Piva
Piva se dělí podle různých parametrů, jeden z nich je stupňovitost piva. 10° pivo obsahuje 10% látek EPM (extrakt původní mladiny), 12°obsahuje 12% EPM. Čím více stupňů, tím „plnější" pivo a také tím více alkoholu. A čím více alkoholu, tím více energie. Pivo je kromě alkoholu zdrojem také příznivě působících látek – vitaminů zejména řady B, minerálních látek a antioxidantů. Piva se tak dělí na:
- Stolní pivo obsahuje 1,01 až 6,99 % hmotnostních extraktu původní mladiny
- Výčepní pivo obsahuje 7,00 až 10,99 % hmotnostních extraktu původní mladiny
- Ležák obsahuje 11,00 až 12,99 % hmotnostních extraktu původní mladiny
Světlé výčepní pivo (neboli klasická „desítka“) ve 500 ml obsahuje 750 kJ (energie), ve 300 ml = 450 kJ (energie) a 3,5 – 4,3% alkoholu obj.
Světlý Ležák (údaje pro 12°pivo) ve500 ml obsahuje 900 kJ (energie), ve 300 ml obsahuje 600 kJ (energie) a cca 5% alkoholu obj. Mezi ležáky spadá „jedenáctka“, i „dvanáctka“. Výživové benefity má tento druh piva stejný, jako méně stupňová piva.
Cider
Cider je zkvašený jablečný mošt s podobným obsahem alkoholu, jako má pivo. Tradici má ve Velké Británii, Francii a Španělsku, poslední roky se stal oblíbeným i v České republice. Cider může být s bublinkami, bez bublinek, suchý, sladký i polosuchý. Obsahuje antioxidanty a trochu vitaminu C. Podává se chlazený.
500 ml = 1000 kJ
300 ml = 600 kJ
4,5% alkoholu obj.
Aperol Spritz
Oblíbený nápoj smíchaný v poměru 1 díl sody, 2 díly hořké-sladkého likéru Aperol a 3 díly perlivého nebo šumivého vína Prosecco. Doplněné ledem a ozdobené plátkem pomeranče. • 6 cl Prosecca • 4 cl Aperolu • 2 cl perlivé vody • kostky ledu • plátek omeranče
1 koktejl (120 ml) … 433 kJ
cca 9% alkoholu obj.
Cuba Libre
Míchaný nápoj ze zlatého rumu, coly, s limetkou a ledem. • 4 cl rumu gold • 10 cl coly • limetka • kostky ledu
1 koktejl (140 ml) - 580 kJ
cca 11% alkoholu obj.
Mojito
Tradiční kubánský osvěžující koktejl s mátou, limetami, bílým rumem, cukrem, sodou a spoustou ledu. • 2 díly bílého rum • půl sklenice drceného ledu • 4 díly limetky • lístky čerstvé máty • 2 vrchovaté lžičky velmi jemného cukru • 1 díl sodovky
330 ml - cca 560 kJ
7% alkoholu obj.
Víno
Víno má benefity v podobě antioxidantů, nejvíc jich má víno červené. I u vína se energetická hodnota odvíjí od obsahu alkoholu a zbytkového cukru, tj. cukru, který v nápoji zbyde po prokvašení (přeměně cukru na alkohol). Podle obsahu tohoto cukru se dělí vína do čtyř kategorií. Přesná kategorizace je pro laika složitější, protože zohledňuje nejen obsah cukru, ale i obsah kyselin. Proto i polosuché víno může chutnat kyseleji, než bychom čekali. Obecně ale platí, že čím sušší víno, tím méně cukru a naopak. A protože v létě pijeme spíš vína bílá, uvedeme si energetické údaje právě u nich.
- Suché – cukr do 4 g/l. Do 9 g/l, jestliže celk. kyselost je nejvýše o 2 g nižší než obs. zbytk. cukru
- Polosuché – cukr do 12 g/l. Do 18 g/l, jestliže celk. kyselost je nejvýše o 10 g nižší než obs. zbytk. cukru
- Polosladké – cukr do 45 g/l
- Sladké – cukr nejméně 45 g/l
Vína obvykle obsahují kolem 10-13% alkoholu. Jeho obsah je v každém víně jiný, stejně jako obsah cukru. Proto jsou energetické údaje spíše orientační. I tak je ale na první pohled patrné, že deci a půl sladkého vína vám dodá o téměř jednu třetinu energie víc, než sklenička vína suchého.
Víno bílé suché
150 ml = 420 kJ
Víno bílé polosuché
150 ml = 489 kJ
Víno bílé polosladké
150 ml = 577 kJ
Víno bílé sladké
150 ml = 591 kJ
Vinný střik z bílého suchého vína
330ml - 280 kJ
Vinný střik se míchá tradičně v poměru 1 díl vína, dva díly sody nebo vody. Každý alkohol trochu dehydruje, proto je dobré k němu popíjet i vodu, takže vinný střik je z tohoto pohledu ideální volbou.