O testu
- Test jsme zaměřili na zmrzliny v kelímcích, určené pro malé rodiny, páry i jednotlivce.
- Nakoupili jsme zmrzliny běžně dostupné v obchodní síti – v internetových ochodech, v hypermarketech a supermarketech.
- Vybrali jsme pro analýzu 3 oblíbené příchutě – čokoláda, karamel, mango.
- Testovali jsme celkem 22 vzorků, z toho 7 čokoládových, 7 karamelových a 8 mangových zmrzlin.
- Výsledky analýzy zahrnují senzorické hodnocení provedené v akreditované laboratoři Eurofins, hodnocení nutričních hodnot a složení na základě údajů uvedených na obale.
- Pozornost jsme věnovali též ceně a legislativním náležitostem na obalech výrobku.
- Analýza proběhla v období duben – červen 2020.
Hodnocení
Zmrzliny by měly odpovídat standardům pro:
- vzhled a barvu: barva odpovídající názvu a složení výrobku, stejnorodá v celé hmotě
- konzistenci: jemná, hladká, krémovitá, bez hrudek, větších krystalů a velkých vzduchových bublin, může obsahovat viditelné částice přidaných ochucujících složek v nerozmělněné formě
- vůni a chuť: příjemně aromatická, výrazná, vyrovnaná, typická pro použité suroviny, sladká
1. Senzorika v laboratoři
Základem hodnocení byla senzorické zkouška, která proběhla v laboratořích Eurofins. Skupina 10 posuzovatelů hodnotila výše uvedené jakostní parametry, dále se hodnotila intenzita sladké chuti a pachutí. V závěru dostal každý výrobek celkovou známku na pětibodové stupnici s významem: „1- zcela splňuje moje očekávání“, „2- výrobek by mohl být i lepší“, „3- výrobek považuji za průměrný“, „4- výrobek je podprůměrný“, „5- výrobek je odpuzující“.
2. Další parametry hodnocení
V rámci doplňkového hodnocení jsme si všímali složení výrobků, zejména podílu klíčových složek, uvážlivého použití přídatných látek, dodržování požadavků legislativy. Svoji roli hrála i cena výrobku.
Jako obecný nešvar ve značení potravin, kategorii zmrzlin nevyjímaje, vnímáme nadužívání tvrzení, že výrobek „může obsahovat“ některý z alergenů. Výrobce by se měl těmto tvrzením, pokud je to možné, vyhýbat a více péče věnovat zásadám správné výrobní praxe a detailnějšímu zpracování analýzy kritických kontrolních bodů HACCP. Z jedné irské studie dokonce vyplynulo, že 94 % výrobků neodpovídalo deklarované skutečnosti. Nadužívání tohoto označení tam, kde to není třeba, vede k tomu, že alergici nemohou konzumovat nesprávně označené výrobky nebo, že značení „může obsahovat“ v konečném důsledku málokdo věří. Samozřejmě, pokud je alergen ve výrobku skutečně obsažen, značení je třeba, jelikož může způsobit zdravotní problémy.
- Výživové údaje - zejména energetická hodnota na 100 g a obsah klíčových živin. Známkování: známka 1 - do 500 kJ, známka 1,5 - 500-724 kJ, známka 2,5 - 1000-1249 kJ, známka 3 - 2500 kJ a více.
- Složení výrobků - zejména výběr surovin a obsah klíčové suroviny (např. mango), obsah alergenů, které nejsou součástí receptury, použité přídatné látky, suroviny s přidanou hodnotou (bio, fair trade, ekologická certifikace); individuální korekce o půl stupně dle obsahu jednotlivých složek.
- Značení a legislativa - zejména splnění standardů pro jednotlivé podskupiny zmrzlin a dodržování ostatních požadavků legislativy, snížení o jeden stupeň za nedostatek.
- Cena v přepočtu na 100 g - známka 1 - 20-34,99 Kč, známka 2 - 35-49,99 Kč, známka 3 - 50,- Kč a více.
Známka testu - pořadí
Výrobky dostaly celkem 5 dílčích známek. Celková známka se získala použitím následujících váhových faktorů: 60 % za senzorické hodnocení, 15 % za složení, 15 % za výživové údaje, 5 % za značení/legislativu a 5 % za cenu.
Celkové pořadí v rámci testu nejvíce ovlivňuje chuť. Další parametry vedly jen k drobným korekcím v celkovém pořadí. Polepšit si mohly mražené krémy, které lépe chutnají i při nižším obsahu energie, vyrobené z kvalitnějších surovin (bio, fair trade), s vyšším podílem klíčové složky, s rozumným používáním přídatných látek, bez vad ve značení a s nižší cenou.
- 60 % senzorické hodnocení
- 15 % výživové hodnoty
- 15 % složení
- 5 % cena
- 5 % legislativní náležitosti, značení
Výsledky testu podle skupin
Hodnocení jednotlivých skupin
Čokoládové pinty - patří k nejoblíbenějším
Čokoláda patří mezi oblíbené potraviny
Klíčovou surovinou ve výrobě čokolády jsou součásti kakaa, mezi něž počítáme, jak praví legislativa, kakaovou drť, kakaovou hmotu, kakaový prášek, kakaové máslo, kakaové výlisky, kakaový tuk.
Podle druhu čokolády platí různé tržní standardy, které požadují určitý minimální obsah surovin původem z kakaových bobů, jako např. obsah kakaového másla, tukuprosté kakaové sušiny, celkové kakaové sušiny.
U mražených krémů platí jednodušší pravidla. Aby mohl být mražený krém nazýván čokoládovým, musí obsahovat alespoň 3 % kakaa, což výrobky obvykle splňují. S čísly vyjadřujícími obsah čokolády nebo kakaa ve zmrzlinách se dá různě kouzlit. Kakao je použito v celém objemu zmrzliny, čokoláda bývá často použita jako ochucující složka.
Spotřebitel se u čokoládových zmrzlin jen obtížně dopátrá, kolik součástí kakaa je ve zmrzlině obsaženo, zvláště když je kakao použito v základu zmrzliny a zmrzlina navíc obsahuje ještě kousky čokolády. Procento čokolády uvedené v názvu výrobku nebo ve výčtu surovin má vyšší numerickou hodnotu než obsah kakaa v celém objemu zmrzliny. Některé výrobky uvádějí ve výčtu surovin jednotlivé součásti kakaa, ale pouze některé s udáním jejich procentuálního obsahu, jiné čokoládu s vyššími procenty. Z tohoto pohledu je jen velmi obtížné porovnat výrobky.
Mezi testovanými zmrlinami bylo 5 výrobků ze skupiny smetanových mražených krémů, jeden mléčný mražený krém a jeden (Ollies) nebyl v názvu výrobku přiřazen k žádné skupině, složení odpovídalo mléčným krémům. Energetická hodnota všech výrobků se pohybovala v rozmezí 822-1350 kJ/100 g. Mléčné mražené krémy mají nižší obsah energie a soubor hodnotitelů je po senzorické stránce hodnotil hůře. Obsah cukrů se pohyboval v rozmezí 18-28 g/100 g. I zde byl vyšší obsah cukru více preferován hodnotiteli.
Vítězem testu v rámci kategorie čokoládových výrobků byl Magnum Double Chocolate Deluxe.
Karamelové pinty - obsah soli do 0,6 g/100 g výrobku
Příprava karamelu patří mezi klasické cukrářské technologie
Karamelizace cukru vytváří specifický chuťový vjem, který je mezi spotřebiteli oblíbený a je používán v řadě potravin.
Karamelové mražené krémy tvoří jednu z podskupin vyhlášky č. 379/2016. V rámci testu bylo hodnoceno celkem 7 mražených krémů s karamelem. Šest výrobků patřilo do skupiny mražených smetanových krémů, jeden byl mléčný krém. Některé zmrzliny byly kombinovány s vanilkovou nebo čokoládovou složkou, případně s kousky piškotů či sušenek.
Zajímavostí této kategorie je přídavek soli pro zvýraznění chuti
U všech čokoládových zmrzlin se pohyboval obsah soli v tabulce výživových údajů do 0,15 g/100 g výrobku, což je dáno přirozeným obsahem sodíku v surovinách použitých k výrobě. Obsah soli u karamelových zmrzlin se pohyboval v rozmezí 0,18-0,6 g/100 g výrobku. Rozsah energetických hodnot výrobku byl poměrně široký od 535-1348 kJ/100 g výrobku. Relativně nižší obsah cukru (14,9 g/100 g) měla smetanová karamelová zmrzlina Marks & Spencer.
V senzorickém hodnocení však lépe obstály zmrzliny s vyšším obsahem cukrů. Lepší známku v celkovém senzorickém hodnocení v rámci testu karamelových zmrzlin rovněž získaly výrobky s vyšším podílem mléčného tuku (smetanové). Karamelové zmrzliny byly však hodnoceny v průměru horší známkou než čokoládové.
Vítězem testu v rámci této skupiny se stal Häagen-Dazs Salted Caramel.
Mangové pinty - obliba stále rychle stoupá
Mango je lahodné a šťavnaté tropické ovoce s výraznou a osobitou chutí i vůní
Má vysoký obsah beta-karotenu a obsahuje více vitaminu C než citron. Patří mezi celosvětově nejrozšířenější ovoce a jeho obliba stoupá i u nás.
Není proto divu, že se na trhu vytvořila podskupina ovocných mražených krému s mangem. Podle vyhlášky č. 379/2016 by měl podíl ovocné složky ve výrobku tvořit minimálně 15 % (u skupiny ovocných zmrzlin), případně 25 % (u sorbetů). Podíl ovocné složky lze snížit maximálně na 10 % hmotnostních u mraženého krému ovocného a maximálně na 15 % hmotnostních u mraženého krému sorbet u exotického ovoce s výrazným aromatem a chutí a hustou konzistencí, jako ananas, banán, kiwi, mango, avokádo, lochie nebo maracuja.
V rámci testu bylo hodnoceno celkem 8 vzorků, z toho 7 mangových mražených krémů a jeden, kde mango bylo v kombinaci s dalším ovocem. Obsah ovocné složky měl ve sledovaných produktech relativně široké rozpětí 22,5-50 % hmotnostních. Všechny výrobky patřily do skupiny sorbetů, u dvou však obsah ovocné složky nebyl uveden.
Obsah cukrů se pohyboval v relativně úzkém intervalu 22-28 g/100 g. Dva výrobky, zcela v rozporu s požadavky legislativy, neuváděly žádné výživové hodnoty. Jeden výrobek se výrazně odlišoval složením, neobsahoval žádné přidané cukry, obsah cukrů byl jen 6,7 g/100 g, sladkou chuť dotvářela sladidla. V senzorickém hodnocení však skončil na předposledním místě.
Vítězem testu v rámci této skupiny se stal Mrož sorbet mango.
Hodnocení jednotlivých potravin
Čokoládové zmrzliny - pinty
Magnum Double Chocolate Deluxe
1350 kJ/323 kcal na 100 g výrobku
20 g
13 g
27 g
1. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 2,0
Senzorické hodnocení: známka 2,0
Magnum Double Chocolate Deluxe |
AVG |
STD |
Celkový vzhled a barva |
69 |
14,5 |
Chuť |
71,6 |
13,0 |
Vůně |
57,7 |
23,4 |
Konzistence |
71 |
18,2 |
Intenzita sladké chuti |
75,2 |
14,3 |
Intenzita pachuti |
17,6 |
19,5 |
Celkové hodnocení |
2 |
0,8 |
Další dílčí známky: složení 1, výživa 3, značení 1, cena 3
Tvrzení: suroviny kakaa certifikovány podle standardu Rainforest Aliance, 2 alergeny deklarované mimo složky
Alergeny deklarované mimo složení: lepek, ořechy
ekologická značka, nejlépe hodnocená zmrzlina po senzorické stránce
vyšší cena
Grom Cioccolato
1009 kJ/240 kcal na 100 g výrobku
13 g
7,1 g
24 g
2. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 2,1
Senzorické hodnocení: známka 2,1
Grom Cioccolato |
AVG |
STD |
Celkový vzhled a barva |
72,3 |
20,9 |
Chuť |
71,4 |
17,9 |
Vůně |
66,3 |
23,1 |
Konzistence |
66,1 |
22,2 |
Intenzita sladké chuti |
57,3 |
16,4 |
Intenzita pachuti |
39,8 |
36,6 |
Celkové hodnocení |
2,1 |
1,1 |
Další dílčí známky: složení 2, výživa 2,5, značení 1, cena 3
Tvrzení: bez lepku, 2 alergeny deklarované mimo složky
Alergeny deklarované mimo složení: může obsahovat sóju a ořechy
vyšší cena
Pegas Belgian Chocolate
857 kJ/202 kcal na 100 g výrobku
12 g
6,5 g
18 g
5. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 2,8
Senzorické hodnocení: známka 2,8
Pegas Belgian Chocolate |
AVG |
STD |
Celkový vzhled a barva |
62 |
26,0 |
Chuť |
52,6 |
30,4 |
Vůně |
54,4 |
23,3 |
Konzistence |
54,3 |
31,0 |
Intenzita sladké chuti |
73,2 |
16,1 |
Intenzita pachuti |
33,5 |
28,8 |
Celkové hodnocení |
2,8 |
1,3 |
Další dílčí známky: složení 1,5, výživa 2, značení 1, cena 1
Tvrzení: bez lepku
Alergeny deklarované mimo složení: stopy skořápkových plodů
nízká cena, nejnižší obsah cukrů v rámci testu
Häagen-Dazs Belgian Chocolate
1316 kJ/314 kcal na 100 g výrobku
20,7 g
12,7 g
24,3 g
3. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 2,5
Senzorické hodnocení: známka 2,5
Häagen-Dazs Belgian Chocolate |
AVG |
STD |
Celkový vzhled a barva |
57,2 |
22,8 |
Chuť |
62,5 |
11,9 |
Vůně |
60,1 |
13,0 |
Konzistence |
57,8 |
17,2 |
Intenzita sladké chuti |
78,6 |
14,5 |
Intenzita pachuti |
27,3 |
22,5 |
Celkové hodnocení |
2,5 |
0,7 |
Další dílčí známky: složení 1,5, výživa 3, značení 1, cena 2
Tvrzení: neobsahuje lepek
Alergeny deklarované mimo složení: žádné
žádné alergeny deklarované mimo složení
Fresca Gelato čokoláda
822 kJ/196 kcal na 100 g výrobku
8,7 g
5,4 g
22 g
6. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 3,0
Senzorické hodnocení: známka 3,0
Fresca Gelato čokoláda |
AVG |
STD |
Celkový vzhled a barva |
69,5 |
22,8 |
Chuť |
49,2 |
22,6 |
Vůně |
57,8 |
21,5 |
Konzistence |
60,2 |
27,5 |
Intenzita sladké chuti |
76,2 |
12,0 |
Intenzita pachuti |
28,9 |
17,5 |
Celkové hodnocení |
3 |
0,9 |
Další dílčí známky: složení 1, výživa 2, značení 1, cena 1
Tvrzení: 100 % natural, bez barviv, bez konzervantů, bez lepku
Alergeny deklarované mimo složení: žádné
Žádné alergeny deklarované mimo složení, nízká cena.
Deklarovaná nepřítomnost konzervačních látek jakožto obecná vlastnost mražených krémů je klamavá.
Ovocný světozor Zmrzlina čokoláda
890 kJ/213 kcal na 100 g výrobku
8,2 g
4,7 g
25 g
4. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 2,6
Senzorické hodnocení: známka 2,6
Ovocný světozor Zmrzlina čokoláda |
AVG |
STD |
Celkový vzhled a barva |
71 |
23,8 |
Chuť |
60,7 |
23,9 |
Vůně |
60,4 |
19,0 |
Konzistence |
69,3 |
17,8 |
Intenzita sladké chuti |
79,8 |
16,5 |
Intenzita pachuti |
29,1 |
26,8 |
Celkové hodnocení |
2,6 |
1,3 |
Další dílčí známky: složení 3, výživa 2, značení 3, cena 1
Tvrzení: 5 alergenů deklarovaných mimo složení
Alergeny deklarované mimo složení: může obsahovat stopová množství lepku, vajec, arašídů, skořápkových plodů, sezamu
Velice komplikovaná receptura, se spoustou přídatných látek včetně netypických (např. estery mastných kyselin a sacharózy, estery mono – a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou octovou), v receptuře v čokoládových vločkách je použit hydrogenovaných tuk (navíc bez udání rostlinného původu a způsobu ztužování, což legislativa požaduje), klíčová surovina kakao je dávkována prostřednictvím více surovin, včetně jako pasta v pastě.
Ollies čokoládová zmrzlina
1144 kJ/278 kcal na 100 g výrobku
14 g
8,2 g
24 g
7. (poslední) místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 3,9 Komentář k senzorickému hodnocení: barva zmrzliny netypická – nevzbuzuje chuť k jídlu; chuť nesplňuje očekávání pro čokoládovou zmrzlinu, zvláštní pachuť
Senzorické hodnocení: známka 2,6
Ollies čokoládová zmrzlina |
AVG |
STD |
Celkový vzhled a barva |
51,9 |
26,5 |
Chuť |
22 |
31,6 |
Vůně |
44,3 |
17,9 |
Konzistence |
58,9 |
26,5 |
Intenzita sladké chuti |
72,2 |
18,0 |
Intenzita pachuti |
68,7 |
37,9 |
Celkové hodnocení |
3,9 |
1,4 |
Další dílčí známky: složení 1,5, výživa 2,5, značení 3, cena 2
Tvrzení: skvělá poctivá chuť, vyrobeno ručně
Alergeny deklarované mimo složení: žádné
Žádné alergeny deklarované mimo složení.
Výraz poctivý lze považovat za zavádějící. Není přiřazena skupina výrobku.
Karamelové zmrzliny - pinty
Häagen-Dazs Salted Caramel
1182 kJ/282 kcal na 100 g výrobku
17,2 g
10,8 g
23,5 g
1. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 1,8
Senzorické hodnocení: známka 1,8
Häagen-Dazs Salted Caramel |
AVG |
STD |
Celkový vzhled a barva |
69,6 |
15,9 |
Chuť |
75,6 |
19,5 |
Vůně |
60,3 |
17,4 |
Konzistence |
71,1 |
19,2 |
Intenzita sladké chuti |
85 |
11,8 |
Intenzita pachuti |
34,7 |
30,3 |
Celkové hodnocení |
1,8 |
0,8 |
Další dílčí známky: složení 1,5, výživa 2,5, značení 1, cena 2
Tvrzení: neobsahuje lepek. 2 alergeny deklarované mimo složky
Alergeny deklarované mimo složení: může obsahovat stopy sóji a skořápkových plodů
Nejlepší senzorické hodnocení.
Ben&Jerry´s Karamel Sutra Core
1072 kJ/256 kcal na 100 g výrobku
14 g
9,7 g
26 g
2. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 1,9
Senzorické hodnocení: známka 1,9
Ben&Jerry´s Karamel Sutra Core |
AVG |
STD |
Celkový vzhled a barva |
76,6 |
14,7 |
Chuť |
78,9 |
16,1 |
Vůně |
66,7 |
19,0 |
Konzistence |
75,4 |
17,0 |
Intenzita sladké chuti |
78,5 |
12,4 |
Intenzita pachuti |
24,4 |
25,4 |
Celkové hodnocení |
1,9 |
1,1 |
Další dílčí známky: složení 1, výživa 2,5, značení 1, cena 3
Tvrzení: fair trade logo
Alergeny deklarované mimo složení: žádné
fair trade značka, žádné alergeny deklarované mimo složky
Magnum Double Salted Caramel
1348 kJ/322 kcal na 100 g výrobku
19 g
12 g
29 g
3. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 2,2
Senzorické hodnocení: známka 2,2
Magnum Double Salted Caramel |
AVG |
STD |
Celkový vzhled a barva |
81,9 |
9,2 |
Chuť |
66 |
24,6 |
Vůně |
69,6 |
17,4 |
Konzistence |
67,5 |
19,4 |
Intenzita sladké chuti |
76,1 |
9,9 |
Intenzita pachuti |
41,5 |
28,6 |
Celkové hodnocení |
2,2 |
1,0 |
Další dílčí známky: složení 1,5, výživa 3, značení 1, cena 3
Tvrzení: suroviny kakaa certifikovány podle standardu Rainforest Aliance. Logo je na obale. 2 alergeny deklarované mimo složky
Alergeny deklarované mimo složení: může obsahovat lepek a ořechy
vyšší cena
Ben&Jerry´s moo-phoria salted caramel brownie
780 kJ/186 kcal na 100 g výrobku
5,5 g
3,2 g
23 g
4. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 2,8
Senzorické hodnocení: známka 2,8
Ben&Jerry´s moo-phoria salted caramel brownie |
AVG |
STD |
Celkový vzhled a barva |
62,8 |
20,0 |
Chuť |
47,8 |
30,8 |
Vůně |
51,9 |
22,0 |
Konzistence |
56,2 |
31,6 |
Intenzita sladké chuti |
78,8 |
12,7 |
Intenzita pachuti |
39,9 |
30,3 |
Celkové hodnocení |
2,8 |
1,3 |
Další dílčí známky: složení 1,5, výživa 2, značení 1, cena 3
Tvrzení: Fairtrade suroviny (logo na obale), 2 alergeny deklarované mimo složky.
Alergeny deklarované mimo složení: může obsahovat sóju a ořechy
vyšší cena
Marks&Spencer Dessert Menu Salted Caramel Ice Cream
979 kJ/366 kcal na 100 g výrobku
17,6 g
11,7 g
14,9 g
5. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 3,1
Senzorické hodnocení: známka 3,1
Marks&Spencer Dessert Menu Salted Caramel Ice Cream |
AVG |
STD |
Celkový vzhled a barva |
54,2 |
14,9 |
Chuť |
47,2 |
23,4 |
Vůně |
56,9 |
23,3 |
Konzistence |
70,7 |
17,2 |
Intenzita sladké chuti |
68,4 |
21,9 |
Intenzita pachuti |
49,2 |
29,8 |
Celkové hodnocení |
3,1 |
1,0 |
Další dílčí známky: složení 1,5, výživa 2, značení 1, cena 1
Tvrzení:
Alergeny deklarované mimo složení: může obsahovat stopy skořápkových plodů
nižší obsah cukru
Fresca Gelato slaný karamel
756 kJ/181 kcal na 100 g výrobku
7,6 g
4,9 g
25 g
6. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 3,2 Komentář k senzorickému hodnocení: velmi špatný, cítím náhražku, něco jako salko
Senzorické hodnocení: známka 3,2
Fresca Gelato slaný karamel |
AVG |
STD |
Celkový vzhled a barva |
57,2 |
25,8 |
Chuť |
48,3 |
24,9 |
Vůně |
48,8 |
15,2 |
Konzistence |
55,5 |
31,1 |
Intenzita sladké chuti |
60,4 |
25,7 |
Intenzita pachuti |
42,9 |
27,2 |
Celkové hodnocení |
3,2 |
1,2 |
Další dílčí známky: složení 1, výživa 2, značení 3, cena 1
Tvrzení: 100 % natural, bez barviv bez lepku, bez konzervantů
Alergeny deklarované mimo složení: žádné
nižší cena, žádné alergeny deklarované mimo složky
Deklarovaná nepřítomnost konzervačních látek jakožto obecná vlastnost mražených krémů je klamavá. Obsah tuku deklarovaný v rámci výživových údajů je nižší než legislativní požadavek pro smetanové krémy (8 % mléčného tuku).
Originální Familato Slaný karamel
805 kJ/192 kcal na 100 g výrobku
8,3 g
5,3 g
2,1 g
7. (poslední) místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 3,7
Senzorické hodnocení: známka 3,7
Originální Familato Slaný karamel |
AVG |
STD |
Celkový vzhled a barva |
54,7 |
26,3 |
Chuť |
41,6 |
22,6 |
Vůně |
52,3 |
21,0 |
Konzistence |
62,3 |
20,0 |
Intenzita sladké chuti |
59,3 |
32,7 |
Intenzita pachuti |
47,6 |
29,1 |
Celkové hodnocení |
3,7 |
0,8 |
Další dílčí známky: složení 1, výživa 2, značení 2, cena 2
Tvrzení: Bez barviv a konzervantů. Používáme malé množství karobové a guarové mouky z ekologického zemědělství.
Alergeny deklarované mimo složení: žádné
Žádné alergeny deklarované mimo složky, použití bio surovin.
Deklarovaná nepřítomnost konzervačních látek jakožto obecná vlastnost mražených krémů je klamavá. Neuvedena hmotnost, pouze objem, není v souladu s legislativou.
Mangové zmrzliny - pinty
Prima Mrož sorbet Mango
481 kJ/114 kcal na 100 g výrobku
<0,5 g
0,2 g
22 g
mangové pyré 30%
1. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 1,6 Komentář k senzorickému hodnocení: nejlepší; příliš sladká, vůně silnější než v chuti; kousky ovoce, nevoní bez příchutě; vůně sladká, hodně mangová, konzistence jemná s kousky manga;
Senzorické hodnocení: známka 1,6
Prima Mrož sorbet Mango |
AVG |
STD |
Celkový vzhled a barva |
75,7 |
22,0 |
Chuť |
79,4 |
15,0 |
Vůně |
71,2 |
21,1 |
Konzistence |
70 |
16,7 |
Intenzita sladké chuti |
73,7 |
8,8 |
Intenzita pachuti |
20,6 |
26,0 |
Celkové hodnocení |
1,6 |
0,8 |
Další dílčí známky: složení 1,5, výživa 1, značení 1, cena 1
Tvrzení: Jednoduše ovoce. Bez lepku.
Alergeny deklarované mimo složení: Může obsahovat stopy skořápkových plodů.
Nejnižší cena, nejlepší senzorické hodnocení.
Grom Sorbetto al Mango mangový sorbet
453 kJ/108 kcal na 100 g výrobku
<0,5 g
<0,1 g
26 g
mangové pyré 45%
2.-4. dělené místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 1,9 Komentář k senzorickému hodnocení: příliš sladká; nevoní, konzistence dobrá, velmi sladká; vzhled pěkný, výrazný, příchuť petrolej s mrkví, nepříliš výrazná vůně, trochu přeslazená;
Senzorické hodnocení: známka 1,9
Grom Sorbetto al Mango mangový sorbet |
AVG |
STD |
Celkový vzhled a barva |
87,2 |
6,1 |
Chuť |
71,6 |
25,3 |
Vůně |
59,5 |
14,5 |
Konzistence |
80,2 |
13,2 |
Intenzita sladké chuti |
75,3 |
14,2 |
Intenzita pachuti |
35,4 |
33,9 |
Celkové hodnocení |
1,9 |
0,9 |
Další dílčí známky: složení 1, výživa 1, značení 1, cena 2
Tvrzení: Bez lepku.
Alergeny deklarované mimo složení: Může obsahovat mléko, vejce a ořechy. 3 alergeny deklarované mimo složky.
Vysoký podíl manga.
Fresca paleta Mangová zmrzlina
474 kJ/113 kcal na 100 g výrobku
0,3 g
0 g
24 g
mango min. 49%
2.-4. dělené místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 1,9 Komentář k senzorickému hodnocení: hořká chuť; intenzivně ovocná chuť, nevoní, mírná pachuť; krásná výrazná barva, chuť mrkev s petrolejem;
Senzorické hodnocení: známka 1,9
Fresca paleta Mangová zmrzlina |
AVG |
STD |
Celkový vzhled a barva |
88 |
8,1 |
Chuť |
76,5 |
22,2 |
Vůně |
68,8 |
22,9 |
Konzistence |
80,4 |
12,5 |
Intenzita sladké chuti |
67,7 |
10,3 |
Intenzita pachuti |
30,7 |
29,9 |
Celkové hodnocení |
1,9 |
0,9 |
Další dílčí známky: složení 1, výživa 1, značení 2, cena 2
Tvrzení: Bez barviv, bez konzervantů, bez lepku.100% natural.
Alergeny deklarované mimo složení: žádné
Vysoký podíl manga, žádné alergeny deklarované mimo složky, použité bio suroviny.
Chybí označení skupiny. Deklarovaná nepřítomnost konzervačních látek jakožto obecná vlastnost mražených krémů je klamavá.
Familiato Mango Vegan
516 kJ/123 kcal na 100 g výrobku
0,4 g
0 g
23 g
mangové pyré 22,5%
6. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 2,3 Komentář k senzorickému hodnocení: příchuť sladidla, vodová; normální, podle očekávání dobrá chuť i vůně; mírně voní, trochu roztékavá dost, sladká; pěkná oranžové-žlutá, mrkev s petrolejem - klasická mangovitá chuť celkem homogenní; chuť extrémně sladká, konzistence ne tak jemná;
Senzorické hodnocení: známka 2,3
Familiato Mango Vegan |
AVG |
STD |
Celkový vzhled a barva |
76,4 |
13,1 |
Chuť |
65,1 |
28,2 |
Vůně |
67,1 |
13,2 |
Konzistence |
65,8 |
20,5 |
Intenzita sladké chuti |
73,7 |
14,9 |
Intenzita pachuti |
37,3 |
30,3 |
Celkové hodnocení |
2,3 |
1,2 |
Další dílčí známky: složení 1,5, výživa 1,5, značení 1,5, cena 1
Tvrzení: bez barviv a konzervantů
Alergeny deklarované mimo složení: žádné
Žádné alergeny deklarované mimo složky.
Deklarovaná nepřítomnost konzervačních látek jakožto obecná vlastnost mražených krémů je klamavá. Neuvedena hmotnost, pouze objem, není v souladu s legislativou.
Angelato Sorbet Mango
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
mango (podíl neuveden)
2.-4. dělené místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 1,9 Komentář k senzorickému hodnocení: dosti sladká; chuť něco mezi mangem a banánem, konzistence bublinková pěnivá, sladká tak akorát; vůně, sladká mangová, konzistence jemná;
Senzorické hodnocení: známka 1,9
Angelato Sorbet Mango |
AVG |
STD |
Celkový vzhled a barva |
78,9 |
16,1 |
Chuť |
72,4 |
16,9 |
Vůně |
62,3 |
22,1 |
Konzistence |
72,9 |
18,0 |
Intenzita sladké chuti |
72,2 |
16,2 |
Intenzita pachuti |
26,9 |
27,9 |
Celkové hodnocení |
1,9 |
0,9 |
Další dílčí známky: složení 2, výživa 5, značení 2, cena 2
Tvrzení: gluten free & vegan friendly
Alergeny deklarované mimo složení: žádné
Žádné alergeny deklarované mimo složky.
Není uveden název, ani skupina výrobku, chybí výživové údaje, není uveden podíl manga ve výrobku. Obal nesplňuje požadavky legislativy. Neuvedena hmotnost, pouze objem, není v souladu s legislativou.
Crème de la Crème Mangová zmrzlina
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
ovoce 30%
5. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 2,2 Komentář k senzorickému hodnocení: hodně sladká, sladká chuť převažuje nad chutí manga; málo výrazná chuť; dobrá, nevoní, sladká, pevná; chuť petrolej s mrkví, vůně nevýrazná, trochu nahořklá, místy s banánovou pachutí;
Senzorické hodnocení: známka 2,2
Crème de la Crème Mangová zmrzlina |
AVG |
STD |
Celkový vzhled a barva |
73,1 |
18,4 |
Chuť |
63,5 |
22,1 |
Vůně |
61,2 |
15,7 |
Konzistence |
81,2 |
17,2 |
Intenzita sladké chuti |
66,7 |
28,2 |
Intenzita pachuti |
30,5 |
28,1 |
Celkové hodnocení |
2,2 |
0,8 |
Další dílčí známky: složení 1,5, výživa 5, značení 2, cena 2
Tvrzení: Zmrzliny značky Crème de la Crème jsou ručně vyráběny pouze z těch nejkvalitnějších surovin podle tradičních řemeslných receptur. Zároveň jsou prosté veškeré chemie, umělých barviv, konzervantů, emulgátorů či stabilizátorů.
Alergeny deklarované mimo složení: žádné
Žádné alergeny deklarované mimo složky.
Nejsou uvedeny nutriční hodnoty na obale, ani na webu prodejce, ani na webu výrobce. Obal nesplňuje požadavky legislativy. Není uvedena skupina výrobků. Ve složení je uvedeno pouze ovoce, místo manga. Další informace lze dohledat jen na webu. Deklarovaná nepřítomnost konzervačních látek jakožto obecná vlastnost mražených krémů je klamavá. Látka E410 – karubin uvedená ve složení je stabilizátorem, což je v rozporu s tvrzením, že výrobek neobsahuje stabilizátory. Lépe uvádět všechny povinné údaje na obale a nemást spotřebitele zavádějícími dobrovolnými údaji na webu.
G7 Ananasovo - mangový sorbet s maracujou
535 kJ/126 kcal na 100 g výrobku
0 g
0 g
28 g
ananasové pyré (34%), pyré z maracuja (11%), pyré z manga Alphonso (5%)
8. (poslední) místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 3,5 Komentář k senzorickému hodnocení: zvláštní konzistence, chuť nakyslá; chuť neodpovídá očekávané příchuti na základě barvy (chuť jahoda x barva žlutá); chuť citronu, na povrchu pění; světlá, spíše broskev, nevoní, řídká, hodně sladká; nepůsobí moc přirozené, sirupovitá, vůně sladká na chuti přeslazená, chuť po hruškách; zvláštní konzistence, špatná chuť
Senzorické hodnocení: známka 3,5
G7 Ananasovo - mangový sorbet s maracujou |
AVG |
STD |
Celkový vzhled a barva |
42,8 |
13,0 |
Chuť |
44,9 |
18,9 |
Vůně |
55,1 |
17,1 |
Konzistence |
46,3 |
16,0 |
Intenzita sladké chuti |
66,6 |
23,0 |
Intenzita pachuti |
35 |
22,3 |
Celkové hodnocení |
3,5 |
1,1 |
Další dílčí známky: složení 1,5, výživa 1,5, značení 1, cena 1
Tvrzení: Bez lepku. Zvláštní struktura tohoto sorbetu je známkou jeho kvality a je způsobena použitím vysokého procenta ovoce.
Alergeny deklarované mimo složení: Může obsahovat stopy skořápkových plodů, vajec a výrobků z nich. 2 alergeny deklarované mimo složky
Nejvyšší podíl ovocné složky, i když mango je v menšině.
Kaznějovské zmrzlinářství Mangový sorbet
100,83 kJ/423,68 kcal na 100 g výrobku
0,1 g
0 g
6,69 g
mango, podíl neuveden
7. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 3,4 Komentář k senzorickému hodnocení: divné pachutě; světlá, chuť divná, mírná pachuť; vybledlá, chuť sirupová, vůně neznatelná, celková chuť nedokážu posoudit, jestli chutná po mangu nebo po kokosu; chuť ne tak jemná, vůně skoro neznatelná, konzistence ne tak jemná; výrazné pachutě;
Senzorické hodnocení: známka 3,4
Kaznějovské zmrzlinářství Mangový sorbet |
AVG |
STD |
Celkový vzhled a barva |
51,5 |
22,5 |
Chuť |
44,5 |
26,2 |
Vůně |
50,8 |
14,9 |
Konzistence |
62,4 |
24,7 |
Intenzita sladké chuti |
54,8 |
21,1 |
Intenzita pachuti |
26,9 |
21,7 |
Celkové hodnocení |
3,4 |
1,2 |
Další dílčí známky: složení 2,5, výživa 1, značení 3, cena 2
Tvrzení: Bez přidaného cukru, nízkosacharidový, low carb, ruční výroba. Produkt s přírodními sladidly. 6 alergenů deklarovaných mimo složky.
Alergeny deklarované mimo složení: Může obsahovat stopy sóji, vajec, mandlí, lískových ořechů, vlašských ořechů, arašídů a sezamu.
Nejnižší obsah energie.
Špatně uvedené složení. Není uveden podíl ovocné složky. Výživové údaje jsou uvedeny v přeházeném pořadí. Pokud jsou ve složení sladidla, musí být název potraviny doprovázen tvrzením „se sladidlem“/„se sladidly“ a současně se ve složení musí objevit informace ve znění např. „sladidla: steviolglykosidy“.