O zdraví 6. 12. 2024 | Mgr. Jitka Tomešová, DiS.Mgr. Jitka Tomešová, DiS.

Vánoce bez stresu: Mindful baking s receptem na Drážďanskou štólu

Vánoce – svátky klidu, radosti a pohody. Přesně tak si je přejeme, ale realita bývá často jiná. Předvánoční stres postihuje téměř polovinu dospělých a místo radosti z pečení cukroví nebo zdobení stromečku se utápíme v nekonečném shonu. Ale co kdyby to letos bylo jinak? Vědomé plánování, drobné změny a pár jednoduchých tipů vám mohou pomoci prožít Vánoce tak, jak si je představujete – klidné, radostné a bez stresu.

Stock photos: gpointstudio/Shutterstock.com

Dárky bez stresu: Nakupujte s předstihem

Nenechávejte dárky na poslední chvíli. Dají se přece nakupovat už během celého roku a potom je jen rozumně schovat. Doma anebo v práci, pokud už máte větší dětí, které vám před Vánoci proslídí celý byt.

Adventní úklid na pohodu

Úklid a zdobení bytu si rozložte na celý advent. Nemusíte si brát na poslední týden dovolenou, ale každý adventní víkend ukliďte a ozdobte aspoň kousek. První víkend nezapomeňte adventní věnec a další vánoční světýlka. Další víkend se věnujte vánočním dekoracím ve zbytku bytu nebo domu, třetí víkend zabalte dárky a poslední víkend vše jen dolaďte a společně s rodinou ozdobte stromeček.

Mindful baking: Objevte kouzlo vědomého pečení

mindful eatingPři mindful eating se snažíme vědomě jíst. Protože spolu s jídlem musíme „strávit“ i informace z okolí, je dobré nečíst zprávy, nedívat se na televizi a nerozčilovat se. Jídlo opravdu jíst „vědomě“, tedy plně se na něj soustředit. Jíme očima, ale to by nestačilo. Vnímat vůni a chuť jídla většinou také zvládáme, ale pojďme ještě dál – vnímat i texturu jídla při jeho kontaktu s jazykem a celkově vnitřkem úst. Jezme pomalu, hodně kousejme a uvědomujme si , co vše v jídle je.

A s vědomým vařením (mindful cooking, nebo v případě Vánoc spíš baking) je to podobné. Předně se zaměřte na pohodu z okolí, potom na vnímání a pečení vánočních sladkostí si zkuste opravdu užít.

Tipy, jak na mindful baking

  • Nenechávejte pečení na poslední chvíli. Beztak se upečené cukroví potřebuje většinou rozležet. Stejně jako úklid si rozložte pečení na jednotlivé adventní víkendy.
  • Mobil nebo tablet si nechte po ruce jen v případě, že v něm máte otevřený recept.
  • Pokud potřebujete nějakou zvukovou kulisu, určitě by to neměly být zprávy, nebo jakýkoli seriál s těžkou tématikou. Informace do těla přicházejí všemi smysly, nenechte si mindfulness kazit. Při vánočním pečení to pochopitelně nemusejí být nutně vánoční koledy, ale pusťte si hudbu, která je vám příjemná a která vás uklidňuje.
  • Jestli vás doma rozčilují rozjívené děti, pošlete je ven, dejte jim nějaký úkol, nebo je do vaření či pečení zapojte.
  • Při přípravě těsta pro pečení vánočního cukroví (ale i při každém dalším vědomém vaření či pečení) nejprve zpomalte. Nachystejte si dostatek místa i všechny suroviny, abyste potom nemuseli běhat po bytě a s rukama od mouky lovit ze spíže ještě další a další. Nachystáním si surovin a pomůcek předem navíc ušetříte čas i přesto, že budete pracovat pomalu.

Vánoční pečení jako relax

Pečení vánočního cukroví může být relaxace. Především to vědomé. Možná jste si všimli, že mezi relaxačními technikami některá studia nabízejí i keramiku. A práce s těstem je práci s hrnčířskou hlínou velmi podobná. Nemusíte jen suroviny naházet do mísy nebo do mixéru. Můžete s nimi dál pracovat, nejlépe rukama.

Nejprve těsto zpracujte ze surovin a pak začněte s těstem relaxovat. Nedávejte ho hned odpočinout do chladu, ale pracujte s těstem rukama tak dlouho, jak vám to bude příjemné (pochopitelně s přihlédnutím k typu těsta – některé nemá dlouhé hnětení rádo). A opět vnímejte. Sice jsme při vaření zvyklí vnímat chuť a vůni, ale příprava těsta je skvělá i na vnímání dalšími smysly, v tomto případě hmatem.

Skvělou možností na relaxaci při pečení nabízí také těsto kynuté. Z vánočních receptů k němu přímo vybízí buď kynutá vánočka, nebo drážďanská štóla. Hlavně pamatuje: nenechte se rušit a nespěchejte. Na těsto ani na sebe.

Recept na závěr: Drážďanská štóla

drážďanská štólaIngredience na těsto: 

300 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 15-20 g čerstvého droždí, 125 g mléka, 110 g másla, citrónová kůra, sůl, strouhaný muškátový oříšek

Náplň do štóly: 

sušené ovoce, rum, mandlové lupínky, 100 g marcipánu

Na dokončení: 

50 g rozpuštěného másla, 50 g moučkového cukru smíchaného s vanilkovými zrníčky

Postup pečení:

  1. Sušené ovoce namočte do rumu, marcipán vybalte a nechte povolit.
  2. Droždí utřete s polovinou cukru, přidejte trochu vlažného mléka a mouky a nechte vyběhnout kvásek.
  3. Prosátou mouku smíchejte s cukrem, solí, kořením, zbytkem vlažného mléka, změklým máslem nakrájeným na plátky a kváskem a důkladně zpracujte v hladké těsto.
  4. Z těsta uválejte placku, posypte ji sušeným ovocem a mandlemi a rukama hněťte dál a zapracujte náplň do těsta. Nechte 2-3 hodiny kynout.
  5. Poté z těsta vyžeňte bublinky buď tak, že bouchnete párkrát mísou o linku, nebo prohnětete těsto rukou či vařečkou. Těsto poté nechte ještě asi hodinu až hodinu a půl kynout.
  6. Mezitím si připravte z marcipánu souměrný váleček dlouhý tak, jak dlouhá bude výsledná štóla.
  7. Z těsta znovu vyžeňte bublinky, uválejte obdélník, do středu dejte váleček marcipánu a okraje těsta přes něj z obou stran přehněte. Štólu přeneste na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě dalších 30-60 minut kynout. Ke konci kynutí si zapněte troubu na 180 °C.
  8. Nakynutou štólu pečte asi 50 minut.
  9. Ještě teplou štólu potřete rozehřátým máslem a posypte či obalte v moučkovém cukru.

Tak klidné a pohodové!

PS: Pokud se přece jen potřebujete rozčílit, určitě to v sobě nedržte. Ale prostě - nespěchejte.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: autorský článek


Mohlo by vás také zajímat: