Vědomé odmítání masa má v dějinách lidstva dlouhou historii. Je a bylo v dějinách většinou spojeno s nenásilím, náboženstvím, čistotou těla a duše, odmítáním krutosti, nenasytnosti, nebo je pojídání masa chápáno jako nadbytečné luxusem a plýtváním.
Hledání alternativ. Vyvážený jídelníček bez masa?
Správně sestavený vegetariánský jídelníček je vhodný pro všechny. Navíc s sebou nese mnoho benefitů. Vegetariáni bývají štíhlejší, méně často trpí nemocemi i některými typy nádorů. Jejich životní styl bývá často celkově zdravější. Má ale i svá rizika? Jaké potraviny vybírat? Jak takový vyvážený jídelníček bez masa sestavit?
Správný vegetariánský jídelníček je vhodný pro všechny
Vegetariáni, kteří částečně konzumují potraviny živočišného původu, při správné kombinaci potravin obvykle nemají problémy s nedostatkem životně důležitých nutričních látek. Správně sestavený vegetariánský jídelníček je vhodný pro všechny věkové kategorie, včetně dětí a těhotných.
- Strava stoupenců vegetariánství se vyznačuje vyšším příjmem antioxidačně působících látek, některých vitaminů a minerálních látek, dále vlákniny.
- Zdravotně přínosný je i nižší příjem nasycených mastných kyselin a cholesterolu.
- Vegetariáni bývají ve výsledku štíhlejší, méně často trpí nemocemi srdce a cév a některých typů nádorů (př. kolorektální karcinom).
Vedle skladby stravy sehrává úlohu i celkový životní styl – vegetariáni jsou většinou zároveň i nekuřáky, abstinenty nebo pouze umírněnými konzumenty alkoholu a milovníky pohybu.
Kde jsou rizika?
Případná nutriční rizika závisí na stupni omezení potravin živočišného původu a na skladbě konzumovaných potravin. Příkladem je tzv. „americká forma vegetariánství“, kde si sice vyndáte z burgeru maso, ale zbytek je v pořádku, stejně tak jako hranolky, cola a sladké tyčinky.
- Úplné vyřazení potravin živočišného původu – veganství – není vhodné pro děti do 2 let věku. Důvodem je nízký příjem plnohodnotných bílkovin, což se může negativně odrazit na růstu i psychomotorickém vývoji.
- Malým dětem také neprospívá vysoký příjem vlákniny. Nadbytek vlákniny je spojen se zhoršeným vstřebáváním železa a vápníku.
- Ovšem i dospělí vegané by si měli pravidelně nechat kontrolovat svůj nutriční stav, jelikož hrozí rizika z nedostatečného příjmu vitaminu B12 (chudokrevnost), vitaminu D (poruchy imunity a poruchy vstřebávání vápníku) a vápníku (řídnutí kostí).
Jaké potraviny vybírat?
- Alternativy masa
Vegetariánství ve své ryzí podobě nepovoluje konzumaci masa, uzenin a ryb. Jako alternativy k masu se využívá luštěnin, obilovin a výrobků z nich. Tradiční je sója, tofu, tempeh, výbornou náhradou masa je i Robi „maso“.
- Alternativa mléka a mléčných výrobků
Mléko a mléčné výrobky jsou důležitým zdrojem plnohodnotných bílkovin a vápníku. Řada lidí odmítá konzumaci mléka, nicméně alespoň zakysané mléčné výrobky (bílé jogurty, kefíry, podmáslí, acidofilní mléko) a sýry by měly v jídelníčku zůstat.
Náhrada mléka rostlinnými nápoji není ideální, většinou obsahují málo bílkovin. Rýžový nápoj obsahuje pouze 0,1 g bílkovin/100 ml oproti 3 g bílkovin/100 ml v mléce. Instantní nápoje často obsahují částečně ztužené tuky, a tedy i zdraví škodlivé trans mastné kyseliny. Když tedy rostlinné nápoje, tak balené v tetrapacku a fortifikované o vápník. Složení velmi podobné mléku mají sójové nápoje, které bývají obohacené o vápník a často i o řadu vitaminů, především B skupiny. Prodávají se i ochucené nebo v podobě pudinku nebo krémů. U těchto výrobků je ale potřeba počítat s trochu vyšším obsahem cukru.
- Alternativy tuků a olejů
Pokud ve stravě chybí ryby, je zde riziko nízkého příjmu nenasycených mastných kyselin řady n-3.
Tyto mastné kyseliny se nachází i v lněném oleji, oleji z vlašských ořechů a v chia semínkách. Dobrým zdrojem n-3 mastných kyselin je i řepkový olej. Důležitým zdrojem tuků o vhodném složení mastných kyselin jsou i semena a ořechy a z nich vyráběné pomazánky a rostlinné tuky.
Chutnou novinkou jsou rostlinné tuky s přídavkem lněného oleje, oleje z vlašských ořechů nebo avokádovým olejem. Různé směsi ořechů, semen, popř. i sušeného ovoce představují jednoduchou svačinku, která je skladná a dobře zasytí. Jen nezapomínejte, že ořechy i semena jsou poměrně kalorická, proto opatrně s množstvím.
Každopádně z ořechů, nebo třeba ze semen máku si můžete vytvořit vlastní nápoj, který se zpravidla proti těm komerčním vyznačuje vyšším podílem kvalitní suroviny. K dostání jsou i tzv. ne-jogurty, což jsou fermentované výrobky z mandlí, připomínající jogurty. Výhodou je vyšší obsah bílkovin. Velmi dobré zastoupení bílkovin má i konopné semínko, ze kterého se připravuje kvalitní bílkovina určená k obohacení běžné stravy o bílkovinu.
- Alternativy vajec
Vaječná bílkovina patří mezi nutričně nejhodnotnější, je dokonce brána jako tzv. referenční bílkovina. To znamená, že kvalita bílkovin jiných potravin se srovnává s bílkovinou vaječnou. Nízkoenergetickou a vysokobílkovinou potravinou jsou výrobky z bílků (Šmakoun).
Co je ultra důležité?
- Zelenina – zelenina tvoří podstatnou část vegetariánského jídelníčku, a to nejen v syrové podobě. Zeleninu lze upravovat dušením, pečením, restováním, mléčným kvašením, vařením nebo vařením v páře. Důležitá je především pestrost ve výběru z jednotlivých druhů a dobře zvolené okořenění. Zelenina je chutnější nerozvařená, tepelně upravená „na skus“ s přídavkem malého množství tuku.
- Luštěniny – luštěniny mají ve vegetariánském jídelníčku nezastupitelnou úlohu, především jako zdroj komplexních sacharidů a bílkovin. Z luštěnin lze připravit velmi chutné pomazánky a saláty, využít můžete i luštěniny konzervované. K zahuštění, do polévek nebo i těst se využívají různé druhy luštěninové mouky, například mouka cizrnová, hrachová, fazolová, čočková, lupinová nebo teffová. Při sledování příjmu bílkovin počítejte s tím, že 100 g vařených luštěnin obsahuje průměrně 7-11 g bílkovin, nenechte se tedy zmást údajem o obsahu bílkovin v luštěninách v suchém stavu.
- Obiloviny – ve vegetariánském jídelníčku by měly převažovat celozrnné obiloviny, které mají vyšší obsah bílkovin, tuků, vlákniny, vitaminů i minerálních látek. Využívána by měla být široká paleta obilninových výrobků, jako jsou různé druhy mouk, vloček a z nich vyráběného pečiva a kaší. S výhodou lze využívat i celá zrna, příkladem je nutričně cenná pšenice špalda. V jídelníčku by měly být zastoupeny různé druhy obilovin, včetně méně tradičních druhů a tzv. pseudoobilovin (amarant, jáhly, quinoa, čirok atp.). Významným zdrojem bílkovin ve vegetariánském jídelníčku je lepek, z něhož se například vyrábí seitan. Seitan se upravuje podobně jako maso.
- Brambory – brambory možná překvapivě obsahují poměrně značné množství bílkovin a vitaminu C. Bramborám jsou podobné i topinambury a batáty. Zajímavé jsou zejména topinambury, protože obsahují inulin, který se řadí mezi probiotickou vlákninu (jednoduše řečeno jde o potravinu o prospěšné střevní bakterie).
Ukázkový vyvážený vegetariánský jídelníček
Snídaně: | celozrnný chléb s rostlinným tukem (Rama s olejem z vlašských ořechů), 2 plátky tvrdého sýra, mrkev |
Přesnídávka: | směs melounů (žlutý cantalupe, vodní) |
Oběd: | rizoto z pohanky, houby, salát z červené řepy |
Svačina: | kefírové mléko, dalamánek |
Večeře: | brambory zapečené s tofu, salát z čínského zelí s červenou paprikou |
Snídaně: | bílý jogurt s lesním ovocem, nedoslazované müsli, lžíce slunečnicových semen |
Přesnídávka: | pomeranč |
Přesnídávka: | celozrnné těstoviny s omáčkou z máslové dýně, rajčat a bazalky, 2 lžíce strouhaného sýra, hlávkový salát |
Svačina: | sójové mléko s banánem, lžíce sušených pšeničných klíčků |
Večeře: | seitan s fazolkami, bulgur, míchaný zeleninový salát |
Snídaně: | celozrnný chléb s humusem, ředkvičky |
Přesnídávka: | ovocný salát, 2 lžíce sekaných mandlí |
Oběd: | guláš z robi masa, rýže natural s hráškem, salát z polníčku |
Svačina: | nízkotučné podmáslí, ovesné sušenky |
Večeře: | salát z různobarevné čočky a tempeh, celozrnný žitný chléb |