O výživě 31. 5. 2024 | redakce Vím, co jímredakce Vím, co jím

8 nápojů pro boj se záněty. Vývar, káva i švestková šťáva

Zánět je přirozeným procesem, který nám ve výsledku může pomoci, abychom zůstali zdraví. Jde o obrannou reakci těla na nějaké poškození. Problémy však mohou nastat, když zánět přejde do chronické formy, protože ta už je spojena s řadou dalších zdravotních obtíží. Na pomoc v boji proti zánětu si můžeme vzít vhodné potraviny a podle odborníků může mít navíc příznivý vliv i to, co pijeme.

Stock photos: Veronika Idiyat/Shutterstock.com

1. Káva

Některé studie uvádějí, že lidé, kteří pravidelně pijí kávu, mají menší pravděpodobnost vzniku některých chronických onemocnění, jako jsou kardiovaskulární choroby, diabetes 2. typu, Parkinsonova choroba a některé typy rakoviny, které jsou spojeny se zánětem. Účinnými látkami v kávě jsou antioxidanty a polyfenoly.

Káva může rovněž zlepšovat funkci endotelu (výstelky krevních cév), což může přispívat ke snížení zánětu. Zdravé endotelové buňky produkují látky, které mají protizánětlivé účinky a pomáhají regulovat imunitní odpověď.

Pochopitelně ale platí, že kávu bychom měli konzumovat s mírou. Pokud to s ní přeženeme, můžeme si přivodit řadu problémů, od narušení spánku a snížení jeho kvality, přes zvýšení krevního tlaku, bolesti hlavu až po potíže se zažíváním či podrážděnost či úzkosti.

2. Zelený čaj

Existuje mnoho druhů čaje a každý má své jedinečné výhody. Zelený čaj je dlouho známý svými protizánětlivými účinky díky obsahu polyfenolů, konkrétně flavonoidů, které jsou významnými antioxidanty. Právě ty mají preventivní účinek z hlediska srdečně-cévních onemocnění, přispívají ke zdravému fungování mozku, pomáhají bojovat proti oxidačnímu stresu v těle. Blahodárný vliv mají rovněž na oběhový, trávicí a imunitní systém.

Mějte však na paměti, že i zelený čaj obsahuje kofein, takže ho užívejte v rozumném množství a vyhýbejte se mu těsně před spaním.

3. Vývar

vývar z kostíVývar z kostí je oblíbený tekutý pokrm, který vzniká pomalým vařením kostí, zeleniny a vhodného koření. Čím déle, tím lépe. Jeho výhody spočívají v tom, že během vaření se uvolňují živiny, vitamíny a minerály z kostí do vývaru. Ten pak obsahuje kolagen, což je protein, který tvoří základní stavební kámen pro kůži, kosti, šlachy, vazy a chrupavky. Konzumace kolagenu může podporovat zdraví kloubů, zlepšovat pružnost pokožky a podporovat hojení tkání.

Aminokyseliny, jako je glycin, prolin a glutamin, které se uvolňují při vaření kostí, mohou působit jako silné protizánětlivé látky, podporovat funkci imunitního systému a přispívat k celkové imunitní odpovědi těla.

4. Ovesné mléko

Oves obsahuje beta-glukany, což jsou typy rozpustné vlákniny, které mají prokázané protizánětlivé účinky. Beta-glukany mohou pomáhat snižovat hladiny zánětlivých markerů v těle, jako je C-reaktivní protein (CRP). V ovesném mléku najdeme také avenanthramidy, polyfenolové antioxidanty, které jsou obsažené výhradně v ovsu a přičítají se jim protizánětlivé a srdci prospěšné účinky. Pokud tedy hledáte alternativu k mléku bez laktózy, pak sáhněte po ovesném mléku.

5. Zázvorový čaj

I zázvor může působit proti zánětům. To proto, že obsahuje rostlinné sloučeniny, jako jsou gingeroly, které mají silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, jak vyplynulo i z výzkumu v International Journal of Molecular Sciences z července 2018. Konzumace zázvoru je spojována se snížením hladiny prozánětlivých markerů v těle, jako jsou C-reaktivní protein (CRP) a interleukin-6 (IL-6).

Tip: Připravte si zázvorový čaj. Zhruba 5 cm dlouhý kousek oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle nebo nakrájejte na tenké plátky. Zalijte litrem vody, přiveďte k varu a ihned odstavte z ohně. Zakryté nechte louhovat 10-15 minut, poté sceďte. Následně můžete dochutit medem a citronem, případně skořicí.

6. Švestková šťáva

Podle některých výzkumů mohou polyfenoly obsažené ve švestkové šťávě pomáhat chránit před záněty, zejména pokud jde o zdravotní stavy související s věkem. Polyfenoly mohou inhibovat produkci prozánětlivých mediátorů, jako jsou cytokiny a enzymy, které přispívají k zánětu. Švestky jsou bohaté také na antioxidanty, jako jsou vitamíny C a E, fenolické sloučeniny a antokyany. Tyto látky pomáhají neutralizovat volné radikály v těle, které mohou způsobovat oxidativní stres a záněty.

7. Zlaté mléko

zlaté mlékoDost pravděpodobně už jste o zlatém mléku někdy slyšeli. A pokud ne, pak je nejvyšší čas to napravit a dozvědět se o něm víc. Zlaté mléko, nebo také kurkumové mléko či kurkumové latté se připravuje z mléka nebo jeho rostlinné alternativy, kurkumy a dalšího koření. Aktivní složka kurkumy se nazývá kurkumin, který má prokazatelně příznivé účinky proti zánět. Konkrétně se ukázalo, že zlepšuje příznaky zánětlivých onemocnění, jako je osteoartritida, zánětlivé onemocnění střev (IBD) a lupénka, jak uvádí studie z listopadu 2021 v časopise Drug Design, Development and Therapy.

Tip: Recept na zlaté mléko: 1 hrnek mléka (nebo rostlinného mléka), 1 lžička mleté kurkumy, ½ lžičky skořice, špetka kajenského pepře, 1 lžička másla (nebo kokosového oleje), 1 lžíce medu. Mléko nalijte do menšího hrnce, přidejte koření, máslo/kokosový olej a přiveďte k varu. Povařte minutku na mírném ohni, poté přelijte do hrnečku. Nechte lehce zchladnout a přidejte med. Nápoj popíjejte co nejvíce teplý.

8. Voda

I když je k dispozici mnoho zajímavých nápojů a elixírů, které lze pít, nepodceňujte význam vody. Dostatečná hydratace je nesmírně důležitá z mnoha důvodů, včetně boje proti zánětům. Voda je nezbytná k tomu, abychom mohli z těla vylučovat odpadní látky a toxiny, a pokud jsme dehydratovaní, může to vést k zánětům a zhoršení zánětlivých onemocnění, jako je například artritida.

Tip: Pokud vám „obyčejná“ voda zkrátka nechutná, můžete si do ní zkusit přidat třeba čerstvé ovoce, citronovou šťávu, bylinky jako např. mátu, anebo vyzkoušejte několik plátků salátových okurek.

Nejen nápoji proti zánětům

Výše zmíněné nápoje mohou být nápomocnými především v prevenci a boji se záněty. Rozhodně je ale důležité se zaměřit celkově na stravu jako takovou a volit vhodné protizánětlivé potraviny, např. ovoce a zeleninu bohaté na antioxidanty. Nezapomínejme ani na pravidelný pohyb a kvalitní spánek, které společně se stravou pomáhají snižovat hladiny zánětu a udržovat naše tělo zdravé.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
https://www.livestrong.com/article/13775788-best-drinks-for-inflammation/
https://www.eurekaselect.com/article/78364
https://www.heart.org/en/news/2022/08/08/is-caffeine-a-friend-or-foe
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073224/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27559855/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35798020/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8572027/




Mohlo by vás také zajímat: