Také se vám občas stane, že při vaření oběda připravíte doslova kopec rýže, kterou naráz zkrátka nespotřebujete a následně řešíte, co se zbylou rýží? Pak je recept na smaženou rýži ideální příležitostí, jak takové přebytky zpracovat.
Smažená rýže se zeleninou a žampiony
Pokud hledáte rychlou a chutnou večeři či oběd, máme pro vás skvělý tip. Smažená rýže je pokrm z jednoho hrnce, respektive pánve (hodit se bude velký wok s nepřilnavým povrchem). Mimo to jde o ideální způsob, jak zužitkovat zbylou rýži od oběda z předešlého dne.
Na tento recept lze použít jak rýži bílou (ideálně jasmínovou nebo basmati), tak rýži hnědou (natural). Tu jsme použili i my, protože:
- má oproti té bílé vyšší podíl vlákniny,
- obsahuje i více vitamínů skupiny B a E a minerálních látek, zejména draslíku, hořčíku, železa či vápníku,
- je velmi lehce stravitelná,
- je vhodnou potravinou pro osoby s intolerancí lepku.
Ingredience: 2 porce
hnědá rýže (uvařená den předem) | 250 g |
řepkový olej | 50 ml |
vejce | 2 ks |
červená cibule | 60 g |
česnek 1 stroužek | 3 g |
mrkev | 150 g |
jarní cibulka | 20 g |
žampiony | 50 g |
hráškové lusky | 150 g |
sojová omáčka 1 lžíce | 20 g |
rybí omáčka 1 lžíce | 20 g |
čerstvý koriandr na dokončení |
Postup
- Den předem si dle návodu uvaříme rýži, necháme vychladnout a dáme do lednice. Nebo použijeme zbylou rýži od oběda.
- Na pánvi si rozehřejeme olej a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli doměkka, nikoli do zhnědnutí. Přidáme nadrobno nakrájený česnek a také krátce osmahneme.
- Vejce si rozkvedláme, vlijeme do pánve a usmažíme.
- Do pánve vsypeme vařenou rýži a restujeme několik minut, až rýže zesklovatí.
- K rýži přidáme na plátky nakrájené žampiony, na slabé nudličky nakrájenou mrkev a hráškové lusky. Opékáme přibližně 3 minuty.
- Do pánve nalijeme sójovou a rybí omáčku a necháme všechnu tekutinu odpařit.
- Pánev stáhneme z ohně, přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku a promícháme.
- Servírujeme posypané pokrájeným čerstvým koriandrem.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 500 | 121 | 1 001 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 15,9 | 3,8 | 31,7 | - |
sacharidy | g | 41,5 | 10 | 82,9 | - |
z toho cukry | g | 8,6 | 2,1 | 17,2 | - |
tuky | g | 30,4 | 7,3 | 60,8 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 4,0 | 1,0 | 7,9 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 5,9 | 1,4 | 11,7 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 2,86 | 0,69 | 5,72 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).