Velikonoce 5. 4. 2023 | Bc. Martina Drtinová

Velikonoční špenátová roláda s tvarohem, uzeným lososem a cherry rajčaty

Na Zelený čtvrtek by na stole nemělo chybět něco zeleného. A tím „něčím“ může být třeba špenát. Špenát představuje vedle kopřiv jakýsi symbol jara na talíři a tradičně ho přidáváme do velikonoční nádivky a dalších jarních pokrmů. Špenát proto hraje prim i v našem receptu na roládu, kterou jsme naplnili tvarohovou náplní a vyšperkovali uzeným lososem!

Foto: Pavla Vomastková
  • Základem těsta je špenát. Podobně jako další druhy listové zeleniny je i špenát bohatý na kyselinu listovou (vitamín B9) a vitamín K. Obsahuje také vitamín C, betakaroten, další vitamíny skupiny B (B1 a B2) a dodává lidskému organismu řadu minerálních látek, jako je draslík, vápník, hořčík a železo. Obsahuje velký podíl vody a jen velmi málo sacharidů a tuků, rovněž i malé množství bílkovin a vlákniny (2,2 g na 100 g).
  • Mořské ryby, tedy i losos, jsou zdrojem hodnotných, lehce stravitelných bílkovin, zdraví prospěšných tuků, minerálních látek a vitaminů. Významné je množství jódu a omega 3 mastných kyselin, které působí příznivě na kardiovaskulární systém. Losos patří mezi tučné ryby, dobrou zprávou ale je, že se jedná o tuk s příznivým složením. V receptu je použit losos uzený, který může mít poměrně vysoký obsah soli, proto není vhodné to s jeho konzumací přehánět.
  • Díky tvarohové náplni dostanete do těla tolik potřebný vápník, zároveň je tvaroh bohatý na bílkoviny, a tak vás roláda i dostatečně zasytí.

Ingredience: 3 porce

Na těsto:  
baby špenát 400 g 
vejce 3 ks 
celozrnná hladká špaldová mouka 80 g 
prášek do pečiva 5 g 
česnek 1 stroužek 3 g 
sůl 2,5 g 
Na náplň:  
nízkotučný tvaroh 120 g 
čerstvý sýr typu žervé 120 g 
česnek 1 stroužek 3 g 
cherry rajčata 100 g 
uzený losos 100 g 
loupaná slunečnicová semínka 30 g 

Postup 

  1. Nejprve si předehřejeme troubu na 180 °C.
  2. Čerstvý špenát spaříme horkou vodou a necháme 2 minuty odstát. Poté ho scedíme a důkladně vymačkáme všechnu vodu.
  3. Špenát dáme do mixéru, přidáme utřený česnek, žloutky, ¼ lžičky soli, mouku promíchanou s kypřicím práškem a vše spolu důkladně promixujeme dohladka.
  4. Bílky si vyšleháme se ¼ lžičkou soli do tužšího, ale nepřešlehaného sněhu.
  5. Obě hmoty opatrně stěrkou spojíme a natřeme na plech o velikosti ca 30x40 cm vyložený pečicím papírem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C ca 10-15 minut, propečenost vyzkoušíme špejlí.
  6. Hotový plát překlopíme na nový pečicí papír a použitý papír opatrně sloupneme. Necháme vychladnout.
  7. Na náplň si v míse prošleháme ruční metličkou tvaroh s čerstvým sýrem a utřeným stroužkem česneku.
  8. Náplň rovnoměrně rozetřeme na vychladlý plát, část si necháme stranou na ozdobu. Na okraj jedné delší strany poklademe v jedné řadě kousky uzeného lososa a v druhé řadě na poloviny překrojená rajčátka, roládu od této strany zavineme. Povrch ozdobíme zbylou náplní a posypeme slunečnicovými semínky. Dáme na 2 hodiny do lednice odležet.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

3 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 357  97  1 070  350-550 kcal/porci
bílkoviny g 30,3  8,2   90,9  -
sacharidy g 24,9  6,8  74,8 -
   z toho cukry g 5,3  1,4  15,9  -
tuky g 14,7  4,0  44,0 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  5,9 1,6  17,8  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  5,6 1,5   16,8 ≥ 1,4 g/100 g
sůl g  1,69 0,46  5,06  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce).



Mohlo by vás také zajímat: