Dárky bez stresu: Nakupujte s předstihem
Nenechávejte dárky na poslední chvíli. Dají se přece nakupovat už během celého roku a potom je jen rozumně schovat. Doma anebo v práci, pokud už máte větší dětí, které vám před Vánoci proslídí celý byt.
Vánoce – svátky klidu, radosti a pohody. Přesně tak si je přejeme, ale realita bývá často jiná. Předvánoční stres postihuje téměř polovinu dospělých a místo radosti z pečení cukroví nebo zdobení stromečku se utápíme v nekonečném shonu. Ale co kdyby to letos bylo jinak? Vědomé plánování, drobné změny a pár jednoduchých tipů vám mohou pomoci prožít Vánoce tak, jak si je představujete – klidné, radostné a bez stresu.
Nenechávejte dárky na poslední chvíli. Dají se přece nakupovat už během celého roku a potom je jen rozumně schovat. Doma anebo v práci, pokud už máte větší dětí, které vám před Vánoci proslídí celý byt.
Úklid a zdobení bytu si rozložte na celý advent. Nemusíte si brát na poslední týden dovolenou, ale každý adventní víkend ukliďte a ozdobte aspoň kousek. První víkend nezapomeňte adventní věnec a další vánoční světýlka. Další víkend se věnujte vánočním dekoracím ve zbytku bytu nebo domu, třetí víkend zabalte dárky a poslední víkend vše jen dolaďte a společně s rodinou ozdobte stromeček.
Při mindful eating se snažíme vědomě jíst. Protože spolu s jídlem musíme „strávit“ i informace z okolí, je dobré nečíst zprávy, nedívat se na televizi a nerozčilovat se. Jídlo opravdu jíst „vědomě“, tedy plně se na něj soustředit. Jíme očima, ale to by nestačilo. Vnímat vůni a chuť jídla většinou také zvládáme, ale pojďme ještě dál – vnímat i texturu jídla při jeho kontaktu s jazykem a celkově vnitřkem úst. Jezme pomalu, hodně kousejme a uvědomujme si , co vše v jídle je.
A s vědomým vařením (mindful cooking, nebo v případě Vánoc spíš baking) je to podobné. Předně se zaměřte na pohodu z okolí, potom na vnímání a pečení vánočních sladkostí si zkuste opravdu užít.
Pečení vánočního cukroví může být relaxace. Především to vědomé. Možná jste si všimli, že mezi relaxačními technikami některá studia nabízejí i keramiku. A práce s těstem je práci s hrnčířskou hlínou velmi podobná. Nemusíte jen suroviny naházet do mísy nebo do mixéru. Můžete s nimi dál pracovat, nejlépe rukama.
Nejprve těsto zpracujte ze surovin a pak začněte s těstem relaxovat. Nedávejte ho hned odpočinout do chladu, ale pracujte s těstem rukama tak dlouho, jak vám to bude příjemné (pochopitelně s přihlédnutím k typu těsta – některé nemá dlouhé hnětení rádo). A opět vnímejte. Sice jsme při vaření zvyklí vnímat chuť a vůni, ale příprava těsta je skvělá i na vnímání dalšími smysly, v tomto případě hmatem.
Skvělou možností na relaxaci při pečení nabízí také těsto kynuté. Z vánočních receptů k němu přímo vybízí buď kynutá vánočka, nebo drážďanská štóla. Hlavně pamatuje: nenechte se rušit a nespěchejte. Na těsto ani na sebe.
Ingredience na těsto:
300 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 15-20 g čerstvého droždí, 125 g mléka, 110 g másla, citrónová kůra, sůl, strouhaný muškátový oříšek
Náplň do štóly:
sušené ovoce, rum, mandlové lupínky, 100 g marcipánu
Na dokončení:
50 g rozpuštěného másla, 50 g moučkového cukru smíchaného s vanilkovými zrníčky
Postup pečení:
PS: Pokud se přece jen potřebujete rozčílit, určitě to v sobě nedržte. Ale prostě - nespěchejte.