Zajít si na jídlo do restaurace bývá pro mnohé spojeno s oslavou, příjemným setkáním nebo jinou výjimečnější situací. Pokud se jedná o příležitostnou situaci, asi není vůbec nutné řešit, co si dát – prostě to, nač máte chuť.
Jídlo v restauraci bez výčitek? Ano, jde to i zdravěji
Jídlo v restauraci máme obvykle spojeno s nějakou výjimečnou událostí. V takovém případě si každý rád dá to, na co má zrovna chuť. Přesto nemusíme mít z takového jídla výčitky svědomí, ani když se právě nacházíme v modu hubnutí. Nabízíme 5 tipů, jak si vybrat i ve fast foodu zdravěji.
Samozřejmě je dobré vybírat restaurace, kde vaří z kvalitních surovin, nicméně není třeba výrazněji řešit energetickou hodnotu pokrmu. Ani ti, kteří se zrovna vznáší na vlně hubnutí nemusí mít výčitky, občas porušit režim není na závadu. Chcete-li mít „svědomí čisté“, vyhýbejte se zbytečně kalorickým pokrmům o nízkém obsahu bílkovin (například těstoviny se sýrovou omáčkou nebo slaninou).
- Soustřeďte se na maso připravené na minimu tuku a na zeleninu (lhostejno zda syrovou nebo dušenou).
- Zkuste také trochu vyvažovat - ke smaženému sýru si už nedávejte hranolky, ale poloviční porci brambor a pokrm doplňte zeleninou.
- Informujte se na velikost porce. Jestliže je porce příliš velká, požádejte o poloviční nebo si polovinu nechte zabalit domů na druhý den.
- Před hlavním jídlem si dopřejte malý předkrm (např. zeleninový salát nebo rajčata s Mozzarelou), nebudete mít pak takový hlad, jídlo si více vychutnáte a třeba oželíte i zákusek. Nevhodný předkrm představuje např. chléb a máslo předkládané v mnoha restauracích. Sice si ukrátíte čekání, ale také přijmete zbytečné kilojouly. Stejnou službu jako předkrm vám prokáže lehká svačinka před odchodem do restaurace.
- Jako dezert si vybere např. ovocný salát, sorbet nebo jednu palačinku se zmrzlinou. Pokud by byl váš denní příjem energie opravdu nad rámec, zvažte, jestli dáte přednost dezertu nebo sklence alkoholu.
Kdy zbystřit?
Jíst převážně v restauracích je zejména pro dospívající a mladé dospělé nebývale atraktivní, přičemž ve výběru restaurací vítězí fast food.
- Pokrmy z fast foodu jsou zrádné, protože nenápadně kombinují vše, co podporuje chuť k jídlu – barevné, vstřícné prostředí, lákavé pokrmy plné tuku, cukru, soli a výrazných chuťových látek, kdo tomu odolá? Vše je podpořeno výbornou reklamní kampaní – šťastní, krásní, mladí lidé, kteří volní jako ptáci nebo v prima partě zažívají nejlepší okamžiky života s Burgrem v ruce.
Hlavní rizika fast foodu jsou tedy jasná – příliš tuku, cukru, soli a málo nutričně cenných látek, jako jsou bílkoviny a vláknina.
V relativně malém objemu se tak skrývá kalorická bomba, která je však nebezpečná i tím, že nezasytí – chybí totiž zmíněné bílkoviny a vláknina. Takže se vlastně jedná o potraviny určené k přejídání.
Abychom jen nehaněli, jedno se fast foodovým řetězcům nedá upřít – až na výjimky uvádějí informace o nutričním složení a začínají myslet „zdravěji“. Na výběr je tedy i salát bez zálivky, k pití voda a bývá i možnost volit grilované maso.
- Běžné "rychlé" menu
Novinka steakhouse burger king, hranolky střední, 0,4 l slazený nápoj (nespecifikováno). Nutriční hodnoty celého menu: 1270 kcal/5334 kJ, 16 g bílkovin, 68 g tuku, 88 g sacharidů, 52 g cukrů, 8,24 g soli, vláknina neuvedena.
Jak to hodnotí odborník? Energetický příjem jednoho hlavního jídla je srovnatelný s celodenním energetickým příjmem při redukční dietě, ovšem příjem tuků odpovídá dennímu příjmu tuků pro zdravého dospělého člověka. Denní příjem cukru je tímto pokrmem vyčerpán. Denní dávka soli je překročena o 3,24 g. Obsah bílkovin neodpovídá vyváženému obědu.
Vzhledem k tomu, že burger i hranolky lze zkonzumovat během pár chvilek, a to bez výraznějšího pocitu zasycení, je čas na něco sladkého na cestu. Co třeba zmrzlinu a spolu s ní dalších 319 kcal/1340 kJ, 41 g cukru, 11 g tuku a 6 g bílkovin. Nenasytové si do auta rádi objednají shake s výživnými 463 kcal/1945 kJ, 12 g bílkovin (poznámka: to je skoro stejně, jako má burger a hranolky), 14 g tuku a 57 g cukru.
Ve výsledku bylo dosaženo celodenního příjmu energie pro průměrnou dospělou ženu, příjem tuku, soli a cukru přesáhl horní meze doporučených příjmů, přičemž o vláknině, vitaminech nebo minerálních látkách nemůže být řeč.
5 tipů zdravějšího výběru i ve fast foodu?
- Nejjednodušší, byť asi ne zcela reálné, je takové restaurace vůbec nenavštěvovat. Nebo alespoň neučit děti, že nejlepší narozeninový zážitek je návštěva fast foodu!
- Pokuste se volit to nejmenší zlo a hleďte na celkový příjem tuku. Nejlepší variantou je burger a k tomu salát bez zálivky, nebo jen s kyselou zálivkou.
- Když dezert, tak zmrzlinu, ideálně bez posypů a toppingů a k tomu třeba kávu bez mléka a cukru.
- Upřednostňujte grilované maso před smaženým a odmítněte dresink.
- K pití chtějte jen neslazené nápoje
Fast food znamená nepříliš drahé pokrmy, které jsou velmi rychle připraveny a servírovány. Jiný název pro fast food je Junk food (slangový výraz pro potravinu s omezenou výživovou hodnotou – jednoduše řečeno, hodně energie, ale minimum zdraví prospěšných látek).