- Lilek má nízkou energetickou hodnotu, obsahuje hodně vlákniny, vitamíny skupiny B, vitamín A, z minerálních látek pak draslík, železo a fosfor.
- Pomáhá zlepšovat peristaltiku střev, snižovat hladinu cholesterolu v krvi a má antioxidační účinky.
- Nejvíce prospěšných látek obsahuje stravitelná slupka, proto lilek nikdy neloupejte!
Ingredience: 2 porce
1 velký lilek | 600 g |
ricotta z polotučného mléka | 200 g |
2 lžíce olivového oleje | 24 g |
strouhaný parmezán | 30 g |
chilli vločky | 1 g |
sekaná čerstvá bazalka | 10 g |
1 lžíce sekaných sušených rajčat | 15 g |
sůl | 2 g |
pepř | 1 g |
Postup
- Lilek omyjeme a nakrájime na plátky. Ty rozložíme na papírové utěrky a osolíme. Necháme vypotit asi 15 minut.
- Mezitím si smícháme ricottu, strouhaný parmazán, nasekaná sušená rajčata, chilli vločky a sekanou bazalku. Směs dosolíme a opepříme.
- Lilek důkladně osušíme papírovými utěrkami. Lehce ho pokapeme olivovým olejem a každý plátek z obou stran opečeme na grilu nebo grilovací pánvi.
- Opečené plátky lilku necháme zchladnout, a pak je plníme sýrovou směsí, srolujeme a zajistíme párátkem.