Ajurvéda považuje jarní měsíce za dobu, pro kterou je příznačná dóša kapha. Jde o jeden ze tří základních metabolických typů, které se zpravidla uplatňují na jednotlivce. Podle nich lze následně vyvodit základní doporučení pro výživu.
Na jaře ajurvéda doporučuje lehká, nekalorická jídla. Je čas očisty
Ajurvéda, holistický systém medicíny pocházející z Indie, představuje vědu o životě. Pokusme se podívat její optikou na jarní období a třeba i využít některé podněty v oblasti výživy tohoto přes 5 000 let starého systému.
Jarní metabolický typ a jeho specifika
Základní metabolické typy, tedy dóši, jsou tři - váta, pitta a kapha = v překladu voda. Není proto divu, že je obrazně tvořen právě elementem vody a země. Vystihuje ho chlad a vazkost, stejně jako období jara, kdy je počasí ještě chladnějšího rázu.
Ajurvéda vidí v dóše kapha tu, která je zodpovědná za sílu, přirozenou odolnost tkání, výživu kloubů, správné hojení, stabilitu, imunitu.
Ajurvédský lékař Vasant Lad uvádí, že kapha je přítomna v hrudi, hrdle, hlavě, nosních dutinách, žaludku, stejně jako v cytoplazmě a hlenech.
Za centrální sídlo kaphy se považuje hruď. Z pohledu psychologického se kapha projevuje v pochopení, má sklon ke klidu, lásce a odpuštění, stejně jako k citovému připoutání, chamtivosti i dlouhotrvající závisti.
Pravidlo opaku
Jedno z nejdůležitějších ájurvédských pravidel je založeno na nutnosti rovnováhy protikladů. Zásadní je podporovat harmonii a rovnováhu. Když je něčeho nedostatek, dodávat potřebné. Nerovnováha způsobuje narušení metabolismu a dává prostor pro zdravotní chřadnutí.
A jak prakticky můžeme tato doporučení využít v souvislosti s jarní stravou?
Vhodné a nevhodné suroviny
- Ajurvéda doporučuje lehká, nízkokalorická jídla, protože období jara je obdobím očisty.
Obecně by se měla jíst jídla, která mají chuť pikantnější, trpkou a hořkou. Ajurvéda považuje za vhodné vyhnout se těžkým, kyselým a sladkým pokrmům.
- Pro všechny metabolické konstituce je na jaře vhodné konzumovat jáhly, žito, ječmen, proso, pohanku, rýži basmati, fazole.
- Prospěšné je častější zařazování králičího, kuřecího, krůtího masa a zvěřiny.
- Vhodná jsou vajíčka, pokud nejsou smažená nebo míchaná.
Z vhodné zeleniny uvedeme bohatý seznam sezónních plodin: zelí, červená řepa, špenát, ředkvičky, petržel, mrkev, celer, brambory, brokolice, hrášek, chřest, houby, cibule, česnek, květák, listová zelenina, paprika, růžičková kapusta.
Ajurvéda zmiňuje důraz na hořkou zeleninu. Například rukolu, polníček a listové saláty.
Je dobré si uvědomit, které potraviny jsou aktuálně a lokálně na trhu a ty upřednostňovat co nejvíce. Případně se dojídají zásoby ze zimy, ale postupně se už konzumují čerstvé jarní potraviny (listové saláty v teplém období, ředkvičky, řeřicha).
Výbornou potravinou v období jara je zázvor. Jde o čas, kdy se rozšiřují nemoci kaphy. To jsou ty se zvýšenou tvorbou hlenu. Všichni známě jarní chřipky, nachlazení a rýmy.
Co se nápojů týká, pít by se měly bylinné a kořeněné čaje a teplá voda. Ve větší míře je dobré omezit mléčné výrobky a zůstat maximálně u ghí, podmáslí či kozích výrobků.
V jarním období jsou méně vhodné ořechy a semena, kromě dýňových a slunečnicových. Dále pak sójové boby, černá čočka a mungo fazolky.