- Složení řepkového oleje nevyvážený příjem mastných kyselin dobře kompenzuje.
Srovnání s ostatními oleji
Řepkový olej obsahuje přibližně 8 % nasycených, okolo 10 % omega 3 a 20 % omega 6 mastných kyselin. Obsah nasycených mastných kyselin je z běžných olejů a tuků nejnižší (zhruba 2 x nižší než v olivovém oleji, a více než 5 x nižší než v živočišných tucích).
- Konzumace řepkového oleje vede k žádoucímu zvýšení příjmu omega 3 mastných kyselin, obsah omega 6 přispívá k udržení příjmu těchto esenciálních kyselin ve stravě.
Tím se řepkový olej liší od slunečnicového, omega 3 mastné kyseliny neobsahuje, Omega 3 mastné kyseliny nejsou přítomny ani v oleji olivovém. Omega 3 mastné kyseliny jsou více zastoupeny ve lněném oleji, který však snadno oxiduje a jeho použití v kuchyni je omezené.
Složení vybraných olejů a tuků
|
Mastné kyseliny
|
Tuk / olej
|
nasycené
|
trans
|
mononenasycené
|
ω3
|
ω6
|
Řepkový olej
|
8
|
1
|
61
|
9
|
20
|
Slunečnicový olej
|
12
|
1
|
25,5
|
0,5
|
61
|
Lněný olej
|
11
|
1
|
18
|
53
|
17
|
Sójový olej
|
16
|
1
|
23
|
7
|
53
|
Olivový olej
|
15
|
0
|
75
|
1
|
9
|
Palmový olej
|
50
|
0,5
|
40
|
0
|
9,5
|
Palmojádrový olej
|
82
|
0
|
14
|
0
|
4
|
Kokosový tuk
|
90
|
0
|
7
|
0
|
3
|
Vepřové sádlo
|
41
|
1
|
49
|
1
|
8
|
Mléčný tuk
|
67,5
|
2,5
|
27
|
0,5
|
1,5
|
Hovězí lůj
|
50
|
4,5
|
40
|
0,5
|
5
|
Kuřecí tuk
|
41
|
1
|
37
|
1
|
20
|
Rybí tuk
|
28
|
0
|
52
|
15
|
5
|
Kakaové máslo
|
60
|
0
|
38
|
0
|
2
|
Využití v kuchyni
Řepkový olej má všestranné použití v kuchyni, hodí se jak do teplé i studené kuchyně. Můžeme jej použít k restování dušení, smažení, marinování ale i do některých těst (např. k přípravě bábovky). Lze jej použít do dresinků a octových salátových zálivek.
Díky své neutrální chuti nepůsobí dominantním dojmem a pouze jedinečně doladí chuť hlavních ingrediencí.
Mýty o řepkovém oleji – vhodný jen ke svícení
Starší generace stále spojuje řepkový olej s přítomností kyseliny erukové. Ta byla v řepkovém oleji v minulosti skutečně dominantní mastnou kyselinou, její obsah v oleji se pohyboval okolo 45 %. Během 2. světové války a v době poválečné byl řepkový olej s vysokým obsahem kyseliny erukové, původně určený ke svícení, z důvodu nouze používán také k potravinářským účelům.
Cílevědomou prací mnoha šlechtitelských týmů v Evropě a Kanadě byl už v 70. letech minulého století obsah této mastné kyseliny postupně snížen až na zlomek původního obsahu. Její obsah se pohybuje na úrovni několika desetin procenta. Všechny pěstované odrůdy řepky u nás i v rámci EU byly vyšlechtěny tradičními postupy, nejsou geneticky modifikované.
Pěstujeme řepky opravdu moc?
Častým terčem kritiky bývá podíl řepky na orné půdě. Ten se pohybuje v současnosti okolo 16 %, což není příliš vysoké číslo. V některých spolkových zemích Německa je podíl řepky na orné půdě až 33 %.
Řepka patří mezi tzv. zlepšující plodiny. Např. pšenice pěstovaná po řepce mívá o cca 10 % vyšší výnosy, než pšenice pěstovaná po pšenici. V osevním postupu má řepka fytosanitární účinky, to znamená, že ozdravuje půdu od patogenů napadajících např. právě obiloviny. Řepka by se neměla v osevním postupu objevovat častěji než 1 x za 4 roky.