotí, si můžete docela snadno také ověřit tím, že sebe nebo dítě zvážíte, třeba před nějakou sportovní aktivitou a po ní. Tolik tuku byste rozhodně nezhubli, za úbytkem stojí ztráta vody a tolik byste jí měli také vypít.

Pro zpestření

Ano, pít neustále vodu může být fádní, může se přepít a zejména pro děti, které si moc pití nehlídají, je neatraktivní. V takovém případě můžete sáhnout po některých fíglech a ochuceních.

Zejména po ránu se ne každému chce z vyhřáté postele do pití studené vody. Pro menší děti proto můžete zkusit zalít převařenou vodou trochu džusu, ovocného sirupu nebo půl čajové lžičky medu. Čaj roiboos nebo bylinkový volte takový, který není moc kyselý, nemusíte ho doslazovat a bude šetrný k právě probuzenému žaludku. Pokud je u vás doma v kurzu kávová náhražka, s mlékem a bez cukru může být pro děti atraktivním ranním ekvivalentem k vaší ranní kávě. Pro větší děti (rozumějte po cca 10. roce) může být bez problémů slabý černý, zelený nebo bílý čaj, středoškolákům nemusíte bránit ani v kvalitní malé kávě (beztak by si ji koupili někde sami).

Cappuccino prý Italové vymysleli, aby zvykali na kávu už malé děti. Doporučovat to nebudeme, ale kvalitní kávy v rozumném množství, zejména zjemněné mlékem, se u větších dětí bát nemusíte.

Jestli chcete udělat maximum ze své strany, aby si děti nekoupily limonádu v nejbližší sámošce hned cestou do školy, vybavte je jejich vlastní lahví s vhodným pitím, které si samy vyberou. Tím je obsah lahvičky pod vaší kontrolou, ale dítěti zůstane pocit, že se mohlo rozhodnout samo a že na jeho názoru záleží. Kromě čisté vody to může být voda se sirupem nebo džusem, v chladných měsících třeba čaj bez cukru v atraktivní termosce s oblíbeným motivem.

Co když s pitím bojujeme?

šťastný malý chlapec s lahví na pití a jablkemPrvním pravidlem je nebojovat. Druhým je nechat toho hodně na dítěti.

  • Vybrat si může láhev nebo termosku s oblíbeným motivem.
  • V pití můžete společně soutěžit a hecovat se, větší děti můžou „soutěžit“ s aplikací na pití.
  • Dobrou berličkou jsou nejen vodou ředěné ovocné džusy, ale také ovocné a vychlazené čaje. Jejich výhodou je, že mají nějakou jinou barvu a chuť než čistá voda, ale zároveň jsou bez cukru (nebo v případě naředěného džusu bude v lahvičce cukru minimum).

Jděte příkladem

Jako u všeho i s pitím jsou pro děti důležité vzory. Pokud máte možnost a jste ještě pro své děti vzorem číslo jedna, využijte ho i v pitném režimu. Těžko bude dítě brát vážně doporučení „alkohol není pro děti“, když ho budete říkat s lahvinkou v ruce.

  • Chcete, aby pilo dostatečně? Pijte také tak a především tak, aby to dítě vidělo.
  • Chcete, aby pilo vhodné nápoje? Pijte je také a nechávejte mu je také volně k dispozici.
  • Ovlivňujte všechny nápoje, které můžete ovlivnit.

Ale co když…?

… se dítě přeci jen někde k limonádě nebo alkoholickému nápoji dostane? Není na místě panikařit, ani všechny předchozí snahy vzdávat. Že si dá na výletě limču, nebo na dovolené ochucené pivo? Přežije to zřejmě bez následků. I dospělý si dá tu a tam sklínku, nebo čokoládu. Musí ale zůstat jen u takových občasných příležitostí a jakmile to bude možné, vraťte se k původnímu návyku pití nápojů bez cukru a alkoholu.

A samozřejmě nepomáhá ani přímé moralizování nebo zdravotní přednáška. Zejména děti dospívající by mohly proti vaší dobré vůli jít po takové přednášce hlavou.

  • Zdravá výživa včetně pitného režimu není nic složitého ani zázračného. Stačí se zamyslet, jestli opravdu denně potřebujeme vypít 4 litry limonády, nebo piva a proč, nebo jestli to skutečně není zbytečné. Je, a věřte, že po jejich vynechání nikomu nic v životě chybět nebude.
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: autorský článek




Mohlo by vás také zajímat: