Zdroj: Sůl ze Shutterstock |
Kuchyňská sůl patří mezi rizikovou složku naší stravy
Soli přijímáme moc i v případě, kdy si nepřesolujeme oběd nebo jiná jídla. Nejvíc soli totiž zkonzumujeme prostřednictvím potravin, jako jsou pečivo, uzeniny, některé slané sýry nebo třeba slané pochutiny. Sůl kupodivu najdeme i tam, kde bychom ji vůbec nečekali – ve výrobcích určených podle obalu dětem a také ve sladkých potravinách jako jsou sušenky, buchty, koláče, snídaňové cereálie, kukuřičné lupínky nebo třeba instantní ovesné kaše,
Přesolené dětské cereálie
Porovnáním údajů z výživových tabulek výrobků se například dozvídáme, že kukuřičné lupínky obvykle obsahují 2-2,5 gramu soli na 100 gramů, zatímco některé párky pouze 2 gramy. Jsou také sušenky, které v sobě mají soli víc, než solené arašídy, tj. 1,4 gramu soli na 100 gramů, a divit se nepřestaneme ani při čtení etiket leckterých dětských cereálií. Ty mohou být dokonce slanější, než bramborové chipsy.
Sůl zvýrazňuje sladkou chuť
Jak to, že ten rozdíl pouhým ochutnáním nepoznáme? Solené oříšky nebo bramborové chipsy působí slanějším dojmem, protože sůl se vyskytuje na jejich povrchu, zatímco sůl ve výše zmíněných potravinách je zapracovaná do samotného výrobku, takže ke kontaktu chuťových pohárků se solí nedochází přímo. Navíc sůl ve sladkých výrobcích naopak podpoří vnímání sladké chuti.
Logo Vím, co jím
Jak vybírat potraviny? Výrobek od výrobku se liší, údaje o obsahu soli najdeme na každé balené potravině ve výživové tabulce. Porovnáním více výrobků stejné kategorie, například šunky různých výrobců, snadno zjistíme, která je z pohledu obsahu soli výhodnější. Pomocníkem při výběru potraviny s nižším obsahem soli může být i logo Vím, co jím, které garantuje nižší obsah sodíku (soli) v dané kategorii potravin. Při studování etiket mějme na paměti, že doporučené denní množství je 5-6 gramů soli a záleží nejen na tom, kolik gramů soli potravina obsahuje, ale i na tom, jaké množství výrobku nakonec sníme. Vždy ale platí: čím méně soli, tím lépe.
Čím ji nahradit?
Negativní a zároveň pozitivní je, že sůl je návyková. Pozitivum je v tom, že na co jsme si zvykli, tomu můžeme také odvyknout. Pokud začneme solit méně, po nějaké době si zkrátka zvykneme a už s tím nebudeme mít problém.Při dochucování pokrmů můžeme část soli nahradit různými bylinkami (například bazalkou, medvědím česnekem, libečkem či oreganem) nebo kombinací jednotlivých chutí použitých surovin.
Vzorový jídelníček pro optimálních 6 gramů soli
Pokud bychom se chtěli vejít do denního doporučeného množství, musíme málo solit, pečivo mít zahrnuto jen ve dvou jídlech a především vynechat uzeniny, příliš slané sýry, potraviny posypané viditelnou solí, konzervované pokrmy, většinu instantních jídel a slané pochutiny. Náš jídelníček by mohl vypadat třeba takto:
snídaně
110g chléb (2x krajíc chleba)
50 g plátkový sýr
máslo
ovoce
svačina
200g jogurt jahodový
1 lžíce vloček
oběd
lehce solené rizoto se zeleninou a kuřecím masem
svačina
tvarohový dezert
ovoce
večeře
salát - okurka, paprika, olej, minimum soli
vajíčko
2ks kaiserka