MNOŽSTVÍ VODY
|
POTRAVINY
|
> 80 %
|
okurka, hlávkový salát, meloun, rajče, houby, paprika, jahody, brokolice, mléko, jogurt, kefír, pomeranč, mandarinka, mrkev, jablko, kiwi
|
50 - 80 %
|
vejce, banán, vařené brambory, vařená rýže, vařené těstoviny, vařené luštěniny, margarín s nižším obsahem tuku, měkký sýr (cottage, mozzarella), párek, šunka, měkký salám (junior, šunkový), smažené a pečené maso (vepřové, kuřecí, ryby)
|
30 - 50 %
|
polotvrdý sýr (eidam), margarín, smažené hranolky, chléb, pečivo (bageta, celozrnný rohlík), tvrdý salám (uherák, vysočina), džem, tvrdý sýr (parmezán), klobása (čabajka)
|
5 - 30 %
|
med, máslo, sušené ovoce, mouka, ovesné vločky, knäckebrot, cornflakes, müsli, sušenky, ořechy
|
< 5 %
|
čokoláda, chipsy, cukr, olej, sádlo
|
Zdroj: Málková, Hana. Obsah vody v potravinách [online].
|
Přítomnost vody v potravinách se zvyšuje také vařením (např. rýže, těstoviny) nebo bobtnáním (např. luštěniny, vločky). Některé potraviny mohou vlhnout, ale to je spíše nežádoucí jev. Při tepelném zpracování pokrmů a potravin, jakým je např. sušení, vaření, pečení, může naopak docházet ke ztrátám vody. K těm může dojít také jejich rozmrazováním.
Ovoce a zelenina patří ke každému jídlu
Jezte pravidelně ovoce a zeleninu, nejlépe je přidávejte ke každému jídlu. Pozor si dejte na odšťavňování především ovoce. Díky odšťavnění přijmete dostatek vody, ale zároveň zkonzumujete mnoho jednoduchých cukrů. Z toho důvodu je vhodné ovocné šťávy ředit vodou.
- Zelenina se v létě hodí nejen do všedních či nevšedních salátů, ale i na přípravu studených zeleninových polévek, které nejenže doplní tekutiny, ale také příjemně osvěží.
Jogurt s ovocem - zn. ideál
- Vysoký obsah vody má mléko, kefíry, podmáslí, jogurty. Vzhledem k nízkému množství tuku, k značnému obsahu bílkovin a přítomnosti vody se velmi hodí do redukčních diet. Vychlazený mléčný výrobek přijde v letních měsících vhod. Kombinace s ovocem je navíc velmi lahodná.
Kuskus - skvělá příloha plná vody
- Rýže, těstoviny, luštěniny během vaření zvětší svůj objem až 2,5 krát. Kuskus dokonce při přípravě nabyde až trojnásobně. Voda v přílohách tak perfektně podpoří pitný režim. V létě můžete přílohou doplnit ideálně letní zeleninové saláty.
Jídelníček bohatý na vodu
Dejte si pozor, aby se z vašeho jídelníčku “nevypařila” všechna voda. Zkuste ke každému z pokrmů přidat potraviny bohaté na vodu a zajistit tak průběžnou hydrataci svému organizmu.
|
"Suchý jídelníček"
|
"Jídelníček s vyšším obsahem vody"
|
snídaně
|
tvrdý sýr, chléb, máslo
|
chléb, lučina, zelenina, margarín
|
svačina
|
sušenka
|
ovocný salát
|
oběd
|
plátek grilovaného masa, chléb, kečup
|
menší vývar, chléb, rajče, mozzarella, bazalka, oliv. olej
|
svačina
|
hrst ořechů
|
kefír, hrst ořechů, ovoce nebo zelenina
|
večeře
|
salám, 3 rohlíky
|
zeleninový salát s bulgurem a kuřecím masem, jogurtový dip
|
Doporučený denní příjem tekutin
Základem pitného režimu je zajisté pití vody a jiných nekalorických nápojů.
- Doporučený příjem tekutin se odvíjí kromě zmíněných okolních podmínek a fyzické zátěže, dle pohlaví, věku, tělesné hmotnosti a zdravotního stavu jedince.
Dle DACH (2019) je denní potřeba tekutin od 25 let do 50 let 2600 ml/den a nad 51 let 2250 ml/den. Tento příjem odpovídá u dospělých 30-35 ml tekutin/kg tělesné hmotnosti/den.
Vždy je potřeba udržovat vodní bilanci v rovnováze (příjem = výdeji). Z tabulky je patrné, že kromě vody přijímané z nápojů, se do celkového denního příjmu tekutin započítává také výše zmíněná voda z potravin a pochutin a dále pak voda, která se v organizmu uvolní metabolickou aktivitou, tj. oxidací jednotlivých živin.
Není tak zcela nezbytně nutné vypít za den 3 l vody, jak je někdy doporučováno.
- Dostačující může být i 1,5 l, pokud dojde ke zvýšení konzumace potravin a pokrmů bohatých na vodu. Z potravin lze běžně získat 800 - 900 ml vody/den.
|
Příjem (ml/den)
|
|
Výdej (ml/den)
|
poživatiny
|
800 - 900
|
moč
|
1200 - 1500
|
nápoje
|
1300 - 1600
|
kůže, pocení
|
500 - 600
|
oxidace živin
|
300
|
plíce, dýchání
|
400 - 500
|
x
|
x
|
stolice
|
100 - 200
|
celkem
|
cca 2500
|
celkem
|
cca 2500
|
V případě, že bude příjem tekutin nižší než výdej, hrozí dehydratace organizmu.
Voda vzniká v těle i při zpracování živin
Nepleťte si vodu získanou z potravin s vodou vzniklou oxidací jednotlivých živin. Jedná se o dva rozdílné zdroje tekutin.
- Příklad: Bílý polotučný jogurt má 3,8 g tuku, 4,5 g sacharidů, 3,7 g bílkovin na 100 g výrobku a skládá se přibližně z více než 80 % vody = voda získaná stravou.
Následně po konzumaci takového jogurtu jsou makroživiny metabolicky zpracovány a postupně rozštěpeny tak, aby s nimi mohl organizmus naložil dle potřeby. Při takovém procesu vzniká energie, oxid uhličitý a voda = voda vzniklá oxidací živin. Té je sice malé množství, ale do celkového denního příjmu tekutin se též započítává. Tuto vodu tak získáte i při konzumaci potravin, které významným obsahem vody neoplývají.
- Ze 100 g výše popsaného jogurtu tělo obohatíte o 8,1 ml vody vytěžené z oxidace živin.
V levé tabulce lze vidět normu tj. kolik vody vznikne látkovou přeměnou při konzumaci 100 g některé z makroživin. V pravé tabulce je spočítáno, kolik vody se vytvoří při běžné skladbě jídelníčku při příjmu 8000 kJ/den.
Jednotlivé živiny se přemění na následující množství vody:
|
v praxi to odpovídá =>
|
Jídelníček na 8000 kJ
|
100 g tuku na 107 ml vody
|
62 g tuků (30 % z celk. E přijmu) se přemění na 66 ml vody
|
100 g bílkovin na 41 ml vody
|
72 g bílkovin (15 % z celk. E přijmu) se přemění na 30 ml vody
|
100 g sacharidů na 55 ml vody
|
260 g sacharidů (55 % z celk. E přijmu) se přemění na 143 ml vody
|
|
|
|
celkem v organizmu vznikne oxidací živin 239 ml vody
|