Slepí kvůli cukru?
Příčiny zhoršení zraku mohou být způsobené samotným poškozením oka, přibývajícím věkem, ale i celkovým onemocněním jako je například neléčená cukrovka, hypertenze nebo dokonce roztroušená skleroza. S věkem roste riziko vzniku šedého a zeleného zákalu, makulární degenerace (makula – žlutá skvrna na sítnici) a presbyopie (stařecká vetchozrakost).
Častým očním onemocněním je šilhání. Jeho příčinou může být nedostatečnost některých okohybných svalů, což bývá časté zejména v dětském věku. Rozhodně šilhání u dětí nepodceňujte, neboť pokud je u nich jedno z očí funkčně horší, mají děti tendenci jej nepoužívat, což následně vede k tomu, že mozek s okem přestane počítat a dochází ke vzniku tupozrakosti, která bývá nevratná.
Hýčkejte si oči
Stav zraku ovlivňuje celá řada faktorů. Mezi ně patří především pracovní náplň, prostředí, ve kterém žijeme, čas strávený u počítače nebo televize a také délka a kvalita našeho spánku. Pokud chcete, aby vám oči co nejdéle a co nejlépe sloužily, chraňte je před UV zářením a to nejen v létě, ale také v zimě. Dopřejte jim dostatek denního světla, noste dioptrické brýle se správnou korekcí, při nošení kontaktních čoček dodržujte správnou hygienu a délku nošení čoček a docházejte pravidelně na preventivní oční prohlídky.
Volba způsobu korekce oční vady záleží na vašich požadavcích a také životním stylu. Brýle se snadno nosí, péče o ně je snadná, ale zhoršují rozsah zorného pole a jsou poměrně náchylné k poškození. Zatímco kontaktní čočky výborně korigují oční vadu, umožňují normální zorné pole i prostorové vidění. Ne každý ovšem kontaktní čočky v očích snese a péče o ně i aplikace je poměrně náročná. Některé druhy očních vad a onemocnění včetně refrakčních vad, šedého zákalu ze také velmi úspěšně operovat.
Oči patří mezi orgány nejvíce náročné na živiny
Velká část vitaminů, minerálů a dalších živin, které přijmeme z potravy, využije naše tělo pro výživu očí a tkání, které souvisejí s procesem vidění. Důležité jsou také antioxidanty, které chrání oči před degenerativními procesy způsobeným volnými radikály.
Dbejte především na dostatek zeleniny, zvláště pak druhů bohatých na antioxidanty a rostlinné pigmenty jako je česnek, cibule, žlutá a oranžová zelenina, listová zelenina, rajčata nebo červená řepa. Nesmíme zapomenou ani na mrkev, nejznámější z "očních" potravin. Tato zelenina obsahuje velké množství karotenů, z nichž v těle vzniká vitamin A, který chrání zrak před šeroslepostí. Z ovoce očím prospívají zejména borůvky, které jsou bohaté na antokyany chránící čočku a sítnici před degenerativními procesy a které podporují obnovu jejich buněk a prospívají cévám zásobujícím oči.
Z ostatních potravin očím svědčí například mořské ryby a řasy, celozrnné obiloviny, fazole a vejce. Především jeho žloutek pomáhá zraku, obsahuje totiž velké množství luteinu, který spolu s lecitinem, cysteinem a dalších aminokyselinách ve vejcích obsažených chrání zrak před vznikem šedého zákalu.