Kuskus je potravina stará téměř 2000 let a první zmínky o ní jsou spojeny s berberskými kmeny v severní Africe. Kuskus byl jejich základní obilovinou ještě před dobytím Araby. Berbeři vynalezli originální způsob, jak krupici z tvrdé pšenice mírně navlhčit a rozválet na malá, kulovitá a šťavnatá zrnka. Ta se následně sušila na slunci. Ve venkovských oblastech v severní Africe se dodnes kuskus připravuje doma a je příležitostí, při níž se sejdou ženy z rodiny i vesnice. Během letního dne nazývaného "Al Oula na jeden rok" přitom připraví tolik kuskusu, že vydrží na celý rok.
Máte rádi kuskus? Do zdravého jídelníčku rozhodně patří
Rychlý oběd, díky kterému vaše tělo získá vápník, hořčík, železo, omega 3 a 6 mastné kyseliny i vitamíny. Řeč je o kuskusu, v Evropě netradiční těstovině vyráběné nejčastěji z hrubozrnné pšenice. V obchodech je ale k dispozici také kuskus z ječmene, cizrny, kukuřice a rýže. Užít si ho tak mohou i lidé s celiakií nebo alergií na lepek.
Živiny obsažené v kuskusu
Kuskus je velmi bohatý na živiny. Obsahuje spoustu sacharidů, vlákniny a bílkovin s dobrou nutriční kvalitou. Najdete v něm vitamíny skupiny B, vitamín E, vápník, hořčík, železo, fosfor, draslík, sodík, mangan, měď, zinek, selen, omega 3 a omega 6 kyseliny.
„Existuje několik druhů kuskusu, pro naše zdraví je rozhodně nejlepší celozrnný kuskus díky vyššímu obsahu vlákniny. Ten je zpracovávaný z celých zrn pšenice včetně slupek, a tak si uchovává všechny zdravé látky,“ radí nutriční poradkyně Mgr. Zuzana Douchová.
Nutriční hodnoty na 100 g celozrnného kuskusu |
|
Energetická hodnota |
1448kJ/342 kcal |
Tuky |
2 g |
Sacharidy |
72,6 g |
Bílkoviny |
12,4 g |
Vláknina |
7,9 g |
Sůl |
0,01 g |
Díky vysokému obsahu škrobu je kuskus skvělým zdrojem energie. Zrna kuskusu mají pomalou rychlost měknutí a během žvýkání se rozkládají velmi pozvolna. Oproti běžným těstovinám má přitom kuskus mírně vyšší glykemický index (mezi 60 a 65).
Účinky na zdraví
Kuskus je vhodnou potravinou zejména při hubnutí. Můžete ho konzumovat jako hlavní jídlo k obědu nebo k večeři. Příprava je velmi jednoduchá a zvládne ji skutečně každý. Hotový kuskus je vhodné doplnit bílkovinou (např. maso, sýr, tofu).
- Podporuje trávení
- Zrychluje metabolismus
- Normalizuje hladinu cukru v krvi
Příprava kuskusu snadno a rychle
Stačí ho zalít vařící vodou nebo vývarem tak, aby voda dosahovala zhruba půl centimetru nad kuskus. Poté misku s kuskusem a vodou přikryjte pokličkou a nechte přibližně 10 min odstát. Dále pokračujeme podle receptu nebo vlastní fantazie.
Tradiční příprava kuskusu není tak rychlá, jak ji známe v Evropě. V arabském světě se používá na přípravu speciální dvoudílný hrnec, „couscoussier“, který má perforované dno horní části. V dolní části se dusí maso se zeleninou nebo cizrnou. Pára ze spodní části stoupá vzhůru, díky tomu se kuskus uvaří a krásně provoní. Jídlo se tak ale nevaří minuty, ale hodiny.
5 tipů Vím, co jím na přípravu kuskusu
- Kuskus můžete připravit nejen na slano, ale také na sladko. Přesvědčte se sami - recept na jahodovo kokosový kuskus
- Skvělý je ve formě salátu i teplý, kdy nahradí přílohu.
- Báječně zahustí polévku - recept na rajčatovou polévku s kuskusem
- Vyzkoušejte v Evropě méně rozšířenou kombinaci, kdy kuskus smícháte s tvarohem, mlékem, jogurtem, rozinkami, kokosovým mlékem nebo ořechy.
- Díky kuskusu si můžete upéct i domácí bezlepkovou bábovku - recept na kuskusovou bábovku s hroznovým vínem
Další zajímavé recepty najdete v našem magazínu v sekci Recepty.