Projevy syndromu mohou být velmi pestré, v podstatě se však rozlišují podle převládajících příznaků 3 základní formy.
Průjmy bývají často bolestivé, mnohdy se objevují krátce po jídle a má po vyprázdnění dochází k úlevě a utišení bolesti.
Projevem je obtížné a nepravidelné vyprazdňování. Častá bývá bolest břicha, pocit nadmutí, plynatost a nutkání na stolici bez úlevy. Pravidlem je příměs hlenu ve stolici, která bývá tuhá a bobkovitá.
Je charakterizována především břišním diskomfortem, nadýmáním a plynatostí. Stolice sice bývá denně, ale střídá se období průjmů a období zácpy.
Léčba je zdlouhavá - jaké jsou možnosti?
Léčba bývá zdlouhavá a obtížná, základem je vždy úprava životního stylu zahrnující pravidelné cvičení, změnu stravovacích zvyklostí, péči o psychickou pohodu a relaxaci. Značná pozornost se zaměřuje na úpravu mikrobioty za využití probiotik a prebiotik. Nezastupitelné místo v léčbě má psychoterapie.
- Z pohledu výživy je kladen důraz na pravidelnost, snížený příjem tuků, dostatečný příjem vlákniny a omezení nebo dočasné vyřazení potravin s nadýmavým účinkem nebo obecně potravin, které individuálně zhoršují potíže.
- Doporučováno je omezení potravin obsahujících fermentovatelné oligo-, di-a monosacharidy a polyoly (FODMAPs). Patří sem potraviny bohaté na fruktózu, laktózu, oligosacharidy a polyoly.
- Důraz je kladen na šetrnou tepelnou úpravu s vyloučením smažení a grilování, pravidelný a dostačující pitný režim s omezením alkoholu, sycených nápojů a nápojů obsahujících kofein.
Co je Crohnova choroba
Crohnova choroba patří do skupiny idiopatických střevních zánětů vznikajících na autoimunitním podkladě. Podstatou onemocnění je chybné nasměrování imunity namířené proti fyziologické mikrobiotě. To vede ke zvýšenému uvolňování látek poškozujících tkáně, takže se ve výsledku rozvíjí chronický zánět.
- Příčina vzniku Crohnovy choroby není přesně známá, vedle jiného se předpokládá i vliv nadměrného příjmu jednoduchých cukrů, výrobků z bílé mouky a celkově nízký příjem potravin bohatých na vlákninu.
- Dalším „podezřelým“ nutričním faktorem je vyšší spotřeba ztužených tuků, které bývají i zdrojem trans nenasycených mastných kyselin. Trans mastné kyseliny kromě jiného totiž zvyšují i riziko autoimunitních onemocnění.
Pro Crohnovu chorobu je typické střídání období klidu a období relapsu, tedy situace, kdy o sobě nemoc dává nepříjemně vědět. Ve fázi klidu není vyloženě nutné vyloučit ze stravy některou ze skupin potravin, zejména pokud nevyvolávají potíže.
- Přesto u pacientů s chronickými střevními záněty bývá častá nesnášenlivost některých potravin, především pšenice, mléka a mléčných výrobků, droždí, kukuřice, rajčat, banánů a vajec.
Výživa může výrazně pomoci
Výživa obecně má však v léčbě velký vliv už z toho důvodu, že pacienti s Crohnovou chorobou trpívají řadou nutričních deficitů, což negativně ovlivňuje jak průběh nemoci, tak psychický stav nemocného.
Mezi obecná nutriční opatření při Crohnově chorobě patří:
- zajištění dostatečného příjmu plnohodnotných bílkovin
- suplementace vitaminem D, zejména v zimních měsících
- dostatečný příjem kyseliny γ-linolenové (obsažená v pupalkovém oleji), nižší nabídka kyseliny linolové ze skupiny n-6 mastných kyselin
- dostatečný příjem kyseliny eikosapentaenové ze skupiny n-3 mastných kyselin (zdrojem jsou především ryby)
- určitý terapeutický efekt ukazuje strava chudá na cukry a bohatá na vlákninu