O zdraví 10. 9. 2018 | Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.

Mnoho lidí vyřadilo mléko z jídelníčku. Proč a je to zdravé?

Mléko je neodmyslitelnou součástí stravy západní civilizace pro svoji příjemnou chuť a obsah řady důležitých živin. V současnosti si ceníme především vysoký obsah dobře využitelného vápníku a přítomnost plnohodnotných bílkovin. Proč a jaké dohady stále ještě o něm kolují? Jak se k nim staví odbornice ve výzkumu prof. Jana Dostálová?

Mnoho lidí uvěřilo mýtům a mléko z jídelníčku vyřadilo. Shutterstock.com

Mléčný tuk nemá výhodné složení mastných kyselin a obsahuje cholesterol, ale je lehce stravitelný, má nezaměnitelnou chuť a vůni a obsahuje všechny v tuku rozpustné vitaminy. Mléko obsahuje i vitaminy skupiny B. Většina lidí mléko dobře snáší i v dospělosti; výskyt nesnášenlivosti laktózy a alergie na mléčné bílkoviny je malý.

Přes tyto pozitivní vlastnosti se o mléku od začátku 90 let minulého století začaly šířit různé mýty, jejichž zdrojem jsou:

  • Potravinářské firmy a výrobci a prodejci doplňků stravy za účelem zvýšení prodeje.
  • Novináři, kteří chtějí zveřejnit senzační zprávy a presentují pak většinou nesprávné informace.
  • Výživoví (nutriční) poradci, často fungující jako prodejci doplňků stravy. Je to živnost volná a nikdo jejich znalosti nekontroluje.
  • Lidé, kteří mají nedostatečné znalosti, čerpají z neseriózních zdrojů nebo patří k zastáncům alternativních směrů výživy až k fanatikům. Nebezpečné je, když se jedná o lékaře, protože těm lidé věří téměř bez výhrad.

Mnoho lidí mýtům uvěřilo a vyřadilo mléko ze svého jídelníčku, což zvláště u dětí, těhotných a kojících žen a starších lidí je nepříznivé.

Dobrá není ani náhrada mléka rostlinnými nápoji - sójovými, mandlovými, pohankovými, rýžovými, ovesnými, makovými aj., nesprávně nazývanými "mléka", protože se jedná o potraviny zcela jiného složení. Rostlinné nápoje mohou být pouze zpestřením jídelníčku a potřebným výrobkem pro vegany a lidi nesnášející laktózu (lepší je použít delaktózované mléko nebo u mírnějších forem kysané mléčné výrobky) nebo mající alergii na mléko.

Mýty o mléce

  1. Mléko zahleňuje. Zdravé jedince mléko nezahleňuje. Důvody zahlenění jsou jiné než konzumace mléka.
  2. Nepijte mléko, protože žádný savec v dospělosti mléko nepije. Není znám žádný racionální důvod, proč nekonzumovat mléko v dospělosti. Někteří dospělí savci také mléko konzumují např. kočky.
  3. Mléko a mléčné výrobky nepatří do jídelníčku. Mléko a mléčné výrobky do jídelníčku, zejména dětí, těhotných a kojících žen a starších lidí podle odborníků rozhodně patří.
  4. Mléko není nutné pít, protože vápník je i v jiných potravinách. Vápník je v jiných potravinách obsažen většinou v menším množství a jeho využitelnost je nízká. Často je jako příklad dobrého zdroje vápníku uváděn mák. Mák je opravdu nejbohatším zdrojem vápníku, ale jeho využitelnost v je nízká. Navíc máku nekonzumujeme velká množství a může obsahovat rizikové složky, zejména kadmium, opiové alkaloidy aj...
  5. Při alergii na kravské mléko je dobré pít mléko kozí nebo ovčí. Pouze někteří jedinci alergičtí na kravské mléko nejsou alergičtí na mléko kozí nebo ovčí.
  6. Odborníci zastávají názor, že mléko není zdravé. Skuteční odborníci, kteří se řídí současnými doporučeními vědy o výživě a potravinách mléko doporučují jako součást zdravé stravy.
  7. Odtučněné mléko má méně vápníku.  Obsah vápníku  v mléce prakticky nezávisí na obsahu tuku.
  8. Mléko z obchodu je ředěné vodou a přidává se do něj řepkový olej. Mléko ředěné vodou, případně s přídavkem řepkového oleje neodpovídá legislativě a není možné ho uvádět na trh.
  9. Čerstvé mléko je zdravější než trvanlivé. Výživová hodnota trvanlivého mléka je asi o 10 % nižší než výživová hodnota mléka čerstvého.
  10. Mléko "přímo od krávy" je nejzdravější. Pokud se jedná o mléko od zdravých dojnic získané za dobrých hygienických podmínek a správně skladované, tak to není mýtus. Když tyto podmínky nejsou splněny, je konzumace neošetřeného mléka riziková.
  11. Trvanlivé mléko je nutričně nehodnotné. Nutriční hodnota trvanlivého mléka je snížena pouze cca o 10 %.
  12. Trvanlivé mléko obsahuje konzervanty. Do mléka se podle zákona nesmí konzervanty přidávat. Dlouhé trvanlivosti je dosaženo pouze tepelným ošetřením a vhodným balením.
  13. Mléko je moc tučné, má moc kalorií. Na trhu jsou mléka o různé tučnosti (0,5 %, 1,5 %, 3,5 % a mléko s tučností 3,5 % a více tzv. selské), takže si spotřebitel může vybrat. Ale ani plnotučné mléko není při běžné konzumaci jedné sklenice denně velkým zdrojem energie. Naopak pro předškolní děti a děti mladšího školního věku se doporučuje mléko plnotučné (3,5 % tuku).
  14. Nepijte mléko, obsahuje cholesterol  a nezdravé živočišné tuky. Mléko obsahuje cholesterol a mléčný tuk nemá příliš vhodné složení, ale při běžné konzumaci a doplnění stravy rostlinnými tuky, nebezpečí nehrozí.
  15. Mléko je rizikový faktor vzniku cukrovky. Při konzumaci mléka podle současných znalostí vědy riziko cukrovky nehrozí.
  16. Mléko způsobuje osteoporózu. Mléko osteoporózu nezpůsobuje, naopak mléko působí proti vzniku osteoporózy.
  17. Mléko obsahuje rezidua antibiotik a hormonů. Již více než 10 let se antibiotika a hormony do krmiv hospodářských zvířat přidávat nesmějí. Pokud se antibiotika přidávají z léčebných důvodů, tak existuje ochranná lhůta, po kterou mléko nesmí být dodáváno na trh. Státní veterinární zpráva obsahy antibiotik a hormonů kontroluje a nálezy jsou téměř vždy negativní.

logo





Mohlo by vás také zajímat: