O výživě 31. 3. 2025 | Doc. Ing. Jiří Brát, CSc.Doc. Ing. Jiří Brát, CSc.

Boj s mýty o tucích je věčný

Tuky jsou atraktivní téma pro media. Řada článků uvádí správné a vědecky prověřené informace. Existuje však rovněž spousta článků, které šíří různé mýty, informace o tucích podávají vytržené z kontextu, překroucené a nesprávné. Problematika tuků je komplexního charakteru. Ten, kdo se jí chce hlouběji věnovat, musí mít znalosti z různých oborů. To je důvod, proč se v článcích okolo tuků objevuje spousta pochybení.

Stock photos: New Africa/Shutterstock.com

Autorům článků často chybí odbornost

Články dnes píše kde kdo. Autorům článků často chybí znalosti týkající se složení a vlastností tuků, pěstování olejnin, výrobních technologií, výživy a metabolismu tuků. Problémy mohou způsobovat i některé nové vědecké studie, jejich uspořádání a interpretace výsledků. Závěry těchto studií mohou vést k zdánlivě novým objevům. Na to ochotně reagují media a snaží se běžné veřejnosti přinášet senzace. Pokud je později studie podrobena následné analýze a komentována ve vědeckých kruzích, ukáže se, že se o žádný nový objev nejedná. Některé články určitým tukům straní, jiné naopak démonizují. Zdraví ovlivňuje nejen to, co jíme, ale i to, co nejíme a někdy i zdánlivě překvapivé závěry lze racionálně vysvětlit.

Sádlo není osmou nejzdravější potravinou

Je až neuvěřitelné, jak dlouho mohou některé mýty kolovat po internetu. Znovu a opakovaně se objevuje informace o sádle, které údajně patří mezi nejzdravější potraviny na světě. Tuto informaci lze vysledovat až do roku 2015, kdy korejští jaderní fyzici publikovali studii, která však nesledovala zdravotní dopady konzumace jednotlivých potravin, pouze vytvořila matematický model výpočtu jejich komplexní výživové hodnoty. Podrobněji je tento mýtus vysvětlen na webu Odborné skupiny pro tuky detergenty a kosmetickou chemii České společnosti chemické.

Přestaňme se strašením transmastnými kyselinami

Již delší dobu je prokázáno, že konzumace transmastných kyselin má negativní dopady na naše zdraví. Některé země proto přijaly v minulosti legislativní opatření, aby omezily jejich příjem z potravin. K tomuto kroku přistoupila i celá Evropská unie, která vydala v roce 2019 nařízení č. 2019/649, které limituje obsah transmastných kyselin v potravinách na vnitřním trhu. Podle tohoto právního předpisu nesmí obsah transmastných kyselin, v potravinách určených pro konečného spotřebitele a v potravinách určených pro maloobchod překročit 2 g na 100 g tuku. Výjimkou jsou transmastné kyseliny, které se přirozeně vyskytují v tucích živočišného původu. Nařízení vstoupilo v účinnost v dubnu 2021. Od té doby je příjem transmastných kyselin z potravin již nutričně nevýznamný a není potřeba se jím zabývat. Přesto se i s časovým odstupem stále objevují články, které straší naše spotřebitele transmastnými kyselinami.

bageta s margarínemTransmastné kyseliny bývaly v minulosti často spojovány s margariny. Česká republika se jich v této potravině zbavila paradoxně jako jedna z prvních, dávno před tím, než proběhla jejich regulace. Na přelomu ke konci minulého století přestali tuzemští výrobci používat při výrobě margarinů částečně ztužené tuky a tuzemské margariny a roztíratelné tuky byly v té době na našem trhu jednoznačně dominantní. Dovoz margarinů ze zahraničí obsahující vyšší podíl transmastných kyselin byl minoritní. Přesto i v dnešní době se stále objevují články varující před transmastnými kyselinami v margarinech.

Celkově zmatečné články

Některé články obsahují správné informace, ale i údaje zmatečné. Příkladem může být článek zveřejněný v březnu 2025. Slunečnicový olej má nižší stabilitu vůči oxidaci než například olej řepkový. To je správné. Na smažení se proto hodí méně. Při přípravě volského oka, která je krátká a neprobíhá za vysokých teplot, se rozdíly neprojeví. Nemusíme se bát ani akroleinu. Ten může vznikat až při zahřívání tuků na teploty nad 280 °C, což není případ přípravy volského oka. Omega 3 a omega 6 mastné kyseliny jsou esenciální a zdraví prospěšné. Slunečnicový olej však omega 3 mastné kyseliny neobsahuje. Články tohoto typu nepůsobí na spotřebitele edukačně.

Vychází kniha o tucích

obal knihy o tucíchNakladatelství Grada vydává na přelomu března a dubna 2025 knihu o tucích. Kniha je určena čtenářům, kteří se zajímají podrobněji o výživu a sledují problematiku vlivu konzumace tuků na zdraví. Čtenáři mohou získat konkrétní doporučení k užití tuků a olejů v kuchyni, případně jakých chyb se vyvarovat. Vysvětleny jsou funkční vlastnosti tuků, které podmiňují jejich použití v praxi. Součástí knihy je i přehled složení 55 běžných i netradičních tuků a olejů. Názorným způsobem je vysvětleno, jak jejich konzumace zapadá do výživových doporučení. V knize mohou najít poučení i autoři článků, kteří publikují na internetu.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com; obal knihy se svolením autora
Zdroj informací: autorský článek


Mohlo by vás také zajímat: