„Špenát je bohatým zdrojem vitamínu B, C, E a K a antioxidantů chránící náš organismus proti volným radikálům. Dále ve špenátu najdeme kyselinu šťavelovou, železo, vápník a draslík. Špenát se doporučuje na vysoký krevní tlak (draslík), anemii (železo) a zácpu (vláknina). Ve špenátu je obsažen také betakaroten, který zlepšuje stav oční sliznice," doporučuje nutriční specialistka Zuzana Douchová.
Cuketa moučník dokonale zvláční
Cuketa je chuťově neutrální, proto ji můžeme použít i do sladkých receptů, které navíc dokonale zvláční.
- Výborná je v kombinaci s čokoládou nebo ořechy ve formě sladkého chlebíčku, který můžete upéct i ve veganské verzi. Stačí nastrouhat, nechat tzv. vypotit a pak už jen přimíchat do těsta.
„Cuketa obsahuje nezanedbatelné množství minerálních látek, které ztrácíme pocením. Jde zejména o draslík, fosfor, hořčík, vápník, sodík, železo, zinek,“ uvádí Zuzana Douchová.
Dýně - zkuste bábovku či cheesecake
V posledních letech jsou dýně tolik oblíbené! Před lety se vlastně zpracovávala hlavně “na sladko” ve formě legendárního kompotu, vzpomínáte? Myslím ale, že třeba dýňová bábovka nebo cheesecake jsou chutnější variantou.
- Dýně má, podobně jako cuketa, výhodu v neutrální chuti, navíc má ale krásnou oranžovou barvu, která je jako stvořená pro podzimní dny.
Dýni nejraději předem peču do měkka, pak ji rozmixuji a pyré pak přidám do těsta. Ideálním doplňkem je pak směs koření, tzv. pumpkin spice, které obsahuje skořici, muškátový oříšek, zázvor, nové koření a hřebíček.
„Dýně je bohatá na vlákninu – napomůže nám k dobrému nasycení a vyprazdňování. Nejvíce je v dýni zastoupena voda (90-95 %), proto je její energetická hodnota velmi nízká. Najdeme v ní provitamin A (betakaroten), také vitamín E a malé množství vitamínů skupiny B a vitamínu C. Z minerálních látek je zde nejvíce zastoupen draslík (který pomáhá normalizovat hodnoty krevního tlaku)," vyjmenovává nutriční terapeutka Jitka Laštovičková.
Mrkev v dortu - dnes už klasika
Mrkvový dort netřeba představovat, klasika americké cukrařiny. Sladká nastrouhaná mrkev dodá nejen charakteristickou chuť, ale těstu i vláčnost a šťavnatost. Mrkev však nemusíte použít jen do dortu, zpracovat ji můžete do těsta na muffiny, chlebíček, sušenky, kaše nebo bábovky.
- Mrkev si rozumí s vlašskými nebo pekanovými ořechy.
„Vody obsahuje 85 %. Přestože má sladkou chuť, jde ji označit za nízkoenergetickou. Má také vysoký obsah vlákniny, přibližně 4 g/100g mrkve,“ uvádí Zuzana Douchová a doplňuje: „zapomenout se nesmí na antioxidanty – oranžová barviva – beta-karoten, který si lidský organismus umí přetvořit na vitamín A, nebo dále například lykopen.“
Červená řepa - dokonalá barva
Nejen charakteristickou chuť, ale hlavně dokonalou červenou barvu dodá vašim dezertům oblíbená červená řepa. Řepu je třeba předem uvařit nebo upéct, aby změkla. Pak ji stačí jen rozmixovat a přidat do těsta.
- Krásné a chutné jsou z ní palačinky, lívance, dortové korpusy nebo cupcakes.
„Je bohatým zdrojem kyseliny listové, draslíku a také vitamínu C. Dále pak velké množství rostlinných barviv (antokyanů a betainu). Bulva červené řepy obsahuje hodně vlákniny, ale také nezanedbatelný podíl sacharidů - zejména diabetici by tedy měli sledovat množství. Koho trápí močové kameny vzniklé ze solí kyseliny šťavelové (oxaláty), ten by se měl časté konzumaci červené řepy, ale třeba i špenátu a rebarbory raději vyhnout," závěrem upozorňuje Jitka Laštovičková