„Většina koření charakteristického pro období adventu a Vánoc má opravdu pozitivní vliv na trávení. S anýzem či fenyklem a čajem z nich se setkali snad všichni rodiče, když jejich děti měly bolesti bříška. Pomáhají proti nadýmání. Přispívají ale také ke zvýšení tvorby trávicích enzymů,“ popisuje nutriční terapeutka Zuzana Douchová a doplňuje, že právě anýz a fenykl mají v případě miminek ještě jednu pozitivní vlastnost. Látky v nich obsažené totiž přecházejí do mateřského mléka, proto se doporučuje, pokud mají děti problémy, aby čaj pily maminky.
Stopička kmínky či anýzovky
Koření bývalo velmi vzácné, proto se možná začalo spojovat právě s Vánoci. Jeho účinky naši předci znali a využívali více, než si my dnes myslíme. Jeden z příkladů. Po dobrém jídle si rádi dáme malou stopičku alkoholu „na trávení“. Převzali jsme zvyk od našich pradědů a prababiček, v současném podání jde však spíše o kalíšek-rozveselováček. V minulosti se do štamprle nalila kmínka, anýzovka. Destilát, v něm se několik týdnů koření macerovalo.
„Při pocitu plnosti po jídle nejsem zastáncem skleničky na trávení. Pro již tak zatížený organismus může být alkohol příslovečnou poslední kapkou a dojít ke zhoršení zdravotních obtíží, zejména se slinivkou a žlučníkem. Neriskujte a raději si uvařte čaj z bylinek a koření,“ upozorňuje Zuzana Douchová.
- V minulosti se pro podporu trávení jídával právě kousek zmiňovaného perníčku.
Voní po…
Anýz – první zmínka o něm jako o léku pochází z roku 1500 před n. l., dochovaná byla na takzvaném Ebersovu papyru. Anýz je původem z Egypta a jižního Středomoří. Hodí se pro sladkou i slanou kuchyni. V minulosti se semínka obalená v cukru podávala jako bonbony ulehčující trávení po bohatých hostinách. Látky v něm obsažené zároveň mírně tlumí bolesti hladkých svalů, tedy střev.
Badyán – látky v něm obsažené zvyšují tvorbu žaludečních šťáv. V oblasti Číny a Vietnamu, odkud pochází, se jeho léčivých účinků využívá více než tři tisíce let. U nás je používán zejména k ochucení dezertů a na přípravu perníkového koření. V jeho domovině se však využívá i při přípravě masa.
Hřebíček – sušená poupata hřebíčkovce kořenného pocházejí z Indonésie. Využívá se pro sladkou i slanou kuchyni. Látky v něm obsažené zvyšují vylučování žluči, pomáhají zklidnit rozbouřený žaludek. Využívá se také k osvěžování dechu a dokáže účinně tlumit bolest v ústech, zubů, aftů…
Fenykl – pochází ze Středomoří a velmi oblíbený byl již ve starém Egyptě. Nejenom podporuje trávení a tlumí nadýmání, umí zmírňovat bolestivé křeče zažívacího traktu.
Skořice – bývá jí přezdíváno koření bohů. Zmínky o ní jsou 4000 let staré. Umí prohřívat organismus, pomáhá při bolestech žaludku a při žaludečních vředech, opatrní by však s její konzumací měli být lidé s vysokým krevním tlakem.
Zázvor – pochází z Číny. Pomáhá tlumit zažívací obtíže, zlepšuje trávení, umí uklidnit rozbouřený žaludek – a to nejen po jídle, ale i při cestovní nevolnosti. V zimě dokáže prohřát organismus, a proto si nezapomeňte dát zázvorky do batohu při zimních túrách.