Pracovat, vyučovat děti a do toho vařit. Co pořád vymýšlet k jídlu, aby to dětem chutnalo, nestrávili jsme u plotny hodiny, a suroviny byly cenově dostupné? Obecně vhodné jsou polévky a krémy.
Recepty pro zoufalé rodiče. Vaříme chutně i levně
Pandemie zahnala mnoho rodičů do stavu, kdy současně plní roli zaměstnance, učitele a vedoucí školní jídelny. V záplavě povinností nezbývá čas na vymýšlení a vyváření jídel vhodných pro děti i dospělé. Máme pro vás tipy, jak uvařit chutně, zdravě, rychle a levně.
„Dostanete do dětí nenásilně čerstvou i mraženou zeleninu. Příkladem je květáková nebo pórková polévka, vývar se zeleninou a nudlemi nebo dětmi oblíbená rajská s vaječnou zavářkou a kuřecím masem,“ radí dietoložka Karolína Hlavatá.
Zapojte děti
Do přípravy pokrmů zapojte i větší děti. Práce půjde rychleji od ruky a možná budete překvapeni, jak moc je vaření baví a jaké talenty v nich dřímají. Například krájení a skládání různobarevné zeleniny na talíř svěřte dětem. Mohou se vyřádit na způsobu aranžování a může jít o dobrý způsob, jak do nich zeleninu vůbec dostat. Děti zvládnou nachystat i malé svačinky v podobě smoothie z ovoce a zakysaných mléčných výrobků, nebo si namazat kousek pečiva pomazánkou.
- Trvejte na snědení několika alespoň jedné porce ovoce a 3 porcí zeleniny za den. Počítá se i zelenina tepelně upravená nebo kompot.
- Snažte se, aby zelenina a ovoce bylo součástí minimálně tří denních pokrmů.
- Dělejte si často smoothie z ovoce a zakysaných mléčných výrobků. Zvládnou je i děti a máte rychlou a zdravou svačinu.
- K sušenkám nebo jiným pamlskům přidejte alespoň jablko.
- Nedovolte, aby si děti braly jídlo bez dovolení.
- Zkuste domácí kvašenou zeleninu. Stačí zelí a mrkev, popř. červená řepa.
Zelenina všude
České děti přijímají ve stravě nedostatek zeleniny, proto se snažte alespoň kousek zeleniny dostat do všech jídel. Příkladem může být palačinka se zeleninovou náplní, květákové karbanátky nebo mrkvová pomazánka s tvarohem.
Celozrnné špagety s rajčaty a šunkou (pro 4 osoby)
400 g krájených sterilovaných rajčat, 200 g šunky, 4 malé cibule, 4 polévkové lžíce olivového oleje, bazalka, pepř, 25 zelených oliv, 120 g sýr Eidam 30 % t. v s.
Příloha: 150 g vařených celozrnných špaget/1 porci
Jak na to? Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a šunku, přidáme rajčata, sušenou bazalku, pepř a podusíme. Do směsi před podáváním vmícháme nasekané olivy a před podáváním posypeme strouhaným sýrem.
Vaječná omeleta s chlebem (pro 4 osoby)
6-8 vajec, 1 cibule, ½ červené papriky, 50 g kukuřice, ½ menší cukety, 150 g šunky, 50 g strouhaného sýra, 2 lžíce oleje. sůl, pepř
Příloha: chléb a nakrájená zeleniny dle vlastního výběru
Jak na to? Zeleninu a šunku nakrájíme na kostičky a na oleji orestujeme. Vejce rozkvedláme se solí a pepřem a vlijeme rovnoměrně na rozprostřenou zeleninu se šunkou. Přiklopíme poklicí, snížíme zdroj tepla a necháme péct. Před dokončením posypeme sýrem. Podáváme na krájené na osminky (jako pizzu) s libovolnou zeleninovou oblohou a chlebem.
„Americká buchta“
4 vejce, 250 g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 hrnky polohrubé mouky (430 g), 1 sáček prášku do pečiva, 4 hrnky strouhaných jablek (1000 g), ½ čajové lžičky skořice, ½ hrnku slunečnicového nebo řepkového oleje (160 g), 1 polévková lžíce holandského kakaa (12 g), 100 g nasekaných vlašských ořechů, 40 g hrozinek
Jak na to? Cukr ušleháme s vejci do pěny, jablka nastrouháme nahrubo. K vejcím přidáme olej a pak vmícháme všechny sypké suroviny. Nakonec přidáme jablka a důkladně promícháme. Pečeme ve vymazaném a moukou vysypaném plechu při teplotě 170 °C.