Příčiny obtíží mohou být různé, od infekcí, plísní, nedostatečné osobní hygieny, až po psychiku. Teď v letním období se častěji setkáme se zvýšeným výskytem infekcí močových cest, které bývá spojeno s pobytem ve vodě, ponecháním si vlhkých plavek i po koupání, ale i nedostatečným pitným režimem. Infekce postihují hlavně ženy, ale ani muži nejsou imunní. Ať už je ale příčina taková či onaká, v méně závažných případech a zejména v počátcích, kdy se problém teprve začíná projevovat, nám mohou pomoci a přinést úlevu některé druhy ovoce a zeleniny.
Obtíže při močení? Vsaďte na brusinky i další ovoce a zeleninu
Jít „na malou“. Taková obyčejná každodenní věc. Pokud jsme fit, ani si tento očistný úkon našeho organismu neuvědomujeme. Jenže dostaví-li se při močení obtíže, nastává nepříjemné peklíčko. Neustálé nutkání, bolesti, pálení a řezání, někdy inkontinence.
Nejsilnější jsou brusinky
Již léty osvědčeným mocným bojovníkem v zápase s obtížemi močových cest jsou brusinky. Podporují správnou činnost močového ústrojí a působí preventivně proti infekcím v něm. Mohou vyléčit i začínající zánět, případně snižují horečku a zmírňují otoky. Podporují celkovou imunitu organismu. Brusinky je možné konzumovat v různých formách. Dopřát si můžete stoprocentní šťávu, sirup, sušené plody, k dostání jsou ale i tabletky, kapky či tinktura. Případně si připravte odvar - použijte přibližně hrst brusinek na litr vody.
„Brusinky mají antibakteriální schopnosti, jsou skvělým antioxidantem. Obsahují vitamíny A, E, C, z minerálních látek železo, vápník a draslík. V boji proti infekcím močových cest se uplatňují brusinky také tím, že brání přilnutí bakterií na sliznici,“ vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá.
Dobrou prevencí je vypít častěji skleničku brusinkové či klikvové šťávy, nebo šťávy z černého rybízu. Ty snižují pH faktor moči, což není pro bakterie právě příznivé prostředí.
Žlutá, modrá, červená
Máte-li rádi pestrost a nechcete setrvat jen u brusinek, můžete se při výběru plodů orientovat podle jejich barvy. Proti zánětům a bolestem, jejichž původci jsou bakterie, plísně či viry, bývá účinná zelenina a ovoce obsahující žluté, modré nebo červené barvivo. Při problémech s močením tak může pomoci například dvoutýdenní zvýšená konzumace třešní, švestek, modrého hroznového vína či dalších tmavých bobulovin.
Účinek zvýší cibuloviny
Ještě intenzivnějšího účinku lze dosáhnout, přidáme-li do jídelníčku zeleninu s vysokým obsahem sirnatých sloučenin, například cibuli, česnek, pórek, medvědí česnek, ředkev či ředkvičky, dobrá je i pažitka. Likvidují jak bakterie, tak plísně i viry.
V péči o močové ústrojí vykazuje skvělé výsledky i kukuřice setá. Ta zmírňuje dráždění. Zabraňuje také přilnavosti bakterií na střevní stěnu a dokonce tuto stěnu zpevňuje. Bakterie, které se tak na stěně neuchytí, zůstávají v moči. Proto je nutné dostatečně pít, moč tak naředit a bakterie tak vyplavit z těla.
Doplňte vitamín A
Při problémech s močovým měchýřem je vhodné tělo zásobit také dostatkem vitamínu A, který chrání buňky sliznice měchýře. Vitamín A najdeme nejen ve žlutých, oranžových a červených plodech, jako jsou například mrkev, dýně, meruňky, ale i v zelené a tmavozelené zelenině, například ve špenátu, kapustě, brokolici. Vitamínem A chráněné sliznice vylučují dostatek protilátek, které jsou schopny jako součást imunitního systému identifikovat a zneškodnit v těle bakterie, viry a další choroboplodné zárodky.
S horečkou k lékaři
Infekce močových cest bychom rozhodně neměli podceňovat. Při zanedbání léčby hrozí, že se rozšíří dále přes močovod až k ledvinám a může dojít k jejich chronickému poškození. Ovoce a zelenina mají rozhodně nezanedbatelnou moc při léčbě a zejména prevenci, ale v okamžiku, kdy obtíže neustupují, anebo se k nim přidá horečka, je čas okamžitě zavítat k lékaři.