Batáty pochází ze střední a jižní Ameriky, kde se běžně upravují jako brambory na všechny možné způsoby. Jsou výrazným zdrojem antioxidantů, mají protizánětlivé účinky a regulují hladinu cukru v krvi. Díky vysokému obsahu karotenoidů mají žlutou až oranžovou barvu a jsou tak bohatým zdrojem vitamínu A. Dále obsahují vitamín B, C, draslík, mangan a hořčík. Energetická hodnota syrových batátů je pouze 360 kJ na 100 g. Jsou zdrojem komplexních sacharidů, celkem je jich 20 %, z čehož je 3 % vlákniny, 13 % škrobu a 4 % jednoduchých cukrů.
Jak batáty připravit?
Batáty se vaří v páře, ve vodě, nebo se pečou, restují či zapékají. Pro maximální využití betakarotenu je dobré vždy použit k bramborům tuk (stačí lžička cca 5 g oleje, másla). Díky nasládlé chuti můžete také batáty použít do sladkých pokrmů či dezertů.
RECEPT: BATÁTY PEČENÉ S RYBOU V PAPILOTĚ
SUROVINY NA 1 PORCI:
Sladká brambora (batát) 1 střední kus
Filet 150 g bělomasé ryby bez kostí (treska, tilapia, halibut, okoun, apod)
Olivový olej 1 lžička
Zelenina dle chuti a sezóny (mrkev, celer, petržel, chřest, fenykl, apod)
Cibule 1 ks
Sůl a pepř špetka
Čerstvé bylinky (petrželka, tymián, rozmarýn, apod)
Citrónová šťáva + pár koleček citrónu
POSTUP:
Předehřejeme troubu na 200 °C. Batáty důkladně omyjeme a očistíme. I se slupkou nakrájíme na dlouhé měsíčky. Zeleninu pokrájíme na větší kusy. Batáty a zeleninu promícháme s bylinkami, solí a pepřem a lžičkou oleje. Rybu osolíme, opepříme a pokapeme citrónovou šťávou. Na větší kus pečícího papíru rozložíme do středu zeleninu s batáty a navrch položíme rybu a poklademe plátky citrónu. Papír uzavřeme jako balíček (použijeme navlhčený provázek) a vložíme do trouby na plech a pečeme cca 25-30 min.
Energetická hodnota 1 porce: 1 620 kJ
54 g sacharidů
36 g bílkovin
4 g tuků
13 g vlákniny
Autor článku: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psychologwww.zuzanadouchova.czFotografie: Tomáš MartínezZdroje: http://nutritiondata.self.com