O zdraví 28. 12. 2018 | kbe

Aktuální problém - kocovina. Jak jí zabránit nebo ji alespoň zmírnit?

Hlava třeští, srdce buší, jazyk se lepí na patro a žaludek se nepříjemně houpá. Není vám dobře a se soucitem okolí příliš počítat nemůžete, protože jste si všechny ty nepříjemnosti přivodili sami nestřídmým pitím. Máte zkrátka kocovinu…

Kocovina po večírku ze Shutterstock.com

Svátky jsou z hlediska konzumace alkoholu nejrizikovější částí roku. Často se napijí i ti, kdo se jindy sklence úspěšně vyhýbají. Jak vzniku kocoviny zabránit a jak se z ní dostat, když už propukne?

Asi to neuslyšíte rádi, ale alkohol je z biologického hlediska nervový jed. A opilost je příznakem počínající otravy. Ale protože jde o stav obvykle příjemný, doprovázený euforií, pije se alkohol v naší kultuře už tisíce let. Díky tomu jsme, na rozdíl třeba od asijské populace, lépe vybaveni k jeho odbourávání, které pobíhá v játrech. Ze zkušenosti ale všichni víme, že nejde o proces dokonalý a nezřízená konzumace ostřejších nápojů se ledaskdy neobejde bez následků v podobě nepříjemné kocoviny. Proč tomu tak je?

Úporné bolesti hlavy

Bolesti hlavy během kocovinyAlkohol, tedy etanol, se v játrech metabolizuje na toxický acetaldehyd, který může jaterní tkáň poškozovat. Čím více alkoholu v krátké chvíli přijmeme, tím více acetaldehydu naše tělo vyrobí. Při procesu odbourávání alkoholu spotřebovává organismus minerální látky, vitamín C i vodu, takže dochází k dehydrataci. Tak se pak podílí na vzniku úporné bolesti hlavy. Navíc tělo při spalování alkoholu stráví větší množství okamžité energie, která mu potom chybí. Během metabolizace alkoholu nedochází ke správné sekreci hormonů, takže chemie v těle je definitivně špatně rozložená.

Mastnější večeře

Zabránit kocovině by mělo být snadné. Stačí pít s mírou. Jenže realita už tak jednoduchá není a někdy je zkrátka těžké poznat svou hranici. Obecně tedy platí, že riziko kocoviny snížíme, pokud se před konzumací alkoholu přiměřeně najíme. Nejlépe mastnějších pokrmů. Pití alkoholu prokládejte popíjením čisté vody, tím snížíte riziko dehydratace. Společně s alkoholem se nedoporučuje přijímat cukry. Podle výzkumů se tím zhoršuje ranní kocovina, i když mechanismus tohoto nepříjemného efektu není přesně znám.

  • A co když se kocovině přeci jen nevyhnete?

Existuje pár triků, jak tohle trápení zkrátit. Ovšem pozor. Některé postupy jsou sice zažité, ale už překonané. Oblíbených prostředkem proti kocovině byla v minulosti káva. V současnosti se ale příliš nedoporučuje. Kofein sice na čas povzbudí nervový systém, takže můžeme mít víc energie. Ale zároveň dehydratuje organismus, takže průběh kocoviny spíše zhorší. Chybou je i tzv. vyprošťovák, tedy další alkohol. Může sice krátkodobě ulevit, ale pak bude kocovina jen horší. Projeví se totiž mírná otrava nejen acetaldehydem, ale i dalším ještě nezpracovaným ethanolem. Potřeba dát si ráno skleničku často svědčí o tom, že dotyčný je závislý. Dobrý nápad nejsou ani léky proti bolesti. V minulé generaci tak oblíbený aspirin sice krátkodobě zabíral, jenže ve finále mohl celou situaci ještě zhoršit. Způsobuje totiž v kombinaci s alkoholem žaludeční obtíže. Ve výjimečných případech může i vyvolat krvácení ze sliznice.

Procházkou proti nevolnosti

  • Co tedy doopravdy funguje?

Doplňujte tekutinyKdyž už se probudíte s kocovinou, doplňujte poctivě tekutiny, i když se váš žaludek bouří. Jak jsme si vysvětlili, dehydratace je při odbourávání alkoholu jedním ze zásadních problémů. V průběhu aktivního popíjení se konzumace cukrů nedoporučuje, když už ale máte kocovinu, můžete si osladit život. Dobrý efekt prý přináší vlažná voda s medem. Doplnit byste měli vitamíny B a C. Pokud vás trápí nevolnosti, můžete zkusit polykat po lžičkách vychlazenou colu. Často pomůže i nenáročná procházka na čerstvém vzduchu.

 





Mohlo by vás také zajímat: