Kalkulačka kardiovaskulární onemocnění
Kardiovaskulární onemocnění (KVO) a jejich komplikace (infarkt myokardu, cévní mozková příhoda) jsou hlavní příčinou úmrtí v tzv. civilizovaných zemích, Českou republiku nevyjímaje.
V pozadí vzniku KVO stojí především ateroskleróza, na jejímž rozvoji se podílí zejména současný životní styl, pro který je charakteristický nadbytečný příjem potravy a její nevhodné složení. Jedná se především o vysoký příjem tuků s převahou nasycených mastných kyselin, nízký příjem zeleniny, ovoce a dalších zdrojů ochranných látek a vlákniny, nízký příjem méně tučných mléčných výrobků a vápníku a nízký příjem ryb bohatých na n-3 mastné kyseliny. K nevhodné skladbě stravy se připojuje nízká pohybová aktivita, pracovní přetížení, stres. Významným rizikovým faktorem pro vznik aterosklerózy je i kouření.
Dalšími významnými rizikovými faktory aterosklerózy jsou vysoký krevní tlak, vysoká hladina celkového cholesterolu a nízká hladina ochranného, HDL cholesterolu, cukrovka a obezita. Důležité je vědět, že pokud se vyskytne několik rizikových faktorů najednou, jejich efekt se násobí (př. člověk s vysokým krevním tlakem a vysokou hladinou cholesterolu má 14x vyšší riziko než zdravý jedinec).
Nejčastější dotazy:
Když přestanu kouřit, přiberu?
Nemusíte, ale udává se, že po zanechání kouření většina lidí přibere průměrně 3- kg, přičemž cca 16-21 % pacientů svoji hmotnost sníží a naopak cca 13-14 % z nich přibere více než 10 kg. Je to mimo jiné dáno tím, že kouření zvyšuje o 8-10 % celkový energetický výdej. Při energetickém příjmu 8000 kJ to je tedy 600-800 kJ, což je pro představu krajíc chleba se šunkou. Málokdy však dokáže odhodit cigaretu, a ještě snižovat energetický příjem. Jako nejlepší řešení se jeví zvýšit pohybovou aktivitu, která zvyšuje celkovou kondici, pomáhá udržovat hmotnost na uzdě a působí jako přirozené antidepresivum.
Jak mám řešit chutě po zanechání kouření?
Důležité je jíst pestře, dbát na pravidelný jídelní režim y vyvarovat se uzobávání. Pokud potřebujete zaměstnat ruce, věnujte se nějaké oblíbené činnosti nebo si pořiďte antistresové pomůcky do ruky. Řešením jsou i nekalorické cucavé bonbóny nebo pojídání na proužky nakrájené zeleniny.
Jak dlouho po zanechání kouření se zmírní všechna zdravotní rizika?
Po zanechání kouření se riziko další koronární příhody sníží do 2 let na úroveň nekuřáka. Po 5 letech se riziko úmrtí na rakovinu plic se sníží zhruba o polovinu oproti kuřákovi, po 10 letech se dostává na riziko srovnatelné s nekuřákem.
Kolik je potřeba zhubnout, aby se mi snížila zdravotní rizika?
Cílem redukce hmotnosti není dosažení optimální hmotnosti. Významné zlepšení zdravotního stavu (například snížení krevního tlaku, úprava stávající cukrovky nebo její oddálení atd.) přináší již úbytek o 5–10 % oproti výchozí váze.
Kdy je při hubnutí potřeba vyhledat pomoc odborníka?
Pokud máte pouze nadváhu nebo obezitu bez zdravotních komplikací, postačí konzultace u nutričního terapeuta. Nutriční terapeut zhodnotí vaše současné stravovací zvyklosti a doporučí potřebné úpravy. Vhodné je absolvovat alespoň tři návštěvy. V případě, že hubnete opakovaně, ale vždy se potýkáte s jo-jo efektem nebo již máte zdravotní komplikace (například cukrovku nebo vysoký krevní tlak), je nejlepší svěřit se do péče specializovaných pracovišť. Obezitologická pracoviště poskytují komplexní léčbu obezity a sdružují odborníky z řad lékařů obezitologů, diabetologů, nutričních terapeutů, psychologů a dalších odborníků.
Jak často si mám měřit krevní tlak?
Pokud začínáte užívat léky na snížení krevního tlaku, je vhodné si tlak měřit i dvakrát denně. Jinak si tlak měřte 1-2x týdně nebo v případě potíží a výsledek si zapisujte do sešitu. Pokud zaznamenáte nezvyklý výkyv, zapište si, co bylo pravděpodobnou příčinou (stres, zvýšená fyzická aktivita atp.).
Mám po lécích příliš nízký tlak, jak to řešit?
Nízký krevní tlak může být spojen s nepříjemnými pocity, jako jsou závratě nebo pocit slabosti. Na druhou stranu nepředstavuje kromě rizika pádů žádné jiné zdravotní riziko. Tlak si pravidelně měřte, zapisujte a navštivte svého lékaře, který vám upraví dávkování nebo celkově léčbu. Nikdy si léky na snížení krevního tlaku sami nevysazujte nebo nesnižujte!
Pro snížení krevního tlaku a celkově pro zdraví se doporučuje zvýšit příjem zeleniny a ovoce. Užívám ale Warfarin, tak jak je to se zeleninou?
Ani v případě léčby Warfarinem se nemusíte vzdávat zeleniny, jen je třeba přehodnotit její výběr. Cílem je, aby byl příjem vitaminu K co nejvíce vyrovnaný (vždy stejné množství vitaminu K v průběhu 2-3 dnů), aby nedocházelo k nežádoucím výkyvům v koagulačních poměrech. Základem je tedy vybírat takové druhy potravin, které obsahují především nízký obsah vitaminu K a naučit se alespoň přibližně počítat celkový příjem vitaminu K během dne. Jestliže dojde k překročení doporučené dávky vitaminu K nad horní limit 250 µg, měla by být podána taková dávka vitaminu K i v následujících 2 dnech, protože nejrizikovější z hlediska narušení účinnosti Warfarinu je jednorázový velký příjem vitaminu K.
Nejvyšší obsah vitaminu K má tmavě zelená listová zelenina, bylinky a zelené natě. Tyto potraviny by měly být konzumovány pouze v „kosmetickém“ množství, třeba jen trošku v polévce nebo jako malá zeleninová obloha. Riziková je kysaná zelenina, jelikož kvasnými procesy se zvyšuje obsah vitaminu K. Stále je však k dispozici široká paleta druhů zeleniny, takže doporučený příjem zeleniny 300-500 g je možné bez větších potíží zajistit. Nízký obsah vitaminu K má například kedlubna, cuketa, meloun, malé množství vitaminu K mají i rajčata, papriky, okurky a celkově kořenová zelenina. Bez potíží lze tedy nahradit například kysané zelí zelím kedlubnovým a špenát dušenou mrkví nebo kombinací mrkve a kedluben. Jako příloha k masu nebo jako lehčí večeře se sýrem skvěle funguje pečená zelenina, konkrétně mrkev, celer, petržel, červená řepa, cibule a česnek. Je možné přidat i batáty nebo brambory.
Lékař mi řekl, že mám vysoký cholesterol, ale mě nic není. Opravdu je nutné užívat léky?
Vysoká hladina cholesterolu jednoznačně zvyšuje riziko srdečně cévních onemocnění a jejich komplikací, jako je infarkt myokardu nebo cévní mozková příhoda. Je proto nutné cíleně snižovat hladinu cholesterolu, přestože nemáte žádné potíže. Můžete se pokusit domluvit s lékařem na určité době, kdy se pokusíte úpravou stravovacích a pohybových zvyklostí snížit hladinu cholesterolu. Pokud snaha nebude úspěšná, lékům bych se nebránila.
Všude se píše, jak jsou ryby zdravé. Mě ale nechutnají. Lze je nějak nahradit?
Mořské ryby se cení především pro vysoký obsah vícenenasycených mastných kyselin řady n-3, které mají příznivý vliv na hladinu krevních tuků a mohou i mírně zvyšovat hladinu HDL cholesterolu. Kromě ryb se nachází v lněném oleji a lněných semenech, chia semínkách, řepkovém oleji. Možností je i příjem n-3 mastných kyselin ve formě kapslí.
Oba rodiče mají cukrovku, já se zatím jen potýkám s nadváhou. Jaká je pravděpodobnost, že budu mít cukrovku i já?
Pokud má cukrovku jeden z rodičů, je riziko pro dítě 15 % až 30 %. Jestliže ji mají oba rodiče, riziko se zvyšuje na 75 %. Nicméně rozhodující se váš životní styl, protože se dědí pouze určité předpoklady, nebo-li vlohy k nemoci. Jestliže si budete hlídat tělesnou hmotnost, budete přiměřeně sportovat, nemoc nemusíte vůbec dostat.
Při kontrolách na diabetologii mi měří tzv. glykovaný hemoglobin. Co je to za ukazatel?
Jedná se o ukazatel dlouhodobé kompenzace cukrovky, resp. ukazatel, jaké byly hodnoty glykémií v posledních 2-3 měsících. Konkrétní cíle pro hodnoty glykovaného hemoglobinu jsou pro každého pacienta individuálně stanoveny.
Jsem vcelku štíhlá, přesto mám cukrovku. Čím je to způsobené?
Až 90 % diabetiků 2. typu je obézních. Pokud vy máte hmotnost v normě, je možné, že se jedná o jiný typ cukrovky, než cukrovku 2. typu. Příkladem je MODY (Maturity-Onset Diabetes of the Young), což je geneticky podmíněný typ cukrovky objevující se zpravidla do 40 roku života.
Mám cukrovku, miluju sladké, ale nechci porušovat režim. Čím sladké nahradit?
V nejlepším případě vám sladké může nahradit například doma vyrobená zmrzlina z ovoce a tvaroh, oslazená stevií nebo velmi malým množstvím cukru, dobré jsou i různé celozrnné nebo ovesné sušenky s dýní, mrkví, banánem, pohankové palačinky s tvarohem nebo kousek makového či ořechového závinu z jogurtového či tvarohového těsta. Určitě se vyhýbejte slazeným nápojům a obecně slazení. Namísto cukru či medu použijte stevii nebo některé z náhradních neenergetických sladidel.
Je dobrý nápad vyřadit z jídelníčku při cukrovce pečivo?
Příjem sacharidů má být omezen, nicméně jejich úplné vynechávání je nevhodné. Zaměřit se pouze na sacharidy je krátkozraké, vytvořit vyvážený diabetický jídelníček vyžaduje přece jen více pozornosti. Sacharidy slouží jako zdroj energie, představují nejbohatší zdroj vlákniny a poskytují i řadu vitaminů a minerálních látek. Preferovány by měly být celozrnné obiloviny a výrobky z nich, jelikož vedle škrobu dodávají tělu i zmíněnou vlákninu, bílkoviny, vitaminy a minerální látky. Sytivost celozrnných obilovin je díky obsaženým bílkovinám a vláknině vyšší. Značný nutriční přínos mají ovesné vločky, které jsou bohaté na tzv. beta-glukany, patřící mezi rozpustnou vlákninu. Jejich pozitivní vliv spočívá ve snižování LDL-cholesterolu a podpoře imunitních funkcí organismu.
Ráda bych se více věnovala pohybu, ale bojím se hypoglykémií
Hypoglykemické stavy během cvičení se týkají především diabetiků 1. typu. Diabetici 2. typu nebývají při cvičení hypoglykémií ohroženi, protože jejich problémem je inzulinová rezistence, při které pravidla zůstává zachována alespoň částečná schopnost produkce inzulínu. Přesto byste i s diabetem 2. typu měla pravidelně měřit glykémie před a po cvičení, v případě potřeby i během výkonu. Hypoglykemie je stav, kdy dojde k přílišnému snížení hladiny cukru v krvi (pod 3,3 mmol/l). Příčin hypoglykemie může být několik, většinou se jedná o podání příliš vysoké dávky inzulínu spolu s nedostatečným příjmem jídla, vynechání/zapomenutí jídla, příliš intenzivní fyzická zátěž nebo konzumace alkoholu. Příznakem hypoglykemie je bušení srdce, bledost, pocení, třes rukou, neklid, pocit úzkosti. Objevit se mohou i změny chování, zejména ve smyslu agresivity a zmatenosti. Při nedostatku glukózy v krvi se zpomaluje mozková činnost a déle trvající nebo těžší hypoglykemie může vést k bezvědomí až smrti. Riziko hypoglykemie není pouze během cvičení, ale přetrvává až 16 hodin po ukončení cvičení. Zde je opět namístě zdůraznit význam selmonitoringu. Léčba hypoglykémie spočívá v podání rychle vstřebatelných sacharidů (cukry, kam patří mono a disacharidy). Cukry slouží k překlenutí akutní hypoglykemie, následně je nutné podat komplexní sacharidy, nejlépe s nižším glykemickým indexem (celozrnné pečivo, celozrnný chléb, celozrnná sušenka, těstoviny apod.), z nichž se energie uvolňuje postupně a hladina krevního cukru se stabilizuje. Prevencí hypoglykemie je vedle selfmonitoringu i pravidelný příjem sacharidů v průběhu cvičení. Obecně se doporučuje doplnit 20-30 g sacharidů před zátěží a dále přijímat 15-20 g sacharidů každou hodinu fyzické aktivity. Na pozoru je potřeba se mít i před hyperglykemií. Pokud si před cvičením naměříte glykemii 15 mmol/l a současně zjistíte ketonurii, neměla byste vůbec cvičit. Pokud není ketonurie přítomna, je možné cvičit, ale za častého selfmonitoringu glykemií. Pokud je před cvičením glykemie 5,5 mmol/l, je nutné pamatovat na možné riziko rozvoje hypoglykemie.
Léčím se s cukrovkou a bojím se o zdraví svých nohou. Co pro ně mohu udělat?
Tzv. syndrom diabetické nohy je závažnou komplikací diabetu. Rizikem diabetické nohy jsou ohroženi především pacienti s těžkou periferní neuropatií a různým stupněm ischemie dolních končetin. Periferní neuropatie znamená postižení nervových vláken, což se projeví vážnou poruchou citlivosti a hybnosti, což může vést k úplnému vyřazení člověka z pohybu. Periferní neuropatie výrazně zvyšuje riziko poranění během cvičení. Důležité je vybírat správnou obuv a naučit se o nohy pečovat.
Jak má vypadat správná obuv?
boty mají být uzavřené, aby se snížilo riziko poranění nohy
Bota nesmí být příliš těsná nebo sešněrovaná, na závadu je i obuv s přezkami, kde pak hrozí otlaky
Obuv musí být tvarovaná tak, aby byla dostatečně široká v prstové části. Pokud diabetik má současně i ortopedické problémy (deformity prstů, bolesti v oblasti příčné klenby, vbočený palec atd.), je nutné volit do obuvi i vhodné korektory a speciální stélky.
Obuv musí mít pevný a správně tvarovaný opatek, který zajistí správnou oporu paty a stabilitu při chůzi
Obuv musí být vybavena anatomicky tvarovanou vkládací stélkou, do každého páru bot patří jedny stélky
Jak o nohy pečovat?
Denně si nohy pečlivě prohlédněte, zda nemáte otlaky či zranění.
Denně si nohy umývejte mýdlem, pozor na příliš horkou vodu!
Po mytí si nohy pečlivě osušte, nezapomínejte ani na prostor mezi prsty.
Nehty si nestříhejte sami, ale svěřte se do péče zkušené pedikérky.
S výběrem obuvi a péčí o nohy vám nejlépe poradí na podiatrii.