Obilovina |
Bílkoviny |
Tuky |
Škrob |
Minerální látky |
Oves |
12,6 |
5,7 |
40,1 |
2,9 |
Pšenice |
11,7 |
2,2 |
59,2 |
1,5 |
Žito |
11,6 |
1,7 |
52,4 |
1,9 |
Ječmen |
10,6 |
2,1 |
52,2 |
2,3 |
Kukuřice |
9,2 |
3,8 |
62,6 |
1,3 |
Rýže |
7,4 |
2,4 |
70,4 |
1,2 |
Oves dobře snáší i lidé s celiakií
Oves je obilovinou, kterou je možno užívat v omezeném množství při celiakii, tj. poruše střevního vstřebávání. V porovnání s jinými obilovinami obsahuje málo prolaminů, což je bílkovina zodpovědná za spuštění autoimunitních reakcí při celiakii. V porovnání s ostatními obilovinami oves obsahuje asi 10–15 % prolaminů z celkového množství bílkovin, pšenice 40–50 %, žito 30–50 %, ječmen 32–45%. Oves může být v omezeném množství i součástí jídelníčku osob s celiakií. Pro potřeby osob s celiakií jsou pěstovány odrůdy, které s protilátkami nereagují. Vedle výběru odrůd ovsa je nutné hledět na bezpečnou sklizeň, skladování a zpracování ovesného zrna bez rizika kontaminace ovsa pšenicí, žitem nebo jinými obilovinami. Na základě studií bylo zjištěno, že tolerance čistého, nekontaminovaného ovsa činí u dospělých 50-70 g/den, u dětí 20-25 g/den.
Bohatý na tuky, ale snižuje hladinu cholesterolu v krvi
Oves se dále vyznačuje poměrně vysokým obsahem tuku, s dobrým zastoupením kyseliny linolové, olejové a palmitové. Obsahuje avenasterol, což je fytosterol, rostlinná látka podobná cholesterolu. Zabraňuje vstřebávání cholesterolu ve střevech, čímž pomáhá snižovat jeho hladinu v krvi. Dále obsahuje lecitin, fosfolipid, který příznivě ovlivňuje funkci nervové soustavy a také přispívá ke snižování hladiny cholesterolu v krvi.
Beta-glukany také účinně napomáhají snižování hladiny cholesterolu. Mechanismus spočívá v tom, že na vlákninu se naváží žlučové kyseliny a ty se pak vyloučí stolicí. Vzhledem k tomu, že pro tvorbu nových žlučových kyselin je zapotřebí cholesterol, musí tělo využít vlastní zásoby cholesterolu a tím dojde k poklesu jeho hladiny.
Vláknina pro redukci, diabetes i imunitu
Oves se velmi cení pro významný obsah nerozpustné i rozpustné vlákniny s převahou beta-glukanů. Rozpustná vláknina díky své schopnosti vstřebávat vodu zvětšuje svůj objem a napomáhá tak zvyšovat pocit nasycení, což má význam především při redukci hmotnosti. Beta glukany příznivě ovlivňují hladinu krevního cukru po jídle, což má význam především pro diabetiky. Pravděpodobný mechanismus účinku spočívá ve zpomaleném vstřebávání cukrů ze střeva, což je spojeno se sníženou potřebou inzulínu a s pozvolnějším vzestupem hladiny krevního cukru po jídle.
Tím ale účinek rozpustné vlákniny nekončí. Rozpustná vláknina je v tlustém střevě fermentována mikroflórou střeva za vzniku mastných kyselin s krátkým řetězcem. Tyto mastné kyseliny slouží jako energie pro střevní buňky a celkově napomáhají zdraví střev (obnova a ochrana střevní sliznice), včetně příznivého vlivu na střevní mikroflóru.
Beta-glukany také napomáhají správnému fungování imunitního systému, např. tím, že aktivují makrofágy. Makrofágy mají za úkol pohlcovat cizorodé látky, jako jsou bakterie a viry a také rozpoznat a zničit poškozené buňky včetně rakovinotvorných.