Bc. Veronika Jirkalová, DiS.
Vystudovala na Jihočeské univerzitě obor výchova ke zdraví. Zároveň absolvovala studium pro nutriční terapeuty. Ve své praxi se věnuje zejména sestavování jídelníčků lidem, kteří mají problém s nadváhou nebo chtějí razantně změnit své stravovací návyky. Zároveň pečuje o pacienty, kteří podstupují tzv. bandáže žaludku.
Co Vás přesvědčilo zapojit se do Vím, co jím jako odborný garant?
Oslovit mě dokáže takový projekt, ve kterém vidím smysl a přínos těm, kdo se o problematiku vyváženéh stravování zajímají, a Vím, co jím je jedním z nich. Věřím v pozitivní ovlivnění všech výrobců, kteří potraviny na náš trh dodávají, a tedy ve zlepšení dosažitelnosti kvalitních potravin každému zákazníkovi. Díky logu Vím, co jím mohou zákazníci snadno rozeznat vhodné potraviny od těch méně vhodných pro zdravý životní styl.
Jakou pozici má podle Vás logo Vím, co jím na trhu mezi všemi ostatními značkami potravin?
Osvěta veřejnosti ještě není zcela velká, tudíž logo má pozici vcelku obtížnou. Nicméně podporuji jeho ambice a věřím v brzké uznání nejen odborníky, ale i široké veřejnosti, která pochopí souvislost mezi logem Vím, co jím a zdravím.
Jaký největší problém spatřujete v souvislosti s kvalitou potravin v Česku.
Velmi často Češi zaměňují kvalitu s kvantitou, a je tedy problém hlavně v tom, že chtějí mít hodně potravin za málo peněz. Bohužel právě proto ty méně kvalitní potraviny jsou těmi „v akci“ a regály jsou jich plné. Doufám, že bude brzy logo Vím, co jím tím ukazatelem, kterou potravinu stojí za to si koupit.
Co se Vám na logu Vím, co jím líbí? A v čem si myslíte, že má ještě rezervy?
Líbí se mi její široký záběr, který pojímá více složek potraviny, a je tedy zárukou její komplexní kvality. Rezervy vidím v informovanosti populace o její existenci.