Žádné potraviny však nejsou samospasitelné a vždy je potřeba pohlížet především na celkový jídelníček... Luštěniny by do něj však měly zcela jistě patřit.
Účinky konzumace luštěnin na naše zdraví
Luštěniny mají díky svému složení řadu příznivých účinků na lidské zdraví a jejich pravidelná konzumace má s vysokou pravděpodobností pozitivní účinky na kardiovaskulární systém, trávicí trakt, přispívá k ochraně před vznikem nádorových onemocnění a snižuje riziko vzniku diabetu II. typu a dalších onemocnění.
Jaké složky luštěnin mohou pozitivně ovlivnit naše zdraví?
V luštěninách je vysoký obsah vlákniny, která podporuje správné fungování tlustého střeva a má vliv i na metabolické procesy v organismu. Vláknina jako taková prokazatelně působí v prevenci mnoha civilizačních onemocnění. Tuto složku luštěnin lze tedy jednoznačně považovat za přínosnou pro naše zdraví.
Luštěniny jsou rovněž významné svým vysokým obsahem antioxidantů. Jedná se zejména o polyfenoly, které mají kromě antioxidační aktivity pravděpodobně i další příznivé účinky na lidský organismus. Mohou působit protizánětlivě i jako prevence před vznikem rakoviny a aterosklerózy. Mezi důležité polyfenoly obsažené v luštěninách s mnoha pozitivními účinky patří isoflavony. Ty vykazují jak antioxidační aktivitu, tak pravděpodobně pomáhají snižovat hladinu škodlivého LDL-cholesterolu. Některé isoflavony, zastoupené významně především v sójových bobech se řadí mezi tzv. fytoestrogeny.
A mohou mít luštěniny i negativní účinky?
Luštěniny obsahují i řadu dalších látek, které mohou dle výsledků některých studií v lidském organismu působit pozitivně, ať už na kardiovaskulární systém, trávící trakt nebo v prevenci vzniku nádorových a jiných onemocnění, ale které mohou mít zároveň i negativní účinky na naše zdraví. Jedná se mimo jiné o fytáty, saponiny, alfa‑galaktosidy či lektiny, což jsou látky, o kterých se častěji mluví jako o nežádoucích, tzv. antinutričních látkách.
Můžeme tedy říci, že u zdravých jedinců je velmi vhodné zařazovat luštěniny pravidelně do jídelníčku, a to pro jejich nesporné pozitivní účinky na zdraví. Měli bychom však vzít v úvahu i negativa této potraviny v podobě přítomných antinutričních a přírodních toxických látek. Ty by při opravdu časté konzumaci luštěnin ve velkém množství mohly mít i negativní dopady.
A znovu se ocitáme u našeho starého známého doporučení, že strava by rozhodně neměla být jednostranná, ale naopak pestrá a vyvážená, abychom si zajistili dostatečný přísun všech podstatných živin a zabránili nadměrnému příjmu látek negativně působících.
Takže i luštěniny konzumujte sice s chutí, ale i s mírou! :-)
Celý rok probíhá vzdělávací akce společnosti Stob - Prožij rok zdravě, který má za cíl šířit fakta, vyvracet časté mýty a ukázat, jak může být zdravé stravování jednoduché, prospěšné, zábavné a hlavně dlouhodobě udržitelné. Připojit se do projektu můžete kdykoli během roku. Tento článek je součástí projektu, který interaktivní hrou pomáhá ke změně životního stylu. Navíc každý měsíc probíhá soutěž o zajímavé ceny a jste zařazení o celoroční slosování hlavních výher - atraktivní dovolené v zahraničí.