Tuky mají v lidské výživě významnou pozitivní, ale někdy i negativní úlohu. Záleží na množství přijatého tuku a jeho složení. Složení mastných kyselin (MK) přijatého tuku hraje významnou roli v prevenci řady onemocnění, především onemocnění srdce a cév.
Význam tuků v potravinách
Podle současných znalostí má složení mastných kyselin významnější roli než množství přijatého cholesterolu, a proto je složeni mastných kyselin přijímaných tuků nutné věnovat pozornost.
To je důvodem, proč je vhodné v relativně krátkých časových intervalech provádět monitoring složení mastných kyselin tukových výrobků na našem trhu a doporučovat spotřebiteli, které tukové výrobky by si měl vybrat. Jednoznačně nejrizikovější skupinou MK jsou trans-nenasycené mastné kyseliny (TMK), které se uplatňují zejména při vzniku nemocí srdce a cév a diabetu II. typu.
V současné době již výrobci přestávají používat částečně ztužené tuky, které byly jejich hlavním zdrojem, a proto obsah TMK v potravinách významně klesl. Druhou skupinou s negativním dopadem na lidské zdraví (onemocnění srdce a cév) jsou nasycené mastné kyseliny a jejich příjem bychom měli také omezovat. Hlavními zdroji nasycených MK jsou, s výjimkou rybích tuků, tuky živočišné.
I když živočišné tuky nemají z hlediska výživového příliš příznivé složení není důvod, aby je zdravý člověk ze své stravy vylučoval. Živočišných tuků zkonzumujeme velké množství prostřednictvím masa a mléka a masných a mléčných výrobků, a proto bychom jako pomazánku na pečivo měli raději používat tuky rostlinné, které jsou dobrým zdrojem esenciálních (nezbytných) nenasycených mastných kyselin.
Nejnovější výživová doporučení ve většině zemí kladou na snížení příjmu nasycených mastných kyselin velký důraz.
Prospěšné nenasycené MK
Mastné kyseliny nenasycené, zejména polyenové řady n-3 (omega-3), jsou pro naše zdraví prospěšné.
Zdroji nenasycených MK jsou rostlinné oleje s výjimkou olejů z tropických palem (kokosový, palmový, palmojádrový aj). Poměr konzumovaných rostlinných a živočišných tuků by měl být 2:1.
Nesmíme zapomenout, že i tuků s příznivým složením bychom neměli konzumovat velká množství - pro průměrného dospělého člověka je to přibližně 70 gramů za den.
Hlavní rozdíl mezi stravou našich předků je v tom, že konzumujeme příliš mnoho potravin, zejména živočišného původu a cukru. Při nižším příjmu energie a živin měli naši předkové daleko větší energetický výdej - fyzicky pracovali. To jsou hlavní příčiny stoupajícího výskytu obesity a nemocí závislých na výživě, především nemocí srdce a cév, cukrovky i některých nádorových onemocnění.
Co sledovat na etiketě potravinářského výrobku
Při výběru potravin bychom měli sledovat tabulku nutričních (výživových) hodnot, a to jak obsah tuku, tak obsah nasycených mastných kyselin, a vybírat výrobky s jejich nízkým obsahem. Nízký obsah nasycených a trans mastných kyselin ve výrobku zaručuje logo VCJ.
Tuky mají v lidské výživě významnou pozitivní, ale někdy i negativní úlohu. Záleží na množství přijatého tuku a jeho složení. Složení mastných kyselin (MK) přijatého tuku hraje významnou roli v prevenci řady onemocnění, především onemocnění srdce a cév.