Mléčný tuk nemá výhodné složení mastných kyselin a obsahuje cholesterol, ale je lehce stravitelný, má nezaměnitelnou chuť a vůni a obsahuje všechny v tuku rozpustné vitaminy. Mléko obsahuje i vitaminy skupiny B. Většina lidí mléko dobře snáší i v dospělosti; výskyt nesnášenlivosti laktózy a alergie na mléčné bílkoviny je malý.
Mnoho lidí vyřadilo mléko z jídelníčku. Proč a je to zdravé?
Mléko je neodmyslitelnou součástí stravy západní civilizace pro svoji příjemnou chuť a obsah řady důležitých živin. V současnosti si ceníme především vysoký obsah dobře využitelného vápníku a přítomnost plnohodnotných bílkovin. Proč a jaké dohady stále ještě o něm kolují? Jak se k nim staví odbornice ve výzkumu prof. Jana Dostálová?
Přes tyto pozitivní vlastnosti se o mléku od začátku 90 let minulého století začaly šířit různé mýty, jejichž zdrojem jsou:
- Potravinářské firmy a výrobci a prodejci doplňků stravy za účelem zvýšení prodeje.
- Novináři, kteří chtějí zveřejnit senzační zprávy a presentují pak většinou nesprávné informace.
- Výživoví (nutriční) poradci, často fungující jako prodejci doplňků stravy. Je to živnost volná a nikdo jejich znalosti nekontroluje.
- Lidé, kteří mají nedostatečné znalosti, čerpají z neseriózních zdrojů nebo patří k zastáncům alternativních směrů výživy až k fanatikům. Nebezpečné je, když se jedná o lékaře, protože těm lidé věří téměř bez výhrad.
Mnoho lidí mýtům uvěřilo a vyřadilo mléko ze svého jídelníčku, což zvláště u dětí, těhotných a kojících žen a starších lidí je nepříznivé.
Dobrá není ani náhrada mléka rostlinnými nápoji - sójovými, mandlovými, pohankovými, rýžovými, ovesnými, makovými aj., nesprávně nazývanými "mléka", protože se jedná o potraviny zcela jiného složení. Rostlinné nápoje mohou být pouze zpestřením jídelníčku a potřebným výrobkem pro vegany a lidi nesnášející laktózu (lepší je použít delaktózované mléko nebo u mírnějších forem kysané mléčné výrobky) nebo mající alergii na mléko.
Mýty o mléce
- Mléko zahleňuje. Zdravé jedince mléko nezahleňuje. Důvody zahlenění jsou jiné než konzumace mléka.
- Nepijte mléko, protože žádný savec v dospělosti mléko nepije. Není znám žádný racionální důvod, proč nekonzumovat mléko v dospělosti. Někteří dospělí savci také mléko konzumují např. kočky.
- Mléko a mléčné výrobky nepatří do jídelníčku. Mléko a mléčné výrobky do jídelníčku, zejména dětí, těhotných a kojících žen a starších lidí podle odborníků rozhodně patří.
- Mléko není nutné pít, protože vápník je i v jiných potravinách. Vápník je v jiných potravinách obsažen většinou v menším množství a jeho využitelnost je nízká. Často je jako příklad dobrého zdroje vápníku uváděn mák. Mák je opravdu nejbohatším zdrojem vápníku, ale jeho využitelnost v je nízká. Navíc máku nekonzumujeme velká množství a může obsahovat rizikové složky, zejména kadmium, opiové alkaloidy aj...
- Při alergii na kravské mléko je dobré pít mléko kozí nebo ovčí. Pouze někteří jedinci alergičtí na kravské mléko nejsou alergičtí na mléko kozí nebo ovčí.
- Odborníci zastávají názor, že mléko není zdravé. Skuteční odborníci, kteří se řídí současnými doporučeními vědy o výživě a potravinách mléko doporučují jako součást zdravé stravy.
- Odtučněné mléko má méně vápníku. Obsah vápníku v mléce prakticky nezávisí na obsahu tuku.
- Mléko z obchodu je ředěné vodou a přidává se do něj řepkový olej. Mléko ředěné vodou, případně s přídavkem řepkového oleje neodpovídá legislativě a není možné ho uvádět na trh.
- Čerstvé mléko je zdravější než trvanlivé. Výživová hodnota trvanlivého mléka je asi o 10 % nižší než výživová hodnota mléka čerstvého.
- Mléko "přímo od krávy" je nejzdravější. Pokud se jedná o mléko od zdravých dojnic získané za dobrých hygienických podmínek a správně skladované, tak to není mýtus. Když tyto podmínky nejsou splněny, je konzumace neošetřeného mléka riziková.
- Trvanlivé mléko je nutričně nehodnotné. Nutriční hodnota trvanlivého mléka je snížena pouze cca o 10 %.
- Trvanlivé mléko obsahuje konzervanty. Do mléka se podle zákona nesmí konzervanty přidávat. Dlouhé trvanlivosti je dosaženo pouze tepelným ošetřením a vhodným balením.
- Mléko je moc tučné, má moc kalorií. Na trhu jsou mléka o různé tučnosti (0,5 %, 1,5 %, 3,5 % a mléko s tučností 3,5 % a více tzv. selské), takže si spotřebitel může vybrat. Ale ani plnotučné mléko není při běžné konzumaci jedné sklenice denně velkým zdrojem energie. Naopak pro předškolní děti a děti mladšího školního věku se doporučuje mléko plnotučné (3,5 % tuku).
- Nepijte mléko, obsahuje cholesterol a nezdravé živočišné tuky. Mléko obsahuje cholesterol a mléčný tuk nemá příliš vhodné složení, ale při běžné konzumaci a doplnění stravy rostlinnými tuky, nebezpečí nehrozí.
- Mléko je rizikový faktor vzniku cukrovky. Při konzumaci mléka podle současných znalostí vědy riziko cukrovky nehrozí.
- Mléko způsobuje osteoporózu. Mléko osteoporózu nezpůsobuje, naopak mléko působí proti vzniku osteoporózy.
- Mléko obsahuje rezidua antibiotik a hormonů. Již více než 10 let se antibiotika a hormony do krmiv hospodářských zvířat přidávat nesmějí. Pokud se antibiotika přidávají z léčebných důvodů, tak existuje ochranná lhůta, po kterou mléko nesmí být dodáváno na trh. Státní veterinární zpráva obsahy antibiotik a hormonů kontroluje a nálezy jsou téměř vždy negativní.