Vegetariánství 17. 4. 2024 | MUDr. Daniela LillingMUDr. Daniela Lilling

Sladký nákyp z quinoy s ovocem

Vyzkoušejte sladký nákyp, tentokrát s quinoou. Podobně jako rýže je quinoa v kuchyni velmi univerzální, protože se chuťově dobře přizpůsobí ostatním ingrediencím.

Sladký nákyp s ovocem
Foto: Daniela Lilling

Quinoa je skvělou alternativou k rýži nejen jako příloha, ale také ve sladkých receptech. Před vařením quinou spařte a poté ještě několikrát properte ve vodě - obsahuje totiž vyšší množství saponinů, které mohou pokrmu dodat hořkou nebo svíravou chuť. Díky této práci navíc se vám v pokrmu odmění jemnou oříškovou chutí

Quinoa má mnohem více rostlinných bílkovin, než již zmíněná rýže. Je zdravou alternativou k masovým a jiným živočišným zdrojům bílkovin, které obsahují nasycené tuky a mohou zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi. Quinoa obsahuje všech 8 esenciálních aminokyselin, a to včetně lysinu, což někdy bývá nedostatková aminokyselina v čistě rostlinném jídelníčku. Dále je quinoa zdrojem vlákniny, tuku s obsahem nenasycených mastných kyselin, vitamínů skupiny B a minerálních látek, jako je draslík, hořčík a zinek.

Ingredience: 3 porce

quinoa vařená  370 g
ovesné mléko 250 g
banán  120 g
jablka  180 g
vlašské ořechy 30 g
sušené goji 30 g
javorový sirup  40 g
ovesná mouka  20 g
lněná semínka 4 g
mletá skořice 2 g
jedlá soda 3 g

Postup 

  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  2. V míse důkladně rozmačkáme banán, poté přidáme ovesné mléko, lněné semínko, javorový sirup i skořici a vše důkladně promícháme.
  3. Jablko nakrájíme na drobné kostičky, ořechy nasekáme na menší kousky a spolu s goji a uvařenou quinoou přimícháme do směsi.
  4. Nakonec vmícháme ovesnou mouku společně s jedlou sodou. 
  5. Směs přendáme do zapékací misky vyložené pečicím papírem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 30 minut, dokud není povrch zlatavý.
výživové údaje 1 porce  na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

 3 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  423  122  1280 350-550 kcal/porci
bílkoviny g  10  2,9  30 -
sacharidy g  69  20  208 -
z toho cukry g  29  8,2  85,7 -
tuky g  11,2  3,2  33,7 -
z toho     - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,1  0,3  3,4 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  10,5  3  31,4 ≥ 1,4 g/100 g
sůl g  0,8  0,2  2,5 ≤ 0,825 g/100 g
přidaný cukr g  7,9  2,3  23,8 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehký oběd).



Mohlo by vás také zajímat: