O testu:
Tvaroh patří mezi oblíbené produkty mlékárenského průmyslu. V domácnostech si z něj připravujeme řadu pokrmů naslano i nasladko. Tvaroh dále používají jako surovinu i výrobci potravin, připravují z něj například různé pomazánky, zmrzliny nebo tvarohové dezerty. Na ty poslední jmenované jsme se zaměřili v našem testu – a sice na ty, které jsou speciálně určené dětem. Vybrali jsme 3 varianty:
- bez další ochucující složky (hlavními surovinami jsou tvaroh a smetana v různém poměru),
- s kakaovo-čokoládovou příchutí,
- s vanilkovou příchutí.
Kakaovo-čokoládová příchuť patří u dětí mezi nejoblíbenější. To potvrdila i anketa iniciativy Vím, co jím a piju realizovaná v dubnu 2021. Podle této ankety 39 % dětí ve věku 6–10 let konzumuje tvarohové dezerty nejčastěji 1-2 týdně, asi 23 % v podstatě každý den. Nejdůležitější při výběru je složení výrobků a chuť. Z výživových parametrů je nejvíce preferován vysoký obsah bílkovin a nižší obsah cukrů.
Jak jsme vybírali produkty do testu
- Test jsme zaměřili na tvarohové dezerty v kelímcích, určené především pro děti.
- Kritériem výběru byl obal výrobku, název či marketing výrobce. Obvykle je na obale vyobrazená postavička, pohádkový hrdina či maskot, obal je hravý a cílený na děti. Název výrobku je také často hravý a odkazuje na hračku, zvířátko, postavu, používá zdrobněliny apod.
- Dalším kritériem bylo, aby bylo v názvu produktu slovo tvarohový/tvaroh, případně aby tvaroh byl hlavní složkou (na prvním místě) ve složení produktu.
- Tvarohové dezerty jsme nakoupili v běžně dostupné obchodní síti – v internetových obchodech, v hypermarketech a supermarketech.
- Pro analýzu jsme vybrali 3 varianty – tvarohovo-smetanové, kakaovo-čokoládové, vanilkové
- Testovali jsme celkem 18 vzorků, po 6 z každé skupiny.
- Výsledky analýzy zahrnují senzorické hodnocení a posouzení atraktivity obalů provedené v akreditované laboratoři Eurofins, hodnocení výživových údajů a složení na základě informací uvedených na obale. Pozornost jsme věnovali též ceně a legislativním náležitostem na obalech výrobku.
- Analýza proběhla v dubnu 2021.
Co jsme hodnotili
Tvarohové dezerty lze posuzovat podle spotřebitelsky očekávaných vlastností:
- vzhled a barva: měly by odpovídat názvu a složení, barva by měla být stejnorodá v celé hmotě, nevylučuje se ani možnost plnění ochucující složky do obalu odděleně s tím, že si spotřebitel výrobek sám promíchá
- konzistence: jemná, hladká, krémovitá, bez hrudek, nemělo by docházet k většímu vylučování syrovátky
- vůni a chuť: příjemně aromatická, výrazná, vyrovnaná, typická pro použité suroviny, sladká
1. Základem hodnocení byla senzorická zkouška - v laboratořích Eurofins
Senzorická analýza zahrnuje kromě hodnocení chuti také hodnocení vzhledu, vůně či textury. Pro objektivitu hodnocení je nutné zachování anonymity vzorků, proto se vzorky podávají pod číselným kódem.
Skupina 10 expertních posuzovatelů hodnotila výše uvedené jakostní parametry, dále se hodnotila intenzita sladké chuti a pachutí. V závěru dostal každý výrobek celkovou známku na pětibodové stupnici s významem: „1- zcela splňuje moje očekávání“ „2- výrobek by mohl být i lepší“ „3- výrobek považuji za průměrný“ „4- výrobek je podprůměrný“ „5- výrobek je odpuzující“.
Laboratoř Eurofins rovněž seřadila výrobky v jednotlivých kategoriích podle atraktivity obalů.
2. Další parametry hodnocení
- Složení: U složení jsme sledovali zejména podíl klíčové složky tvarohu.
- Výživové údaje: Z hlediska výživových údajů jsme hodnotili obsah bílkovin, cukrů a nasycených mastných kyselin. Na pomoc jsme si vzali kritéria EU Pledge 2021.
- Legislativa: U výrobků jsme sledovali dodržování požadavků legislativy. Jako obecný nešvar ve značení potravin, kategorii tvarohových dezertů nevyjímaje, vnímáme nadužívání tzv. negativních tvrzení. Výrobky používající zavádějící tvrzení byly penalizovány.
- Cena: Mírně se v hodnocení uplatnila i cena. Vytvořili jsme 3 cenová pásma ceny v přepočtu na 100 g: do 13 Kč, do 16 Kč, nad 16 Kč. Rozdíly mezi pásmy byly hodnoceny půl stupněm.
Známka testu - pořadí
Výrobky dostaly celkem 6 dílčích známek a hodnocení pořadí podle atraktivity obalů. Celkové pořadí v rámci testu nejvíce ovlivňuje chuť.
- 50 % senzorické hodnocení
- 15 % výživové hodnoty
- 15 % složení
- 10 % atraktivita obalů
- 5 % cena
- 5 % legislativní náležitosti, značení
Výsledky testu podle skupin
Co vše náš test odhalil
Kritéria EU Pledge 2021
EU Pledge představuje dobrovolnou dohodu evropských výrobců z hlediska možnosti používat reklamu cílenou na děti ve věku do 12 let. Výrobci se zavázali používat reklamu jen v případě, že výrobky splní určité výživové profily pro danou kategorii. V rámci těchto profilů tvarohové dezerty spadají do kategorie mléčných výrobků, kde je podmínkou alespoň 50 % obsah mléčné složky, což všechny výrobky splňují v podstatě díky tvarohu a další mléčné složky (smetana, mléko, jogurt, syrovátka).
Výrobky by zároveň měly poskytovat alespoň 2 g bílkovin na 100 g. Tento požadavek je díky vysokému obsahu tvarohu u všech výrobků více než 3-5 x překročen. Všechny výrobky splňují výživové tvrzení „zdroj bílkovin“, protože podíl energetické hodnoty z bílkovin ve výrobku je vyšší než 12 %. To je hlavní přednost celé této výrobkové skupiny. Tvaroh přispívá i k celkovému příjmu vápníku, obsahuje přibližně 100 mg/100 g, což je méně než obsah vápníku v sýrech (150-900 mg/100 g). Rozdíly způsobuje kyselé srážení u tvarohu na rozdíl od enzymového u sýrů. Za nutričně významné množství se považuje obsah vápníku 120 mg/100 g potraviny (15 % z referenční výživové hodnoty pro vápník - 800 mg). Tvarohové dezerty obsahují vápníku o něco méně, přesto lze konstatovat, že k příjmu vápníku přispívají.
Klíčovým parametrem u tvarohových dezertů je obsah cukrů, který by měl být podle EU Pledge u mléčných výrobků nižší než 12,5 g/100 g a obsah nasycených mastných kyselin by měl být nižší než 2,6 g/100 g. 3 výrobky z 18 testovaných tyto oba parametry splnily.
Legislativa - mnoho negativních tvrzení - oč se jedná?
Jako obecný nešvar ve značení potravin, kategorii tvarohových dezertů nevyjímaje, vnímáme nadužívání tzv. negativních tvrzení.
Jsou to tvrzení zdůrazňující, co všechno výrobek neobsahuje.
Na obalech se můžeme dočíst, že některé výrobky jsou bez (umělých) aromat, bez (umělých) barviv, bez éček, bez želatiny, bez xantanů, bez našlehání dusíkem, bez škrobů nebo bez sladidel. Přitom některá tvrzení lze považovat za zavádějící.
Nařízení (EU) č. 828/2014 umožňuje, aby potraviny obsahující složky, jež jsou přirozeně bezlepkové, byly označeny výrazy uvádějícími nepřítomnost lepku (bez lepku, neobsahuje lepek), a to v souladu s ustanoveními tohoto nařízení a jsou-li splněny obecné podmínky pro uvádění nezavádějících informací stanovených v nařízení (EU) č. 1169/2011.
Informace o potravinách by zejména neměly být zavádějící vyvoláváním dojmu, že dotčená potravina má zvláštní charakteristiky, pokud všechny podobné potraviny mají tyto stejné charakteristiky. Výše uvedeného lze dosáhnout např. tak, že výraz „přirozeně bezlepkový“ bude doplněn dovětkem „stejně jako všechny ostatní tvarohové dezerty“ nebo jiným sdělením obdobného významu. Tento dovětek však na obalech tvarohových dezertů chybí.
Podobné platí i pro tvrzení „bez konzervantů“, které nejsou u tvarohových dezertů používány.
Za zavádějící lze považovat rovněž tvrzení, že se jedná o „poctivý“ výrobek, což může u spotřebitele vyvolávat dojem, že ostatní výrobky jsou „nepoctivé“.
Výrobky používající zavádějící tvrzení byly penalizovány.
Tvarohovo - smetanové dezerty: shrnutí
Tato kategorie představuje klasiku mezi tvarohovými dezerty. Tato základní kategorie má oblibu u 26 % konzumentů. K výrobě postačí pouze 3 základní suroviny: tvaroh, smetana a cukr smíchané ve vhodném poměru. Přídatné látky nejsou v principu potřeba. Nakonec i výrobek Míša tvarohový mls s takto jednoduchou recepturou se stal vítězem v této kategorii. Potěšitelné je, že výrobek měl i nejvyšší podíl tvarohu v rámci této kategorie a obsah cukrů a nasycených mastných kyselin se pohyboval ve středu.
Vanilko - tvarohové dezerty: shrnutí
Tato kategorie je 3. nejoblíbenější. Volí ji 23 % spotřebitelů. Vanilková příchuť je dosahována přídavkem vanilkového aroma nebo extraktu z vanilky, případně kombinací obojího. Pozitivně lze hodnotit, že výrobci používají přírodní aromata. Vítězem v rámci této kategorie se stal Olmánek vanilkový.
Čokoládovo - tvarohové dezerty: shrnutí
Podle spotřebitelské ankety, kterou uskutečnila společnost Vím, co jím a piju se jedná o nejoblíbenější příchuť. Vybralo by si ji 39 % spotřebitelů.
Ochucující složkou je kakao nebo čokoláda. Výrobci obě suroviny často i kombinují v různých poměrech. Proto je obtížné porovnávat výrobky podle ochucující složky. V této kategorii se nejlépe umístil Míša tvarohový mls čokoládový. Zvláštností tohoto výrobku je, že čokoládová složka je u dna a před konzumaci je třeba ji ve výrobku rozmíchat.
Hodnocení jednotlivých potravin
Tvarohovo-smetanové dezerty bez další ochucující složky
Míša tvarohový Mls
619 kJ/148 kcal - na 100 g výrobku
7,9 g z toho nasycené mastné kyseliny: 5,1 g
11 g
0,08 g
70 %
Zdroj bílkovin, přirozeně bez lepku, bez konzervantů, bez barviv. Jsem vyrobený v Česku, 70 % tvarohu. Kelímek je recyklovatelný.
Vítěz testu v rámci podskupiny tvarohovo-smetanových dezertů a dělené 1-2. místo v senzorickém hodnocení. Výrobek měl nejvyšší podíl tvarohu v rámci celého testu. Při výrobě nebyly použity přídatné látky. Nejlépe hodnocený výrobek z hlediska atraktivity obalu. Pochvalu zaslouží i výzva k recyklaci obalů.
Senzorické hodnocení: 1-2. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 1,8
Komentáře hodnotitelů: Intenzivní vůně a chuť tvarohu; Příliš sladký vzorek; Nepříjemná chuť, vůně trochu silnější, ale nevím, k čemu přirovnat; Velmi chutný, nadýchaný. Uvolňování syrovátky dělá vzorek tekutější, ale chuťově neovlivňuje, vynikající; Velmi příjemná chuť.
Míša tvarohový mls smetanový |
obsah tvarohu 70 % |
známka |
|
Senzorické hodnocení |
1,8 |
Výživové hodnoty |
1,5 |
Složení |
1 |
Atraktivita obalu |
2,1 |
Cena |
2 |
Značení - legislativa |
1,5 |
Výsledná známka testu |
1,7 |
Pribináček tvarohový dezert smetana
771 kJ/185 kcal - na 100 g výrobku
11 g z toho nasycené mastné kyseliny: 7,3 g
14 g
0,08 g
% neuvedeno
Kelímek je 100 % recyklovatelný. Vyrobeno v Posázaví z čerstvého tvarohu a smetany.
Dělené 1-2. místo v senzorickém hodnocení v rámci podskupiny tvarohovo-smetanových dezertů. Pozitivně lze hodnotit zmínku, že se jedná o recyklovatelný obal. Výrobek má nejvyšší obsah energie a nasycených mastných kyselin, které bychom v naší stravě měli omezovat. Chybí uvedení množství složky (tvarohu), který je zdůrazněn na obale slovy „z čerstvého tvarohu ...“ (Nařízení č. 1169/2011, článek 22 1.b). Netypická pro mléčné výrobky je varovná věta, že výrobek může obsahovat ryby.
Senzorické hodnocení: 3-5. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 2,5
Komentáře hodnotitelů: Výborná chuť, správná hustota – drží tvar, krásná konzistence, v ústech velmi tučné, sladký krémový, chuťově obyč, jemná jednotná a velmi nadýchaná konzistence, na dně vzorkovnice se uvolnilo trochu vody (chuťové a vzhledové vlastnosti nepoznamenané), vadilo mi více syrovátky.
Pribináček smetanový dezert |
obsah tvarohu % neuvedeno |
známka |
|
Senzorické hodnocení |
2,5 |
Výživové hodnoty |
2,5 |
Složení |
1,5 |
Atraktivita obalu |
3,3 |
Cena |
1,5 |
Značení - legislativa |
1,5 |
Výsledná známka testu |
2,1 |
Lipánek Maxi tradiční smetanový
771 kJ/185 kcal - na 100 g výrobku
11 g z toho nasycené mastné kyseliny: 7,3 g
14 g
0,08 g
55 %
Český výrobek, garantováno PK (Logo). Vyrobeno podle České cechovní normy (logo). Mysli na přírodu, recykluj. Bez našlehání dusíkem, bez želatiny, bez xanthanu, bez barviv. Poctivý již od roku 1966.
Pozitivně lze hodnotit, že při výrobě nebyly použity přídatné látky a sdělení, že obal je recyklovatelný. Na druhou stranu výrobek má nejvyšší obsah cukrů. Výraz poctivý lze považovat za zavádějící. Spotřebitel může nabýt dojmu, že ostatní srovnatelné výrobky jsou nepoctivé.
Senzorické hodnocení: 3-5. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 2,5
Komentáře hodnotitelů: Chuťově mdlý, zůstává na jazyku hořkost; tento výrobek splnil mé očekávání ve všech ohledech; mohl by být hustší, jinak ujde; intenzita pachutí znatelná, kyselé; přijde mi trpký, mírně nakyslý; konzistence tekutější; po konzumaci zůstává na patře nepříjemná pachuť.
Lipánek Maxi tradiční smetanový |
obsah tvarohu 55 % |
známka |
|
Senzorické hodnocení |
2,5 |
Výživové hodnoty |
2,5 |
Složení |
1,5 |
Atraktivita obalu |
3,3 |
Cena |
1,5 |
Značení - legislativa |
1,5 |
Výsledná známka testu |
2,3 |
Tvaroháček Smetanový tvarohový krém
771 kJ/170 kcal - na 100 g výrobku
10 g z toho nasycené mastné kyseliny: 6,6 g
11 g
0,07 g
52 %
Neobsahuje lepek. Logo Klasa
Výrobek hodnotitele příliš nezaujal po senzorické stránce.
Senzorické hodnocení: 3-5. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 2,5
Komentáře hodnotitelů: Příliš výrazná chuť "vanilky“; Řídký vyloženě nelákavý produkt; Příliš tekutá konzistence, přeslazený, moc bílé a tekuté; Je tam hodně cítit vanilka – příjemně; Mělo by být tužší, konzistence velmi řídká; Mléčně smetanové, dobré; Příliš sladké, tekutější; Řídká konzistence.
Tvaroháček Smetanový tvarohový krém |
obsah tvarohu 52 % |
známka |
|
Senzorické hodnocení |
2,5 |
Výživové hodnoty |
2 |
Složení |
2 |
Atraktivita obalu |
4 |
Cena |
1,5 |
Značení - legislativa |
1,5 |
Výsledná známka testu |
2,4 |
Lipánek tvarohový
496 kJ/148 kcal - na 100 g výrobku
5,0 g z toho nasycené mastné kyseliny: 3,3 g
9,8 g
0,08 g
60 %
Lipánek tvarohový má o 30 % méně cukrů než Lipánek smetanový tradiční. Vyrobeno podle České cechovní normy (Logo). Mysli na přírodu, recykluj. Bez našlehání dusíkem, bez želatiny, bez xanthanu, bez barviv. Poctivý již od roku 1966. Méně sladký, o 30 % méně cukrů.
Pozitivně lze hodnotit snahu o reformulaci výrobků s ohledem na snižování příjmu rizikových živin. U výrobku došlo ke snížení obsahu cukrů o 30 %. Obsah cukrů byl i nejnižší v rámci podskupiny tvarohovo-smetanových dezertů. Pochvalu si zaslouží i za nepoužití přídatných látek ve výrobě a sdělení, že obal je recyklovatelný. Na druhou stranu byl výrobek nejhůře hodnocen z hlediska senzoriky v rámci podskupiny tvarohovo-smetanových dezertů. Výraz poctivý lze považovat za zavádějící. Spotřebitel může nabýt dojmu, že ostatní srovnatelné výrobky jsou nepoctivé.
Senzorické hodnocení: 6. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 3,1
Komentáře hodnotitelů: Vizuálně oddělený tvaroh od syrovátky, mdlá chuť, nevýrazná chuť, nevábně vypadající, chuť nic moc, kyselé, mohl by být nadýchanější, při konzumaci je cítit tvaroh a vodu, moc kyselé.
Lipánek tvarohový |
obsah tvarohu 60 % |
známka |
|
Senzorické hodnocení |
3,1 |
Výživové hodnoty |
1,5 |
Složení |
1 |
Atraktivita obalu |
4,5 |
Cena |
1,5 |
Značení - legislativa |
2,5 |
Výsledná známka testu |
2,5 |
Lipánek maxi tradiční smetanový s nízkým obsahem laktózy <0,01%
771 kJ/185 kcal - na 100 g výrobku
11,0 g z toho nasycené mastné kyseliny: 7,3 g
14,0 g
0,08 g
55 %
Laktóza byla šetrným způsobem rozložena na glukózu a galaktózu. Český výrobek, garantováno PK (Logo), Vyrobeno podle České cechovní normy (logo). Mysli na přírodu, recykluj. Bez našlehání dusíkem, bez želatiny, bez xanthanu, bez barviv. Poctivý již od roku 1966.
Výrobek skončil na posledním místě v celkovém hodnocení v rámci podskupiny tvarohovo-smetanových dezertů. Je vhodný pro osoby s intolerancí k laktóze. Pochvalu si zaslouží i za nepoužití přídatných látek ve výrobě a sdělení, že obal je recyklovatelný. Výraz poctivý lze považovat za zavádějící. Spotřebitel může nabýt dojmu, že ostatní srovnatelné výrobky jsou nepoctivé.
Senzorické hodnocení: 3.-5. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 2,5
Komentáře hodnotitelů: Hustý dobrý dezert, trochu světlý, velmi příjemná konzistence a barva, trochu zapáchá, chuť ale překvapivě dobrá, divný chuťový ocas, neumím lépe popsat, kyselé, tekutější, akorát kyselý i sladký.
Lipánek maxi tradiční smetanový |
obsah tvarohu 55 % |
známka |
|
Senzorické hodnocení |
2,5 |
Výživové hodnoty |
2,5 |
Složení |
2 |
Atraktivita obalu |
4,9 |
Cena |
2 |
Značení - legislativa |
1 |
Výsledná známka testu |
2,6 |
Vanilkové tvarohové dezerty
Olmánek tvarohový vanilka
657 kJ/157 kcal - na 100 g výrobku
8,7 g z toho nasycené mastné kyseliny: 5,6 g
12,0 g
0,08 g
65 %
Bez lepku, 65 % čerstvého tvarohu, vyrobeno podle České cechovní normy (Logo), Z čerstvé smetany, pouze z českého mléka, bez konzervantů, bez barviv, bez éček, bez sladidel, bez škrobů.
Vítěz testu v rámci podskupiny vanilkovo-tvarohových dezertů a 2. místo v senzorickém hodnocení. Pochvalu si zaslouží i za nepoužití přídatných látek ve výrobě.
Senzorické hodnocení: 2. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 2,0
Komentář hodnotitelů: Lahodný; Lákavá barva, chuť a konzistence sladká tak akorát; Příjemná tvarohová chuť, sladký akorát; Průměrný jogurt, voní po tvarohu, v ústech velmi tučný; Smetanový, průměrný; Nemám co vytknout; Chuť lehce do kysela.
Olmánek vanilkový |
obsah tvarohu 65 % |
známka |
|
Senzorické hodnocení |
2,0 |
Výživové hodnoty |
1,5 |
Složení |
1 |
Atraktivita obalu |
4,2 |
Cena |
1,5 |
Značení - legislativa |
2 |
Výsledná známka testu |
2 |
Matylda Bio XXL Tvaroh s jogurtem vanilková
450 kJ/96 kcal - na 100 g výrobku
2,5 g z toho nasycené mastné kyseliny: 1,9 g
12,0 g
0,10 g
56 %
Bez lepku. Logo BIO. Bourbon vanilka Produkt ekologického zemědělství.
Výrobek patří do kategorie BIO produktů, zároveň má i nízkou cenu, což pro výrobky ekologického zemědělství nebývá typické. Nasycené mastné kyseliny i cukry vyhovují kritériím EU Pledge.
Senzorické hodnocení: 3. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 2,3
Komentář hodnotitelů: Řidší, vůně syntetická, štiplavá; Ne moc dobrý; Na mě až moc sladký; Chuť velmi zvláštní, velmi aromatický; Poctivý, velmi jemný, sladký akorát – k dokonalosti chybí nadýchanost.
Matylda Bio XXL |
obsah tvarohu 56 % |
známka |
|
Senzorické hodnocení |
2,3 |
Výživové hodnoty |
1,5 |
Složení |
1,5 |
Atraktivita obalu |
3,2 |
Cena |
1 |
Značení - legislativa |
1,5 |
Výsledná známka testu |
2 |
Pribináček vanilka
998 kJ/237 kcal - na 100 g výrobku
16,0 g z toho nasycené mastné kyseliny: 11,0 g
14,0 g
0,07 g
% neuvedeno
Neobsahuje lepek. Vyrobeno v závodě, který zpracovává kravské i kozí mléko. Kelímek je 100 % recyklovatelný. Vyrobeno v Posázaví, z čerstvého tvarohu a smetany.
Obal výrobku vyl hodnocen jako nejatraktivnější v rámci podskupiny vanilkovo-tvarohových dezertů. Pozitivně lze hodnotit i zmínku, že se jedná o recyklovatelný obal. Výrobek má nejvyšší obsah energie, nasycených mastných kyselin a cukrů, které bychom v naší stravě měli omezovat. Chybí uvedení množství složky (tvarohu), který je zdůrazněn na obale slovy „z čerstvého tvarohu ...“ (Nařízení č. 1169/2011, článek 22 1.b). Netypická pro mléčné výrobky je varovná věta, že výrobek může obsahovat ryby.
Senzorické hodnocení: 1. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 1,9
Komentář hodnotitelů: Je zbytečně moc sladký, jinak dobrý jemný; Vláčný, škoda té sladkosti; Výborná tvarohová chuť, skvělá konzistence, velmi dobré; Dobrý, koupila bych si; Chválím nadýchanost; Chuťově ne tolik výrazný; Přiměřeně sladký; Umělá pachuť, mazlavá konzistence.
Pribináček vanilka |
obsah tvarohu % neuvedeno |
známka |
|
Senzorické hodnocení |
1,9 |
Výživové hodnoty |
3 |
Složení |
2 |
Atraktivita obalu |
2,1 |
Cena |
2 |
Značení - legislativa |
1 |
Výsledná známka testu |
2,1 |
Lipánek tvarohový vanilka
496 kJ/118 kcal - na 100 g výrobku
5,0 g z toho nasycené mastné kyseliny: 3,3 g
9,8 g
0,08 g
60 %
Lipánek tvarohový má o 30 % méně cukrů než Lipánek vanilkový tradiční. Vyrobeno podle České Cechovní normy (Logo). Mysli na přírodu, recykluj. Bez našlehání dusíkem, bez želatiny, bez xanthanu, bez barviv. Poctivý již od roku 1966. Méně sladký, o 30 % méně cukrů.
Výrobek skončil podle expertů na děleném posledním místě z hlediska senzorického hodnocení. Pozitivně lze hodnotit snahu o reformulaci výrobků s ohledem na snižování příjmu rizikových živin. U výrobku došlo ke snížení obsahu cukrů o 30 %. Pochvalu si zaslouží i za nepoužití přídatných látek ve výrobě a sdělení, že obal je recyklovatelný. Na druhou stranu lze výraz poctivý považovat za zavádějící. Spotřebitel může nabýt dojmu, že ostatní srovnatelné výrobky jsou nepoctivé.
Senzorické hodnocení: 5.-6. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 3,1
Komentář hodnotitelů: Nepříjemná chemická chuť; Mohla by být větší hustota, jinak dobré; Vůně málo intenzivní; Navoněný, konzistence jako celek super; Při konzumaci pocit rozdílné konzistence (někdy tekutější); Kyselé akorát; Divná chuť.
Lipánek tvarohový vanilka |
obsah tvarohu 60 % |
známka |
|
Senzorické hodnocení |
3,1 |
Výživové hodnoty |
1,5 |
Složení |
1 |
Atraktivita obalu |
4,3 |
Cena |
1,5 |
Značení - legislativa |
1 |
Výsledná známka testu |
2,5 |
Tvaroháček Tvarohový krém vanilkový velký
727 kJ/174 kcal - na 100 g výrobku
10,0 g z toho nasycené mastné kyseliny: 6,6 g
12,0 g
0,07 g
55 %
Neobsahuje lepek, Logo Klasa.
Výrobek hodnotitele po senzorické stránce příliš nezaujal.
Senzorické hodnocení: 4. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 2,9
Komentář hodnotitelů: Chuť solamylu je převažující; Vůně nevýrazná; Příjemná vanilková vůně; Velmi silná umělá chuť, zvláštní nažloutlá barva; Voní hezky, ale chuťově nevábné, nepřirozená žlutá barva, konzistence řídká; Velmi sladký, moc umělý, výrazný pudink; Mírně nakyslý (nekazí chuťový dojem), připomínající puding; Je velmi sladký, umělá pachuť a barva.
Tvaroháček Tvarohový |
obsah tvarohu 55 % |
známka |
|
Senzorické hodnocení |
2,9 |
Výživové hodnoty |
2 |
Složení |
2 |
Atraktivita obalu |
2,8 |
Cena |
1,5 |
Značení - legislativa |
1,5 |
Výsledná známka testu |
2,5 |
Kostíci Tvarohový poklad vanilková chuť
378 kJ/90 kcal - na 100 g výrobku
2,5 g z toho nasycené mastné kyseliny: 1,6 g
9,9 g
0,09 g
59,5 %
Zdroj vitamínu D a vápníku, bez umělých aromat, bez umělých barviv.
Výrobek skončil podle expertů na děleném posledním místě z hlediska senzorického hodnocení a nezaujal ani z pohledu atraktivity obalu. Pozitivně lze hodnotit obsah nasycených mastných kyselin i cukrů vyhovující kritériím EU Pledge a obohacení o vitamin D a vápník. Výrobek splňuje kritéria pro zdroj vápníku.
Senzorické hodnocení: 5.-6. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 3,1
Komentář hodnotitelů: Neurazí, nenadchne; Na jazyku po požití pocit drhnutí/ hrubosti, řidší konzistence; Velmi nepříjemná chuť; Nevýrazná chuť, moc kyselé; Nevýrazné; Kyselý tekutý nic-moc.
Kostíci Tvarohový poklad |
obsah tvarohu 59,5 % |
známka |
|
Senzorické hodnocení |
3,1 |
Výživové hodnoty |
1 |
Složení |
2 |
Atraktivita obalu |
4,5 |
Cena |
1,5 |
Značení - legislativa |
1 |
Výsledná známka testu |
2,6 |
Kakovo-čokoládové tvarohové dezerty
Míša tvarohový mls čokoládový
656 kJ/157 kcal - na 100 g výrobku
7,1 g z toho nasycené mastné kyseliny: 4,6 g
15,0 g
0,07 g
61 %
Bez lepku, jsem vyrobený v Česku, Zdroj bílkovin, bez konzervantů, bez barviv, 61 % tvarohu. Kelímek je recyklovatelný.
Vítěz testu a nejlépe hodnocený výrobek z hlediska senzoriky v rámci podskupiny kakaovo-čokoládových tvarohových dezertů. Při výrobě nebyly použity přídatné látky. Dělené 1. místo z hlediska atraktivity obalu. Pochvalu zaslouží i výzva k recyklaci obalů.
Senzorické hodnocení: 1. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 1,8
Komentář hodnotitelů:Spokojenost, nejlepší čokoládový vzorek. Líbí se mi, že si můžu smíchat bílou a hnědou část.; Chuť je příjemná a není tučný v ústech, bavil mě; Poměrně značné oddělování ze vzorku, pachuť umělého čehosi; Výborná čokoládová chuť; Moc sladký, čokoláda chutná nevalně; Velmi příjemná chuť a vůně.
Míša tvarohový mls čokoládový |
obsah tvarohu 61 % |
známka |
|
Senzorické hodnocení |
1,8 |
Výživové hodnoty |
2 |
Složení |
1,5 |
Atraktivita obalu |
2,1 |
Cena |
2 |
Značení - legislativa |
1,5 |
Výsledná známka testu |
1,7 |
Pribináček kakao
978 kJ/235 kcal - na 100 g výrobku
16,0 g z toho nasycené mastné kyseliny: 11,0 g
13,0 g
0,07 g
% neuvedeno
Neobsahuje lepek. Kelímek je 100 % recyklovatelný. Vyrobeno v Posázaví, z čerstvého tvarohu a smetany.
2. místo v senzorickém hodnocení v rámci podskupiny kakaovo-čokoládových tvarohových dezertů. Dělené 1. místo z hlediska atraktivity obalu. Pozitivně lze hodnotit zmínku, že se jedná o recyklovatelný obal. Výrobek má nejvyšší obsah energie a nasycených mastných kyselin, které bychom v naší stravě měli omezovat. Chybí uvedení množství složky (tvarohu), který je zdůrazněn na obale slovy „z čerstvého tvarohu ...“ (Nařízení č. 1169/2011, článek 22 1.b). Netypická pro mléčné výrobky je varovná věta, že výrobek může obsahovat ryby. Výrobek byl i nejdražší.
Senzorické hodnocení: 2. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 2,0
Komentář hodnotitelů: Lahodný dezert akorát sladký i hustý; Vůně odpuzující, chuť lehce nahořklá, pachutě silné; Jeden z lepších vzorků; Pachuť čokolády, kyselé, divné; Akorát sladký, bez umělé pachuti; Krásně nadýchaný, silně kakaová chuť; Příliš sladký.
Pribináček kakao |
obsah tvarohu % neuvedeno |
známka |
|
Senzorické hodnocení |
2 |
Výživové hodnoty |
3 |
Složení |
2 |
Atraktivita obalu |
2,1 |
Cena |
2 |
Značení - legislativa |
1 |
Výsledná známka testu |
2,1 |
Matylda Bio XXL tvaroh s jogurtem čokoládová
450 kJ/96 kcal - na 100 g výrobku
2,5 g z toho nasycené mastné kyseliny: 1,9 g
12,0 g
0,10 g
56 %
Bez lepku, BIO Produkt ekologického zemědělství.
Výrobek patří do kategorie BIO produktů, zároveň má i nízkou cenu, což pro výrobky ekologického zemědělství nebývá typické. Nasycené mastné kyseliny i cukry vyhovují kritériím EU Pledge.
Senzorické hodnocení: 4.-5. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 2,7
Komentář hodnotitelů: Příliš tekutý, silně kakaová, příliš sladká chuť, divný zápach, vybledlé, chuť ale dobrá, Průměrný, přiměřeně sladký a kakaový. Velmi chutný, málo čokoládové, barva poměrně světlá, zcela chybí nadýchanost, dobrý.
Matylda Bio XXL |
obsah tvarohu 56 % |
známka |
|
Senzorické hodnocení |
2,7 |
Výživové hodnoty |
1 |
Složení |
1,5 |
Atraktivita obalu |
3,1 |
Cena |
1 |
Značení - legislativa |
1,5 |
Výsledná známka testu |
2,2 |
Olmánek tvarohový kakao
657 kJ/157 kcal - na 100 g výrobku
8,7 g z toho nasycené mastné kyseliny: 5,6 g
12,0 g
0,08 g
65 %
Bez lepku, 65 % čerstvého tvarohu, kakao, vyrobeno podle České cechovní normy (Logo), Z čerstvé smetany, pouze z českého mléka, bez konzervantů, bez barviv, bez éček, bez sladidel, bez škrobů.
Průměrné hodnocení. Pochvalu si zaslouží za nepoužití přídatných látek ve výrobě.
Senzorické hodnocení: 3. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 2,5
Komentář hodnotitelů: Lahodný dezert akorát sladký i hustý; Vůně odpuzující, chuť lehce nahořklá, pachutě silné; Jeden z lepších vzorků; Pachuť čokolády, kyselé, divné; Akorát sladký, bez umělé pachuti; Krásně nadýchaný, silně kakaová chuť, příliš sladký.
Olmánek tvarohový kakao |
obsah tvarohu 65 % |
známka |
|
Senzorické hodnocení |
2,5 |
Výživové hodnoty |
1,5 |
Složení |
1 |
Atraktivita obalu |
3,9 |
Cena |
1,5 |
Značení - legislativa |
2 |
Výsledná známka testu |
2,2 |
Lipánek tvarohový kakao
496 kJ/118 kcal - na 100 g výrobku
5,0 g z toho nasycené mastné kyseliny: 3,3 g
9,8 g
0,08 g
59 %
Lipánek tvarohový má o 30 % méně cukrů než Lipánek kakaový tradiční. Vyrobeno podle České cechovní normy (Logo). Mysli na přírodu, recykluj. Bez našlehání dusíkem, bez želatiny, bez xanthanu, bez barviv. Poctivý již od roku 1966. Méně sladký, o 30 % méně cukrů.
Výrobek skončil podle expertů na posledním místě z hlediska senzorického hodnocení. Pozitivně lze hodnotit snahu o reformulaci výrobků s ohledem na snižování příjmu rizikových živin. U výrobku došlo ke snížení obsahu cukrů o 30 %. Pochvalu si zaslouží i za nepoužití přídatných látek ve výrobě a sdělení, že obal je recyklovatelný. Na druhou stranu lze výraz poctivý považovat za zavádějící. Spotřebitel může nabýt dojmu, že ostatní srovnatelné výrobky jsou nepoctivé.
Senzorické hodnocení: 3. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 3,0
Komentář hodnotitelů: Chuťově mdlý, vůně nelibá (sýrová); Krásná konzistence; Strašně to smrdí, vzhledově to není nic moc; Moc kakaové, má výraznou pachuť, nekoupila bych si; Divná pachuť, možná až příliš výrazná chuť kakaa, lehce kyselý; Výrobek, nebyl špatný jen zachovával zvláštní pachuť v ústech.
Lipánek tvarohový kakao |
obsah tvarohu 59 % |
známka |
|
Senzorické hodnocení |
3 |
Výživové hodnoty |
1,5 |
Složení |
1,5 |
Atraktivita obalu |
4,2 |
Cena |
1,5 |
Značení - legislativa |
1 |
Výsledná známka testu |
2,5 |
Danio Krémový tvaroh čokoládovo-oříšková příchuť
493 kJ/117 kcal - na 100 g výrobku
3,4 g z toho nasycené mastné kyseliny: 2,2 g
15,2 g
0,08 g
49,6 %
neuvedeno
Výrobek nezaujal, snad až na cenu, která patří mezi nižší. Nejhůře hodnocený z hlediska atraktivity obalů. Nejvyšší obsah cukrů.
Senzorické hodnocení: 4.-5. místo v celkovém senzorickém hodnocení – známka 2,7
Komentář hodnotitelů: Celkem příjemná chuť i vůně „čoko-oříšková"; Málo hustý, příliš tekutá konzistence, nepříjemná nakyslá chuť; Krásně příjemná vůně oříšků, které zanechávají lehce pachuť v ústech; Konzistence mdlá, barva taktéž; Voní hezky, ale chutná divně; Velmi řídký, chuť umělá; Cítím tam i oříšky; Kyselé, moc čokolády / nutely, tekutý; Pocit pachuti umělého kakaa-Kazí celkový dojem.
Danio Krémový tvaroh |
obsah tvarohu 49,6 % |
známka |
|
Senzorické hodnocení |
2,7 |
Výživové hodnoty |
2 |
Složení |
2 |
Atraktivita obalu |
5,6 |
Cena |
1 |
Značení - legislativa |
1 |
Výsledná známka testu |
2,6 |