O výživě 4. 1. 2019 | Mgr. et Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. et Mgr. Jitka Laštovičková

Ananas – snižuje zánět i bolest. Pomáhá s trávením, ale nehubne

Ananas je chutné ovoce, které je dobrým zdrojem vitamínu B1, draslíku a manganu. Obsahuje specifickou směs enzymů, která má protizánětlivý efekt, je vhodnou podporou při zotavování z úrazů, atritidě či dně. Směs pomáhá trávit bílkoviny, metabolismus ale nezvyšuje.

Stock Photos: frank60 /Shutterstock.com

Ananas se řadí do čeledi broméliovitých – možná i vy máte doma na okně jiného zástupce této čeledi. Ale jedlý je z nich pouze ananas. Plod je vytvořen srůstem bobulí jednotlivých květů kolem stonku (zdřevnatělá část uprostřed). Jejich kůra má pravidelnou šestiúhelníkovitou strukturu, bývá obvykle zeleno-hnědé barvy a je poměrně tuhá. Dužina ananasu je šťavnatá a má sladko-kyselou chuť.

Je dobrým zdrojem nejen vitaminu C

Dužina ananasu obsahuje cca 86 % vody a má tak poměrně nízký obsah energie (212 kJ na 100 g porci). Bílkovin a tuků obsahuje minimum, nejvíce jsou zastoupeny sacharidy, a to zejména ty jednoduché (10 g na 100 g porci) – najdeme v něm jak sacharózu, tak glukózu a fruktózu.

  • Ananas obsahuje také vlákninu (2 g na 100 g porci) – a to zejména tu rozpustnou, která nám pomůže zlepšit frekvenci vyprazdňování a zvýšit pocit zasycení.

Dužina je celkem dobrým zdrojem vitamínu C, betakarotenu, vitamínu B1 a z minerálních látek také draslíku a manganu, fosforu. Jeden šálek čerstvého ananasu nám zaručí splnění denního doporučeného příjmu manganu.

AnanasČerstvý ananas obsahuje také organické kyseliny a směs proteolytických enzymů bromelin (bromelain). Tato směs enzymů pomáhá štěpit bílkoviny, působí protizánětlivě (i proti nádorům), pomáhá při hojení ran, snižuje bolestivost a otok, ovlivňuje také rychlost srážení krve. Je tak vhodnou potravinou při léčbě úrazů, ale také při atritidě či dně. Pokud si zobnete čerstvý ananas spolu s jinou potravinou či pokrmem, pomůže vám je lépe strávit. Dáte-li si jej odděleně – mezi jídly – využijete jeho protizánětlivé účinky.

Jak je to s ananasovou dietou?

"V minulosti se ve spojení s ananasem zmiňovalo i zrychlení metabolismu, výzkumy jej však již vyvrátily. Bromelain pomůže strávit bílkoviny, ale nedokáže urychlit „spálení“ energie či živin nebo zablokovat tvorbu a ukládání tuku při pozitivní energetické bilanci (když více energie přijmeme než vydáme)," objasňuje Jitka Laštovičková

  • Při nízkém příjmu energie - ztrácíte svalovou hmotu

Na „zaručenou“ ananasovou dietu tak určitě zapomeňte. Ananasová šťáva, ananas samotný, ale ani výtažky z něj nezaručí zhubnutí „bez práce“ ani udržení hmotnosti. Dieta složená jen ze samého ananasu sice slibuje efektivní pálení tuku, ale chybí v ní bílkoviny a zdravé tuky. I když se – díky nízkému příjmu energie – dostaví úbytek na váze, bývá obvykle způsoben spíše ztrátou svalové hmoty, než ztrátou tuku. A o takový výsledek nikdo nestojí. Mnohem lépe uděláte, když si pravidelně dopřejete menší porci ananasu v rámci pestré vyvážené stravy.

  • Jen konzumací ananasu tak určitě nezhubneme – ale zdravý je zcela určitě!

Jak vybrat ten nejlepší?

AnanasZralý plod lze poznat dle vzhledu slupky jen obtížně – prozradí ho ale intenzivní sladká vůně. Přezrálý plod voní lehce zkvašeně, naopak nezralý nevoní vůbec a chutná výrazně kysele.

Při nákupu kontrolujte vnější slupku a stopku – ananas by neměl být výrazněji poškozen, ani by na něm neměly být stopy plísní, dužina by stále měla být pevná.

Ananas doma co nejdříve spotřebujte – není vhodné jej skladovat v chladničce, ani při pokojové teplotě nám však nevydrží dlouho, po pár dnech začne vadnout. Ideální je konzumovat ananas čerstvý. 

  • Není ale vhodný pro toho, kdo netoleruje dobře exotické ovoce či kyselejší chuť (např. lidé s atopickým ekzémem, refluxem).


Mohlo by vás také zajímat: