O dětech 13. 5. 2021 | Mgr. Lucie Kašparová, DiS.Mgr. Lucie Kašparová, DiS.

Silné kosti a zuby i díky tvarohu už od dětství

Kvalita kostí a zubů se utváří v dětském věku. 99 % vápníku je uloženo v kostech, zbylé jedno procento připadá potom na svalovou funkci, především srdeční činnost. Pro správný vývoj kostí a zubů je důležité mít dostatečný příjem především vápníku, bílkovin a vitaminu D.

Stock Photos: Sea Wave /Shutterstock.com

Nejefektivnější jsou mléčné výrobky

Když bychom se měli podívat čistě na obsah vápníku na 100 g jednotlivých potravin, pořadí by bylo následující:

mák

1400 mg

sýr Ementál

887 mg

sýr Eidam 30 % tuku v sušině

690 mg

sezamová semínka

670 mg

tvaroh

366 mg

sardinky

354 mg

sýr Lučina

285 mg

mandle

240 mg

květák

205 mg

bílý jogurt

180 mg

Samozřejmě to není se vstřebatelností vápníku z jednotlivých zdrojů tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát a nikdy není ani zdaleka 100%.

  • Nejefektivnější jsou mléčné výrobky, u nichž sice není obsah vápníku zcela nejvyšší, zato vstřebatelnost je 30–40 %.
  • U brukvovité zeleniny se sice vstřebává až 60 %, nicméně celkový obsah vápníku je podstatně nižší.
  • Nejnižší vstřebatelnost najdeme u máku, sezamu a mandlí, u těchto plodin dosahuje pouze 5–10 %.

Magická kombinace vápníku a vitaminů D & K

Byl by to čirý zázrak, kdyby za tím vším stál pouze vápník.

  • Pro správný růst a vývoj těchto struktur je důležitý zejména dostatečný příjem bílkovin, vitaminu D, vitaminu K a dostatek pohybu.
  • Co naopak zabraňuje vstřebávání vápníku do kostí je fosfor, který se hojně vyskytuje v tavených sýrech a nápojích typu Coca cola. Vstřebatelnost také snižuje obsah šťavelanů (ve špenátu, rebarboře, angreštu a rybízu), nadměrné množství vlákniny, kyselina fytová (v cereáliích).

vápníkNemusíte mít ovšem strach, naservírujete-li dítěti k snídani vločky s jogurtem či tvarohem, zcela jistě přijme i vápník.

Pokud dítě během dne pozře kousek tvrdého sýra, rybu k obědu, sušené fíky na svačinu a tvarohovou pomazánku na večeři určitě přijme dostatečné množství jak vápníku, tak vitaminu D.

Dlouhodobý nedostatek vápníku ohrožuje

Z toho vyplývá, že čistě veganská strava nebo špatně vedená vegetariánská strava u dětí může vést k dlouhodobému nedostatku vápníku v těle.

Ten se u dětí projevuje:

  • menším vzrůstem
  • zhoršením růstu zubů a jejich vyšší kazivostí
  • v některých případech onemocněním křivice

V dospělém věku vede nedostatek vápníku k

Doporučené denní dávky vápníku v různých obdobích života

do 1 roku

400 mg

od 1 do 10 let

600–900 mg

dospívající

až 1200 mg

těhotné a kojící ženy

1000–1400 mg

dospělí

1000 mg

nad 70 let

1200 mg

Doplňky stravy a šumivé tabletky dětem nepatří

Možná vás napadne, že uhlídat dostatečný příjem všech potřebných živin zvláště u dětí je dost komplikované a případný deficit vápníku by šel vyřešit například šumivými tabletami do vody. Je důležité mít na mysli, že pro děti je stěžejní pestrá a vyvážená strava. Ta by měla pokrývat veškeré potřeby rostoucího metabolismu.

  • Šumivé tablety jsou navíc často doplněny o umělá sladidla, barviva, protispékavé látky a další. To jsou látky, bez kterých se dětský jídelníček jednoznačně obejde.

Výživové doplňky slouží primárně pro osoby, které jsou nějakým způsobem výživově limitovány a nejsou schopny doplnit dostatečné množství živin formou stravy.

Zdroje:
ZLATOHLÁVEK, Lukáš a kol. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, s. r. o., 2016. ISBN 978-80-88129-03-5.
vyzivadeti.cz

 



Mohlo by vás také zajímat: