- Za vysoce ochranný faktor je považován dostatečný příjem zeleniny a ovoce, kde je známý pozitivní vliv antioxidantů (př. vitamin A, C, karotenoidy, vitamin E, selen, zinek) a fytochemikálií. Protinádorové účinky jsou připisovány také zelenému čaji a kávě. Zvažován je příznivý vliv vlákniny, vitaminu D a vápníku, výsledky studií však nejsou jednoznačné.
Jaké jsou rizikové faktory ve stravování?
Nejvýznamnějším rizikovým faktorem ve stravě je jednoznačně alkohol, konzumace červeného masa a uzenin, nadměrný příjem soli a celkově strava vedoucí ke vzniku nadváhy a obezity. Vedle jednotlivých rizikových nutričních faktorů se při vzniku nádorů jako karcinogeny uplatňují i produkty plísní (tzv. mykotoxiny, např. ochratoxin, aflatoxiny) a některé přírodní pesticidy produkované rostlinami na ochranu před houbami a hmyzem. Jako silné karcinogeny mohou působit látky vznikající v potravinách v průběhu nešetrné tepelné úpravy.
Doporučení pro snížení rizika nádorového onemocnění
- Udržujte si přiměřenou tělesnou hmotnost
Z hlediska prevence nádorových onemocnění bychom měli usilovat o udržení normálního rozmezí BMI (BMI 18,5-25 kg/m2) v průběhu celé dospělosti, přičemž celkový váhový přírůstek během dospělosti by neměl být větší než 5 kg.
- Jezte každý den zeleninu a ovoce
Antikancerogenně působící látky v ovoci a zelenině jsou představovány antioxidanty (vitamin A, vitamin E, selen) a fytochemikáliemi. Suplementace vitaminy a minerálními látkami se však jeví jako neúčinná, v některých případech škodlivá. Nejlepší je tedy jíst co nejvíce různých druhů ovoce a zeleniny.
Velké karcinogenní riziko představuje především tzv. sekundárně zpracované maso, tj. uzeniny, uzené a grilované maso. V prevenci je proto vhodné výrazně omezit konzumaci uzenin a nejíst maso vícekrát než jednou denně. Při výběr masa má vždy přednost libové maso a velikost porce červeného masa by neměla překročit 80 g. Maso lze úspěšně nahrazovat rybami a luštěninami. Ryby obsahují dobře stavitelné bílkoviny, mívají obecně méně tuku a jsou výborným zdrojem prospěšných nenasycených mastných kyselin řady n-3.
- Omezte příjem nasycených tuků
Vysoký příjem tuku bývá spojen s obezitou, která stojí v pozadí vzniku řady typů národů. Vedle celkového příjmu tuků sehrává úlohu především zastoupení jednotlivých mastných kyselin. Nasycené mastné kyseliny mohou zvyšovat riziko nádorů tlustého střeva a konečníku, dělohy. Pro omezení příjmu nasycených tuků a navýšení příjmu nenasycených mastných kyselin, je vhodné často zařazovat ořechy, semena a různé druhy rostlinných olejů (olej lněný, konopný, z vlašských ořechů atp.). Omezujte konzumaci tučného masa, smetanových mléčných výrobků, cukrovinek s obsahem kokosového a palmového tuku.
- Jezte co nejvíce potravin rostlinného původu
Celozrnné obiloviny obsahují nejen vlákninu a antioxidanty, ale také látky nazývající se lignany, které pomáhají v prevenci nádorových onemocnění. Ve studiích je zvažován pozitivní vliv dostatečného příjmu sóji a nižšího rizika některých typů nádorů, především karcinomu prsu. V Japonsku, kde ve stravě přijímají asi 20-25 mg isoflavonů denně, je u žen podstatně nižší výskyt rakoviny prsu, osteoporózy a kardiovaskulárních onemocnění, v porovnání s ženskou populací Evropy a Ameriky, kde průměrný denní příjem isoflavonů činí 1 mg.
- Omezte příjem alkoholu, nepijte jej denně
Doporučení pro konzumaci jsou z pohledu nádorových onemocnění přísná, konzumace alkoholu se nedoporučuje vůbec; popř. by příjem neměl překročit 2 dávky alkoholu/den pro muže a 1 dávku/den pro ženy (1 dávka = 300 ml piva, 125 ml vína, 0,25 ml destilátu). Nádorové riziko zvyšuje jakýkoliv alkoholický nápoj.
- Volte šetrné způsoby tepelné úpravy
Jako je vaření, dušení, opékání na vhodném tuku. Nepoužívejte vyšší teploty (optimum je rozmezí mezi 160-180 °C). Při vystavení potraviny vysokým teplotám dochází k oxidaci tuku, změnám v bílkovinách a k tvorbě mutagenních a karcinogenních látek. Obsah těchto látek velmi závisí na obsahu tuku v připravované potravině. Platí, že čím je potravina tučnější, tím větší je jejich tvorba. V případě sacharidů může negativně působit akrylamid, který vzniká při tepelné úpravě brambor a obilí. Vzniká tzv. Maillardovou rcí (zodpovědná za chuť propečených potravin) a jeho vysoká koncentrace bývá hlavně v perníku, tmavých sušenkách a chipsech.
- Nejezte potraviny plesnivé, zkažené nebo připálené
- Omezte solení, sledujte obsah soli v potravinách
Příjem soli by neměl překročit 5 g/den, realita je však jiná – průměrně se denně přijme a 13 g soli! Studie prokázaly vztah mezi vyšším příjem soli a zvýšeným rizikem nádorů žaludku.
- Pravidelně se hýbejte
- Nekuřte
Potraviny s protinádorovým účinkem
|
Zelený čaj a káva
Čaj a káva obsahují antioxidačně působící látky. Dávejte přednost čerstvě uvařenému kvalitnímu zelenému čaji. Denně vypijte 3 šálky.
|
|
Maliny, borůvky, ostružiny
Tyto druhy ovoce obsahují velké množství antioxidačně působících látek. Jezte je nejlépe čerstvé.
|
|
Ryba, lněné semínko, chia semínka
Potraviny s obsahem n-3 mastných kyselin potlačují zánět v těle a uplatňují se tak v prevenci nádorového bujení. Zařazujte tučné ryby do stravy minimálně 2x týdně, jezte často i jiné potraviny obsahující prospěšné n-3 mastné kyseliny.
|
|
Brokolice, květák, růžičková kapusta
Brukvovité druhy zeleniny obsahují látky, které chrání buňky před karcinogeny.
|
|
Česnek a cibule
Obsahují sirné látky, které brání karcinogenním látkám poškozovat buňky a také brzdí růst nádorových buněk.
|
|
Voda
Pomáhá rozpouštět případné karcinogenní látky plovoucí v moči a tím snižovat riziko vzniku nádorů močového měchýře.
|
|
Kurkuma
mnoho druhů koření obsahuje antioxidanty, ale hvězdou je kurkuma. Kurkuma obsahuje kurkumin, který brání vzniku metastáz a má protizánětlivé účinky.
|
|
Sója, fazole, celozrnné obiloviny
Obsahují fytoestrogeny, které podporují buňky v sebezničení.
|
Pozitivní a negativní faktory ovlivňující nádorová onemocnění
|
Zvyšuje riziko
|
Snižuje riziko
|
Nádory úst a hltanu
|
Alkohol Kouření Špatná zubní hygiena
|
Beta karoten a lykopen Zinek Ovoce a zelenina
|
Prs
|
Nástup menstruace < 12 rokem Bezdětnost nebo 1. porod ve věku > 30 rokem Pozdní menopauza Rodinný výskyt rakoviny prsu Větší výška Alkohol Obezita
|
Pohybová aktivita Přiměřená hmotnost
|
Tlusté střevo a konečník
|
Rodinný výskyt rakoviny tlustého střeva a konečníku Kouření Obezita Alkohol Maso (červené) a uzeniny Celkově vysoký příjem tuku (ve starší literatuře, nepotvrzeno)
|
Acylpyrin a ostatní nesteroidní protizánětlivé léky Vápník, vitamin D Postmenopauzální hormonální terapie Pohybová aktivita Ovoce a zelenina O vláknině důkazy nepřesvědčivé
|
Prostata
|
Maso (červené) Příliš vápníku (suplementa) Obezita
|
Zelenina (zejména rajčata) a ovoce Luštěniny Pohybová aktivita Vitamin E? Selen?
|
Slinivka břišní
|
Kouření Diabetes vzniklý v dospělosti Snížená glukózová tolerance Obezita Maso (červené) a uzeniny
|
Pohybová aktivita Zelenina a ovoce
|
Žaludek
|
Helicobacter pylori Sůl Obezita
|
Zelenina a ovoce
|
Plíce
|
Cigaretový kouř (85-90 % případů způsobeno kouřením) Radon
|
Zelenina a ovoce (suplementace neúčinná, pozor na vitamin A a beta karoten; působí prooxidačně)
|
Nádory těla dělohy
|
Obezita Červené maso Nasycené tuky
|
Zelenina a ovoce Pohybová aktivita
|
Nádory děložního čípku
|
Papilomaviry Kouření Obezita
|
Zelenina a ovoce
|
Nádory vaječníků
|
Dlouhodobá expozice estrogenům
|
Pohybová aktivita
|
Ledviny
|
Obezita Kouření
|
|
|
Tento článek vznikl za finanční podpory dotačního programu MZ “Národní program zdraví – projekty podpory zdraví“ pro rok 2018, číslo projektu 10975, projekt Aktivně a zdravě. |